Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) sivil toplum kuruluşu mensubu 17 kişinin, kamu düzenini bozdukları ve devletin güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.
Sivil toplum kuruluşu Değişim için Mücadele Hareketi (Lucha) yetkililerinden Bienvenue Matumo, AA muhabirine açıklamasında, diyalog süreci kapsamında imzalanan anlaşmayı protestoya devam edeceklerini söyledi.
Son 3 günde Lucha'ya bağlı 17 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Matumo, "Seçimlerin Nisan 2018'de yapılmasını öngören anlaşmanın Angola'nın başkenti Luanda'da bugün düzenlenen Luanda Zirvesi'nde kabul edilmesini engellemek için yaklaşık 172 sivil toplum kuruluşunun işbirliğiyle ülke çapında gösteri düzenlemeye hazırlanıyoruz." dedi.
Lucha'nın avukatlarından Godefroy Mwanaboto da müvekkillerinin gözaltına alınmasını kınayarak yetkililerin demokratik özgürlükleri çiğnediklerini savundu.
Polis yetkililerinden General Vital Awachango ise 17 kişinin, kamu düzenini bozdukları ve devletin güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındıklarına işaret etti.
Öte yandan başkent Kinşasa'da Afrika Birliği binasının önünde izinsiz gösteri düzenleyen Lucha'ya mensup 12 kişi de geçen hafta gözaltına alınmıştı.
DKC'deki sorunlara çare aranıyor
DKC'de halkın 2016 sonuna kadar devlet başkanı seçimi, yerel ve genel seçim için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak gelecek ay yapılması planlanan devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.
Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.
Kinşasa'da geçen ay muhaliflerin çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'ta yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin öldüğünü, muhalefet ise ölü sayısının 100'e yakın olduğunu öne sürerken, BM rakamın 53 olduğunu duyurmuştu.
Ülkede seçimlerin düzenlenmesi için hükümetin, muhalefetin bir kısmı ve sivil toplum kuruluşlarıyla geçen ay başında başlattığı diyalog süreci, taraflarca imzalanan bir anlaşmayla geçen hafta sona ermişti. Bu anlaşma çerçevesinde seçimler için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesine karar verilmişti.
BM, Afrika Birliği, Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CIRGL), Afrika'nın Güneyindeki Ülkeler Kalkınma Topluluğu (SADC) yönetiminde düzenlenen ve bugün başlayan Luanda Zirvesi'nde yetkililer DKC'deki sorunlara çare bulmayı hedefliyor.
Son Dakika › Güncel › Demokratik Kongo'daki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?