Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Konak'ta Anıldı - Son Dakika
Güncel

Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Konak'ta Anıldı

Cumhuriyet\'in Öncü Kadınları Konak\'ta Anıldı

Konak Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve kurtuluşunda rol almış 19 öncü ve önder kadınını düzenlenen görkemli bir gece ile andı.

26.10.2017 10:04

Konak Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve kurtuluşunda rol almış 19 öncü ve önder kadınını düzenlenen görkemli bir gece ile andı.

Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliğinin destek verdiği 'Cumhuriyet'in Kadınları' adlı etkinlikte, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dan annesi Zübeyde Hanım'a, Türkiye'nin ilk dünya güzeli Keriman Halis'ten Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu Semiye Morkaya'ya kadar Cumhuriyet'in önder ve öncü kadınları dönem kıyafetleri eşliğinde sahneye taşındı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde gerçekleştirilen defileye, Cumhuriyet sevdalısı İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Salon hınca hınç dolarken, Türkiye Cumhuriyetinde ilkleri başaran kadınları sahnede İzmirli kadınlar canlandırdı. Cumhuriyet coşkusunun hiç eksilmediği gecede bir kez daha hatırlanan öncü kadınlar uzun süre ayakta alkışlandı.

Araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın hazırladığı proje ile kurtuluştan kuruluşa Cumhuriyet tarihindeki öncü ve önder kadınlar sahnede yeniden canlandırıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın ev sahipliği yaptığı gecede saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kalıpçı sahneye çıktı. Projenin Atatürk'ün 'Geçmişi ne kadar çok unutursanız geleceği korumak o kadar zordur' cümlesinden yola çıkılarak hazırlandığını dile getiren Kalıpçı, Türkiye'nin zor koşullarında vatanı için mücadele veren gözü pek, kararlı Cumhuriyet kadınlarını geçmişten günümüze taşıyan bir sunum yaptı.

Geçmişe adeta bir zaman yolculuğu yaptıran sunum eşliğinde sahneye çıkan İzmirli kadınların defilesi, duygu dolu anların yaşanmasına da neden oldu. Tarihe bir saygı duruşu da yaptıran etkinlik ile Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve kurtuluşunda rol almış 19 öncü ve önder kadın bir kez daha anıldı. Adeta bir vefa niteliği taşıyan defilede Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dan annesi Zübeyde Hanım'a, Türkiye'nin ilk dünya güzeli Keriman Halis'ten, Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu Semiye Morkaya'ya kadar Cumhuriyetin kuruluş ve kurtuluşunda rol almış kadınlar dönemlerinde giydikleri kıyafetler eşliğinde tanıtıldı. Gecede en büyük alkışı Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı canlandıran İclal Kardıçalı aldı.

"Bizim görevimiz onları unutmamak ve unutturmamaktır"

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş gecede yaptığı konuşmasında, Cumhuriyet'in hukuk devrimi olduğu kadar bir kadın devrimi de olduğunu söyledi. "Kadınların eşit yurttaş olarak toplumun her alanında yer alması ancak laikliğe ve hukukun üstünlüğüne dayanan bir sistemde mümkündür" diyen Pekdaş, kadınları özgür olmayan toplumların yok olamaya mahkum olacağını söyledi. Pekdaş, "Büyük Atatürk'ün hedefi özgür bireydi. Özgür birey karaları kendi alandır, tercihini kendisi yapan, biat etmeyendir. Bu bireylere sahip ülkeler hukuka dayanırlar ve gelişirler. Özgür bireylerin olduğu toplumda kadın da özgürlüğünü sağlamıştır. Bu nedenle bugün biz önde olan, öncü olan, önder olan kadınları bir kez daha hatırlamak istiyoruz; çünkü onlar bu ülkede bir modernleşme projesi olan Cumhuriyet'in başarıya ulaşması için bize yol açtılar. Şimdi bizim görevimiz onları unutmamak ve unutturmamaktır" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cumhuriyet'in Öncü Kadınları Konak'ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement