Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu Danışmanı Hürmüzlü Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu Danışmanı Hürmüzlü Açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül\'ün Ortadoğu Danışmanı Hürmüzlü Açıklaması

"Biz, kendi vatandaşlarımız için istediğimizi başka ülkelerin vatandaşları için de istiyoruz. Bunların içinde demokratik normlar da çok önemli. O bakımdan, Mısır'da bütün siyasi katmanların özgü...

07.11.2013 11:48

MÜMİN ALTAŞ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Danışmanı Erşat Hürmüzlü, "Biz, kendi vatandaşlarımız için istediğimizi başka ülkelerin vatandaşları için de istiyoruz. Bunların içinde demokratik normlar da çok önemli. O bakımdan, Mısır'da bütün siyasi katmanların özgür bir şekilde siyasi harekete katılmaları önemli" dedi.

Hürmüzlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye için çok önemli bir ülke olan Mısır'la doğru ve gerçek bazda ilişkilerin olmasına önem verdiklerini söyledi.

Ancak Türkiye'nin bir takım prensiplerinin bulunduğunu vurgulayan Hürmüzlü, şunları kaydetti:

"Biz, kendi vatandaşlarımız için istediğimizi başka ülkelerin vatandaşları için de istiyoruz. Bunların içinde demokratik normlar da çok önemli. O bakımdan, Mısır'da bütün siyasi katmanların özgür bir şekilde siyasi harekete katılmaları önemli. Konuya bu şekilde bakıyoruz. Mısır'ın bir an önce demokratik çizgiler içinde hareket ederek, bütün katmanları kucaklaması, kimseyi dışlamadan, siyasi sebeplerle insanların tutuklanması sürecine son vererek, bu hareketlerin yapılmasını isteriz. Ancak Mısırlılar gayet tabii kendi kararlarını verecek durumdalar. Bizim, Türkiye olarak bir şey empoze edecek halimiz yok. Kendi kararlarını verecekler. Dost ve kardeş ülke olarak Mısır'da en doğru çözümün demokrasiden kaynaklanacağını, konunun sandıktan çıkacak kararlara saygı gösterilmesinde düğümlendiğini söylüyoruz. Meseleye bu şekilde bakıyoruz. Şahıslardan fazla, normların üzerinde durduk. Demokratik çözümlerin ön plana çıkması önemli. Bu, Mısır halkının vereceği bir karar, saygıyla beklemek gerekir."

Suriye

Hürmüzlü, Türkiye olarak Suriye'de ilk günden itibaren siyasi bir çözümün olması ve oradaki katmanların uzlaşarak, bu işi halletmesini istediklerini, bu konuda çok uğraş verildiğini dile getirdi.

Söylenenler dinlenmediği için bugün bu duruma gelindiğine dikkati çeken Hürmüzlü, "Suriye'de akan kandan dolayı üzülüyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yoktur herhalde. Suriye'nin kaderini çizecek olanlar, demokratik ve şeffaf bir ülkede yaşamak isteyen Suriyelilerdir. Toplanması durumunda Cenevre 2'de bir neticeye ulaşılması temennimizdir. Esas temennimiz; Suriye'nin birlik beraberlik içinde tekrar medeni çözümlerden yana tavır koymasıdır" diye konuştu.

Irak

Hürmüzlü, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak'a herhangi bir ziyaret porgramı var mı?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Irak'a Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanımız Cemil Çiçek'in muhtemel ziyaretleri, ileri bir tarihte de Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye'yi ziyaret etmesi gündemde. Bunlar olduktan sonra diğer süreçler başlar. Irak bizim için çok önemli, kardeş ve komşu ülkedir. Irak ile ilişkilerin doğru ve ciddi bir şekilde yürümesinden yanayız. Ancak bu, Irak'taki bütün katmanlara aynı mesafede olan Türkiye'nin bir temennisi olarak ortaya konulduğu zaman; bundan kimsenin rahatsız olmaması gerekir. Irak, Türkiye için çok önemlidir, ama Türkiye de Irak için önemlidir. Irak-Türkiye ilişkilerinden sadece Türkiye kazanacak değil, Irak da kazanacaktır. Buna böyle bakmak lazım. Bu istikamette hareket ettiğimiz takdirde, her iki halk da memnun olacaktır." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu Danışmanı Hürmüzlü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement