Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Kırım Tatar Meclisi'nin faaliyetlerinin, düzmece bir dava ile sonlandırılması ve adeta illegal bir yapılanma gibi muamele görmesini kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün sırasında ebediyete intikal eden bütün Kırım Tatarları soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz." dedi.
Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kalın, Mardin'in Nusaybin ilçesinde şehit düşen güvenlik görevlileri ile Diyarbakır'da patlayıcı yüklü bir kamyonun teröristlerce infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybeden 13 vatandaş için taziyelerini iletti.
1944'te başlayan Kırım Tatar sürgününün 72. yılı dolayısıyla, bu süreçte hayatını kaybedenlerin de saygı ve tazimle anıldığını belirten Kalın, Kırım Tatar Türkleri'nin 18 Mayıs 1944 tarihinde, büyük bir sürgüne mahkum edildiğini, ana vatanlarından zorla kopartılmak suretiyle büyük bir sürgüne maruz kaldıklarını hatırlattı.
Söz konusu tarihin, Orta Asya'dan Urallar'a, Sibirya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmak suretiyle büyük bir dramın başlangıcı olduğunu söyleyen Kalın, "Süngü ve silahların gölgesinde yük vagonlarıyla çıkarıldıkları bu meçhul yolculuk neticesinde, maalesef binlerce masum insan, kadın, çoluk, çocuk hayatını kaybetti. Türkiye olarak Kırım Tatarları'nın bu acısını hiçbir zaman unutmadık. Bu acı hatırayı gelecek nesillere unutturmama konusunda kararlıyız." ifadesini kullandı.
"Tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyoruz"
Sürgün nedeniyle yüz binden fazla Kırım Tatarı'nın dünyanın farklı ülkelerinde sürgün hayatı yaşamaya devam ettiğinin altını çizen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu mezalimin açtığı yaralar hala canlıdır, diridir. Kırım Tatar sürgününden 70 yıl sonra, Kırım'ın gayri meşru bir şekilde ilhak edilmesiyle bu yaralar tekrar canlanmış, tazelenmiştir. Bu süreç içerisinde biz, Kırım Tatarları'nın yanlarında olmaya devam edeceğiz. Kırım Tatar Meclisi'nin de faaliyetlerinin, düzmece bir dava ile sonlandırılması ve adeta illegal bir yapılanma gibi muamele görmesini de kabul etmediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tarihe kara bir leke olarak geçen bu etnik temizliği kınıyor, sürgün sırasında ebediyete intikal eden bütün Kırım Tatarları soydaşlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."
Kalın, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulmasının yıl dönümüne dikkati çekerek, Birleşmiş Milletler'in 1950 tarihli raporuna göre, o dönemde Filistin nüfusunun yaklaşık yarısını teşkil eden, 1 milyona yakın Filistinli'nin topraklarından göç etmek zorunda kaldığının altını çizdi.
Bu sürgün felaketinin halen sürdüğünü vurgulayan Kalın, günümüzde Ortadoğu genelinde 4 milyondan fazla Filistinli'nin mülteci olarak yaşamaya çalıştığını belirtti. Kalın, Ortadoğu barış sürecinin ve Filistin meselesinin en temel konularından birinin, topraklarından zorla sürülen Filistinlilerin geri dönüş hakları meselesi olduğunu söyleyerek Türkiye'nin bu konuda, Filistin halkının yanında olduğunu kaydetti.
Konuşmasında, şampiyonluğu garantileyen Beşiktaş'ı da kutlayan Kalın, "Bütün Beşiktaş camiasına, spor camiasına, futbol camiasına hayırlı, uğurlu olsun. Yine bize haklı bir gurur yaşatan Fenerbahçe Basketbol Takımı'nı da Eurolig'de final oynaması ve ikinci gelmesi vesilesiyle de tebrik ediyoruz." dedi.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?