BimSA 19 Mart-8 Nisan tarihleri arasında yüzde 81'i 500 çalışanın üstünde olan şirketleri temsil eden 100 CIO'ya yönelik olarak bir anket düzenledi. 100 şirketin teknoloji konusunda 2015 projeleri, profesyonel hizmet aldıkları teknoloji şirketlerinden beklentileri, kritik operasyonları ve operasyonlara bağlı sıkıntıların araştırıldığı anket sonuçlarına göre büyük şirketlerin teknoloji liderleri için en kritik IT uygulaması yüzde 78 oranı ile kurumsal kaynak planlaması – ERP.Ankete katılanların ERP uygulamasının ardından ikinci sırada en önem verdikleri uygulama ise yüzde 33 ile e-dönüşüm projeleri oldu.
CIO'ların "IT konusunda en büyük korkunuz nedir?" sorusuna ise yüzde 54 ile "Verilerin kaybolması" olarak yanıt verdiler. Verilerin kaybolması konusundaki endişeden sonra ise yüzde 49 ile ERP uygulaması sorunları ikinci sırada, yüzde 42 ile siber saldırı üçüncü sırada yer alıyor.
"En çok sıkıntı çekilen uygulama?" sorusuna ise CIO'ların yüzde 37'si ile ERP, yüzde 24,69'u güvenlik, yüzde 23,46'sı veri depolama yanıtını verdi."En çok operasyonel sıkıntı çekilen departman" sorusuna iseyüzde 40,74 ile üretim yanıtı verilirken, ikinci sırayı yüzde 23,46 ile finans aldı.
Ankete göre; 2015 yılında şirketlerde teknolojiyi yönetenler için yatırım önceliklerinde ilk sırada yüzde 41,3 oranı ile veri güvenliği geliyor. Yatırımda ikinci sırada yüzde 33,3 oranı ile kurumsal kaynak planlamasında yapacakları geliştirmeler, üçüncü sırada ise yüzde 26,7 oranı ile büyük veri analizi geliyor.
Büyük şirketlerin yüzde 87'si verilerini kendi veri merkezinde tutuyor ve veri güvenliğini şirket olarak kendileri sağlıyor. Teknoloji liderlerinin yüzde 51'i kurumsal kaynak planlaması uygulaması için, yüzde 37'si donanım ürünleri için ve yüzde 30'u büyük veri ve bulut uygulamaları için bir IT tedarikçisinden destek alıyor.
BimSA Genel Müdürü Tunç Taşman, 2015 yılında 2010 yılına kıyasla yönetilecek veri miktarının 7 kat artacağı ve şirket başına yönetilecek veri miktarının 1,4 petabayt olacağı öngörüsüne dikkat çekerek, " Türkiye'de de büyük şirketlerin 2015 yılı için yeni yatırım konusunda verinin saklanması ve korunması için planlama yaptığı görülüyor. Bu sonuçlar verilerin artması, Büyük Veri'nin bulut ortamında saklanması, maliyet avantajı sağlaması, kolay erişilebilir ve raporlanabilir olması, mobil cihazlardan erişime açık olması ve bunun siber güvenliğe sahip bir ortamda gerçekleştirilmesi gibi ihtiyaçları beraberinde getiriyor" dedi.
BimSA olarak bu ihtiyaçların hızla karşılanması için 2015 yılında yeni veri merkezi yatırımı yaptıklarını belirten Taşman, "Veri merkezi kapasitemizi iki katına çıkardık. Teknolojik olarak yazılımlarımız ve güvenlik sistemimiz ile doğru analiz yapılabilen, raporlanabilen veriye hızlı ulaşım ve veri güvenliğini sağlamak konusunda da iddialıyız.İki ayrı veri merkezimizdeki verileri yedekleyerek olası bir felakete karşı hem Holding verilerimizi, hem de müşterilerimizin verilerini koruyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Cio'ların En Büyük Kabusu Veri Kaybı ve Siber Saldırı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?