"Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara" Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

"Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara" Sempozyumu

"Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara" Sempozyumu

Ankara Valisi Yüksel: "Kentlerle uygarlıkları ve uygarlıklarla kentleri bir araya getirdiğimizde öncü ve önder olmaya gayret eden bir Ankara'yı konuşmak gerekiyor"

30.10.2013 11:33

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, kentlerle uygarlıkların ve uygarlıklarla kentlerin bir araya getirildiğinde öncü ve önder olmaya gayret eden bir Ankara'nın konuşulması gerektiğini ifade etti.

Ankara Üniversitesi Rektörlük Binasında, Ankara Üniversitesi ile Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı tarafından "Cumhuriyetin 90. yılında Başkent Ankara Sempozyumu" düzenlendi.

Vali Yüksel, burada yaptığı konuşmasında bir cümlenin içerisinde cumhuriyet, başkent ve Ankara'nın kullanıldığında çok anlamlı bir cümlenin ortaya çıktığını söyledi.

Ankara hakkında hem istiklal hem de istikbalden konuşulması gerektiğini vurgulayan Yüksel, dünya başkentleri arasında Ankara'nın başkent olmasının nedeninin tarihi olduğunu dile getirdi.

Yüksel, bugün başkent Ankara'nın ve Cumhuriyet'in konuşulacağını belirterek, "Kentlerle uygarlıkları ve uygarlıklarla kentleri bir araya getirdiğimizde öncü ve önder olmaya gayret eden bir Ankara'yı konuşmak gerekiyor. Bugün sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda bir dünya şehriyle karşı karşıya geldiğimizi söylemekte fayda var" ifadesini kullandı.

-"Entellektüel bir dünya şehri"

Ankara'nın genç ve dinamik bir nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu bildiren Yüksel, şehrin 943 bin öğrencisi ve 55 bin öğretmeni barındırdığını söyledi. Başkentte 22 üniversite, 53 müze ve 41 kütüphane olduğunu vurgulayan Yüksel, Ankara'nın entellektüel bir dünya şehri olduğunu anlattı.

Yüksel, şehrin sahip olduğu bütün kanaat önderlerinin bir araya gelip Expo, uluslararası fuar ve kongreler ile uluslararası spor müsabakalarının Ankara'da düzenlenmesi için neler yapılması için konuşmaları gerektiğini söyledi.

-Diğer konuşmacılar

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de üniversite olarak bu yıl düzenledikleri 3'üncü etkinlik olduğunu belirtti.

İbiş, Ankara'nın tarihiyle, yaşamıyla soylu bir kent olduğunu vurgulayarak, "Hepsinden öte Ankara'nın başkent olmasının en önemli nedeni antiemperyalist mücadeleyi başlatanların, Mustafa Kemal ve arkadaşarına sahip çıkan bu mücadelede kararlılıkla saf tutan ve bu mücadelenin başarısı için her türlü desteğini veren Ankara ve Ankaralılardır. Ankara, milli mücadelenin sevk ve idare edildiği yerdir. Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğduğu yerdir. Ankaralı olmak Cumhuriyet'in değerlerini bilmek ve geliştirmektir. Bu nedenle Ankara başkenttir" diye konuştu.

İbiş, ileriye dönük gelişimini birçok alanda gösteren Ankara'nın bilimde de ön plana çıkmaya başladığını söyledi.

Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı Başkanı Halil Şıvgın ise Ankara'nın 10 bin yıllık geçmişini ve Ankara'nın nasıl başkent olduğunu anlattı.

Şıvgın, başkentin ileride daha çok büyüyeceğini ve yapılan bir ankette 21. yüzyılda gelişim gösterecek şehirlerin başında Ankara'nın çıktığını ifade etti.

Ankara'da turizmin yeteri kadar gelişmediğini de savunan Şıvgın, bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Sempozyumdaki konuşmacılara plaket verildikten sonra "Bir Zamanlar Ankara" konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Cumhuriyetin 90. Yılında Başkent Ankara' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement