Çin ve Filipinler Yeni Yılda İlişkilerini Güçlendiriyor - Son Dakika
Güncel

Çin ve Filipinler Yeni Yılda İlişkilerini Güçlendiriyor

Çin ve Filipinler Yeni Yılda İlişkilerini Güçlendiriyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in başkenti Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Romualdez Marcos ile görüşüyor, 4 Ocak 2023.

05.01.2023 11:44  Güncelleme: 11:59
Çin ve Filipinler Yeni Yılda İlişkilerini Güçlendiriyor
Her iki taraf da deniz meselelerini dostça istişare yoluyla düzgün bir şekilde ele alma ve petrol ve doğalgaz arama görüşmelerini yeniden başlatma konusunda anlaştı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in başkenti Beijing'deki Büyük Halk Salonu'nda Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Romualdez Marcos ile görüşüyor, 4 Ocak 2023. (Fotoğraf: Yue Yuewei/Xinhua)

BEİJİNG, 5 Ocak (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çarşamba günü Beijing'de Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Romualdez Marcos ile görüştü.

Marcos, 2023'te Çin'in ağırladığı ilk yabancı lider oldu. Bu ziyaret, Marcos'un cumhurbaşkanı olarak Çin'e ilk ziyareti ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği dışındaki bir ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliği taşıyor.

Xi, Marcos'a, "Bütün bunlar, Çin ile Filipinler arasındaki yakın bağlar ve iki ülkenin birbirinin dış politikasında aldığı önemli yer hakkında çok şey söylüyor" dedi.

Çin lideri, her iki tarafa, dört temel işbirliği alanı olarak tarım, altyapı, enerji ve kültürü seçerek yeni ortaklık vurguları geliştirme çağrısı yaptı.

Xi, Çin'in Filipinler'de tarım ve kırsal alanların gelişimine yardım etmeye ve Filipinler ile altyapı ve bağlantı projelerini ilerletmeye istekli olduğunu söyledi.

Marcos ise, bu ziyaretle Filipinler-Çin ilişkilerinin iyi durumda ve önemli olduğunu ve her iki tarafın da ilişkileri geliştirmeye kararlı olduğunu dünyaya kanıtlamayı umduğunu söyledi.

Marcos, Çin'in Filipinler'in işbirliği yaptığı en güçlü ortağı olduğunu ve hiçbir şeyin iki ülke arasındaki dostluğun devamını ve gelişmesini engelleyemeyeceğini söyledi.

Marcos, Filipinler'in tek Çin politikasına bağlı olduğunu belirtti.

Çin'e Kovid-19 pandemisiyle mücadeledeki yardımı için teşekkür eden Marcos, daha fazla Çinli vatandaşın turizm ve eğitim için Filipinler'e seyahat etmesini beklediğini söyledi.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin ve Filipinler Yeni Yılda İlişkilerini Güçlendiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement