Yemen'de 27 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırılarında 377 sivilin hayatını kaybettiği, 2 bin 459 kişinin yaralandığı iddia edildi.
Husilerin kontrolündeki SABA resmi haber ajansının haberine göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun saldırılarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Husi Ensarullah Hareketi sözcüsü Albay Şeref Lokman, koalisyon uçaklarının 513'ten fazla hava ve roket saldırılarıyla 259 yerleşim birimini hedef aldığını ileri sürdü.
Saldırılarda 377 sivilin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 459 kişinin yaralandığını iddia eden Lokman, ev, liman, kamu kuruluşu, otel, elektrik istasyonu, köprü gibi çok sayıda yapının yıkıldığını söyledi.
-Reyyan Havalimanı teslim alındı
Öte yandan AA muhabirine konuşan Hadramevt Yerel Meclisi Başkanı Ömer bin eş-Şekil, "Yerel Meclis, Hadramevt'in merkezi Mukalla'daki Uluslararası Er-Reyyan Havalimanı'nı Ensaru'ş-Şeria örgütü militanlarından teslim aldı" dedi.
Havalimanının idaresi ve güvenliğinin Yerel Meclis'e bağlı olduğunu belirten Şekil, pazar gününden itibaren faaliyete hazır hale geleceği bilgisini verdi.
El Kaide örgütüne bağlı Ensaru'ş-Şeria'nın daha önce de Mukalla'daki resmi binaların Yerel Meclis'e bırakılmasını kabul etmişti.
Ensaru'ş-Şeria, geçen ay Mukalla ve çevresinde bölgeleri kontrol altına almış, buradaki bazı ordu birliklerine ait cephane ve mühimmatı ele geçirerek varlığını güçlendirmişti.
-Cebel Arus Husilerden geri alındı
Bu arada Halk Direniş Komiteleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ensarullah Hareketi militanları ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Komiteleri birlikleri arasında çıkan çatışmaların ardından Taiz kentine uzanan Cebel Arus karargahının geri alındığı kaydedildi.
Çatışmalarda 1'i Halk Direniş Komiteleri'nden 5'i Husilerden olmak üzere 6 kişinin öldüğü ifade edildi.
-Suudi Arabistan: "Kırmızı çizgimiz aşıldı"
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmed El-Asiri, "Kırmızı çizgimiz olan Suudi Arabistan'ın güvenliği Husiler tarafından ihlal edildi ve bedelini ödeyecekler" dedi.
Asiri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, Husilerin, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Necran ve Cazan bölgelerine yaptığı roket atışlarında sivillerin hedef alındığını belirterek, "Kırmızı çizgimiz olan Suudi Arabistan'ın güvenliği Husiler tarafından ihlal edildi ve bedelini ödeyecekler" ifadelerini kullandı.
Asiri, bu aşamada ülkesinin, Husilerin saldırılarına sert biçimde karşılık vereceğini ifade etti.
-El Kaide lideri öldürüldü
Yemen'de El-Kaide'ye bağlı Ensaru'ş-Şeria örgütünün lideri Nasr El-Anisi'nin, ABD'nin düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğü haberi örgüt tarafından da doğrulandı.
Yemen'deki El-Kaide liderlerinden Halid Betarfi, örgüte yakın bir internet sitesinde yayınlanan video kaydında, ABD'ye ait insansız hava aracının, Hadramevt kentinde düzenlediği hava saldırısında Anisi, oğlu Muhammed ve beraberinde bulunan diğer kişilerin hayatını kaybettiğini belirtti. Hava saldırısının tam olarak nerede düzenlendiği konusunda bilgi vermeyen Betarfi, Anisi'nin ölümünün, verilen mücadelede bir kesintiye yol açamayacağını vurguladı.
El-Anisi, daha önce internette paylaştığı bir videoda Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyı üstlenmiş, başka bir videoda ise esir tuttukları bir ABD'li gazeteciyi öldürdüklerini iddia etmişti.
-Sa'da kentinde "bildirili" uyarı
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in Sada kentine uçaktan bildiriler atarak, kent halkından bölgeyi terk etmelerini istediği bildirildi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen'de Husilerin güçlü olduğu başlıca merkezlerden Suudi Arabistan sınırındaki Sada kentine, koalisyona ait uçaklar tarafından bildiriler atıldı. Bildirilerde, bugün akşam saatlerinde kente yönelik geniş çaplı operasyon başlatılacağı belirtilerek halka, bölgenin derhal tahliye edilmesi uyarısında bulunuldu.
-Şebva'daki çatışmalarda 15 kişi öldü
Yemen'in Şebva vilayetinde Husi Ensarullah Hareketi ile Halk Direnişi güçleri arasında çıkan çatışmalarda 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi kaynaklarından alınan bilgiye göre, Şebva'da Husi Ensarullah Hareketi militanlarıyla girilen şiddetli çatışmalarda, 5'i Halk Direnişi mensubu 10'u Husi militanı 15 kişi hayatını kaybetti.
Bu arada silahlı aşiret güçlerinin, Halk Direnişi birliklerine destek amacıyla çatışmaların yoğunlaştığı Şebva'nın merkezi Atek'i 3 koldan kuşattığı bilgisi verildi.
Son Dakika › Güncel › Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen 'Yemen'deki Gelişmeler' ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.