Bakanlar Kurulu hem 2015 yılında hem de 2016 yılında aldığı kararla tarımsal sulamada elektrik kullanan ve borcu olan çiftçilerin pamuk desteklemelerine bloke konulmasına karar vermişti. Yaklaşık iki yıldır destekleme döneminde çiftçi ile Güneydoğu illerinde enerji hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi karşı karşıya geliyor. Dicle Elektrik blokenin kaldırılması için blokesi bulunan çiftçilerin öncelikle elektrik bedelinde 3'te 2 oranında indirim sağlayan sayaç takma kampanyasına başvurmaları, ardından da mevcut elektrik borçlarını ödemeleri gerektiğini bildirdi. Açıklamada, sayaç taktırarak borcunu ödeyen çiftçilerin desteklemeleri üzerindeki blokenin kaldırıldığı belirtildi.
AYNI MAĞDURİYET SÜRÜYOR
Şanlıurfa Ziraat Odası blokelerin kaldırılmamasının Urfa ekonomisi için büyük bir kayıp olduğunu açıklarken Dicle Elektrik sayaç taktırma ve borcu ödeme şartından vazgeçmeyeceği açıkladı. Borçlu olan çiftçinin desteklemesine bloke konulurken hiç borcu olmayan, cazibe sulama yöntemiyle tarlasını sulayan çiftçilerin hesaplarına da bloke konulması şaşkınlıkla karşılandı. Dicle Elektrik'le Sulama Birliği dışında hiçbir bağı olmayan bu çiftçilerin hem geçen yıl hem bu yıl aynı mağduriyeti yaşadığı ifade ediliyor.
MELİK: ÇİFTÇİ BU KADAR MAĞDUR EDİLMEMELİ
Cazibe sulama yöntemi kullanan ancak desteklemesine bloke konulan çiftçilerden biri de Eski Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Abdullah Melik. Şu ana kadar soruna bir çözüm bulunamadığını kaydeden Melik, muhatap bulamamaktan şikayetçi. Melik, "DEDAŞ sanırım 3 yıldır haksız yere cazibe sulama yapan çiftçilerin pamuk desteklemelerine bloke koyuyor. Bu söz konusu çiftçilerin DEDAŞ'la hiçbir alakaları yok. DEDAŞ'la bağlı bulunduğumuz Sulama Birliği'nden 'Elektrik enerjisiyle sulama yapılmıyor, cazibe sulama yöntemiyle sulama yapılıyor' yazısı almamıza rağmen, dilekçe vermemize rağmen pamuk desteklemesi alan yüzde 70 çiftçi bu haksızlıkla, zulümle karşı karşıyadır. DEDAŞ'a da gittiğimizde sorunumuzu açıklayacak bir yetkili dahi bulunmamaktadır. Ne Urfa'nın Bakanı ne milletvekilleri ne de STK'lar bir çözüm üretememektedir. Bu keyfi uygulamaya bir dur demek lazım. Çiftçi bu kadar mağdur edilmemeli" dedi.
DİCLE ELEKTRİK: MÜRACAAT ETMELERİ LAZIM
Cazibe sulama yöntemiyle tarlasını sulayan çiftçilerin pamuk desteklemelerine bloke konulduğu kabul eden Dicle Elektrik yetkilileri ise çiftçilerin müracaat etmeleri halinde keşfin yapılacağını ve daha sonra komisyon tarafından karar verileceğini belirtti. Söz konusu bazı çiftçilerin tarlasının tamamının cazibe sulama yöntemiyle sulanmadığını ve elektrik kullanmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten yetkililer bu tür çiftçilerin durumlarıyla ilgili listeleri Sulama Birliklerinden istediklerini ancak Sulama Birliklerinin şu ana kadar buna yanaşmadığını dile getirdi. (Kaynak: Gazete İpekyol)
Son Dakika › Güncel › Desteklemede Borcu Olmayan Çiftçi De Mağdur - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?