Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulması İçin AB'ye Talepte Bulunacak - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulması İçin AB'ye Talepte Bulunacak

Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova\'da Savaş Suçları Mahkemesi\'nin Kurulması İçin AB\'ye Talepte Bulunacak

Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Savaş Suçları Mahkemesi'nin kurulmasıyla ve EULEX'in görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasıyla ilgili siyasi parti liderleriyle görüştü.

12.04.2014 17:50

Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Savaş Suçları Mahkemesi'nin kurulmasıyla ve EULEX'in görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasıyla ilgili siyasi parti liderleriyle görüştü. Yahyaga, Kosova Demokratik Partisi (PDK) lideri ve Başbakan Haşim Taçi, Kosova Demokratik Birliği (LDK) lideri İsa Mustafa, Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti, Yeni Kosova için İttifak Partisi (AKR) lideri ve Başbakan Yardımcısı Behcet Pacolli, Sırp partisi SDS lideri ve Yerel Yönetim Bakanı Slobodan Petroviç, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile ayrı ayrı bir araya geldi. Kosova'nın siyasi liderleriyle ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmlerin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yahyaga, Avrupa Parlamentosu milletvekili Dick Marty'nin Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) savaş suçuları işlediğine dair iddialarını araştırmak için kurulucak Savaş Suçları Mahkemesi'nin toplu değil, bireysel vakalara odaklanacağını belirtti. 'Kosova parlamentosunda temsil edilen siyasi partilerin liderleri ile, ülkemizin uluslararası unsurlar ile işbirliği yapması gereğini masaya yatırdık' şeklinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yahyaga, EULEX misyonunun Kosova'da 2016 yılının Haziran ayına kadar devam etmesi gereğini tartıştıklarını söyledi. Yahyaga, AB Dışişleri Bakanı CatharineAshton'a göndereceği mektup ile EULEX misyonunun Kosova'da 2 yıl daha görevine devam etmesi ve 2010 yılında Avrupa Konseyi tarafından yayımlanan raporda yer alan suçlamaları görüşecek olan Savaş Suçları Mahkemesi'nin kurulmasını isteyeceklerini kaydetti.

'Mahkemenin kurulması, UÇK'ya yönelik suçlamaların bağımsız ve tarafsız olarak ele alınması sürecine Kosova'nın verdiği desteği yansıtmaktadır. Bu mahkeme bireylere ve bireysel vakalara odaklanacak. Dolayısiyle bu süreç, özgürlük ve bağımsızlık uğruna halkımızın verdiği toplu mücadelesini yargılamak süreci değildir' ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'da yasa üstünlüğünün pekiştirilmesi için bu adımların atılmasında siyasi

liderlerden destek istediklerine vurgu yaptı. Gelecek hafta Meclis oturumunda Özel Mahkeme'nin kurulması kararı alınıp, ardından Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga AB'ye Savaş Suçları Mahkemesinin kurulması için yazılı talepte bulunacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulması İçin AB'ye Talepte Bulunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement