Seneler önce tutulan ve şu anda rastlanmayan Kılıç’tan Orkinos’a, normalin 20 kat büyüklüğündeki Vatoz’dan Balon’a ve Istakoz’dan Pavurya’ya kadar bin 500 çeşit balığın bulunduğu Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi, başta ilköğretim öğrencileri olmak üzere çok sayıda vatandaştan yoğun ilgi gördü. Beylikdüzü’ndeki Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi’ni gezmeye gelen ilköğretim öğrencilerini, Marmara Denizi açıklarında ağlara takılan bir ton ağırlığındaki dev köpek balığı karşıladı.
Dünyada ilk, Türkiye’de ise tek deniz canlıları müzesi kurduklarını belirten Balıkçı Kenan’ın sahibi Kenan Balcı, “Seneler önce öğrenciler, derslerde öğrendikleri balıkları görmek için bize gelirdi. Ancak çoğunlukla mevsimi olmadığı için balıkları gösteremezdik ve bunun üzüntüsünü yaşardık. Daha sonraları bazı balıkları tuzlayarak gelen öğrencilere göstermeye başladık. Bu şekilde başladığımız yolculuğun sonunda 30 senenin birikimiyle Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi’ni kurduk ve balıkları ölümsüzleştirdik. Balık, akar, kokar ve yok olur ancak biz balıkları yaşatmayı başardık” şeklinde konuştu.
Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi’ne başta öğrenciler olmak üzere çok sayıda vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini belirten Kenan Balcı, “Değişik bölgelerdeki okullardan öğrenciler servisler aracılığıyla gelerek ücretsiz bir şekilde müzeyi geziyor ve müzeyi çok seviyorlar. Denizlerimizde çok ilginç ve görülmemiş türler var. Onları görenler hayretler içinde kalıyor. Bu başarımızı öğrenciler başta olmak üzere herkes gelip görüyor ve denizde hangi canlıların olduğunu inceliyorlar. Biz de bu nedenle çok mutlu oluyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kenan Balcı, balıkların denizden müzeye uzanan yolculuğunu ise şöyle özetledi: “Balıkları yakaladıktan sonra tuzluyoruz ve güneş görmeyen rüzgârlı bölgelerde kurutuyoruz. Ardından çok büyük havuzlarda tuzlu suyun iliklerine geçmesi için bekliyoruz. Doldurma işlemini yaptıktan sonra ise en son vernik ve cilalarla dışını kaplıyoruz ve sergilemeye hazır hale getiriyoruz. Her bir balıkla uzun zaman uğraşmak gerekiyor. Zahmetli ve zorlu bir süreç. Başarabildiğimiz için mutluyuz.”
Marmara Denizi açıklarında dün yakalanan bir ton ağırlığındaki köpekbalığı da öğrencilere gösterildi. Öncesinde müzeyi gezen öğrenciler köpekbalığının büyüklüğü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Dev köpekbalığının etini, kanser hastalarına ücretsiz olarak dağıttıklarını belirten Kenan Balcı, “Dünyada kanser riski taşımayan tek canlının köpekbalığı olduğu biliniyor. Halk arasında da köpekbalığı etinin kanser hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Bu nedenle yakaladığımız köpekbalıklarının derisini, iskeletini ve kafasını müzede sergilemek üzere işlemden geçirirken, etini de hastalarımıza şifa olması için ücretsiz bir şekilde vatandaşlarımıza dağıtıyoruz” dedi.
İlk defa yakından köpekbalığı gördüğünü söyleyen Ahmet Beyaz İlköğretim Okulu öğrencisi Muhammet Ali Delal, “Köpekbalığını çok ilginç buldum. Daha önce bu kadar yakından köpekbalığı görmemiştim. Deniz canlılarının sergilendiği müze de çok güzeldi. Bu imkânı bize sundukları için Balıkçı Kenan’a çok teşekkür ediyorum. Müze sayesinde hiç bilmediğim balıkları öğrenme fırsatı yakaladım” dedi.
Okul kitaplarından gördükleri balıklar ile yakından tanışma fırsatı yakalayan bir diğer öğrenci Sema Hacı ise köpekbalığının çok etkileyici olduğunu ifade etti. “Burada birçok balığın özelliğini ve adını öğrendim” diyen Sema Hacı, “Balıklar hakkında birçok bilgi sahibi oldum. Nerede yaşadıklarını ve nerden getirdiklerini öğrendim. Köpekbalığı da çok büyük ve etkileyici gözüküyor. Müzede çeşit çeşit balık gördüm orası da çok güzeldi. Kitaplardan öğrendiklerimizi canlı olarak görme fırsatı yakaladık” diye konuştu.
İLKNUR SARGUT
Son Dakika › Güncel › Deniz Canlıları Müzesi'ne Yoğun İlgi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?