Dicle Nehri'nden Karşıya Keleklerle Geçiyorlar - Son Dakika
Güncel

Dicle Nehri'nden Karşıya Keleklerle Geçiyorlar

Dicle Nehri\'nden Karşıya Keleklerle Geçiyorlar

Dicle Nehri ile Batman Çayı'nın birleştiği noktada yer alan Gercüş ilçesine bağlı Şahinli köyü sakinleri yetiştirdikleri sebzeleri yörede kelek olarak adlandırılan sal yardımıyla karşıya geçi...

28.10.2013 12:14

YILMAZ EKİNCİ - Dicle Nehri ile Batman Çayı'nın birleştiği noktada yer alan Gercüş ilçesine bağlı

Şahinli köyü sakinleri yetiştirdikleri sebzeleri kelek olarak adlandırılan sal yardımıyla karşıya geçiriyor.

Yetiştirdikleri ürünleri kelek denilen yöresel nehir aracıyla Dicle Nehri'nden karşıya geçiren Şahinli köyü sakinleri, bu şekilde geçimlerini sağlamaya devam ediyor. Geçmişi M.Ö. 2 binli yıllara dayanan bu ulaşım aracını kullanan köylüler, salla karşıya geçirdikleri ürünlerini Batman'da satıyor.

Köyleri Batman'a karayoluyla 3 saat mesafede olan köylüler, daha kısa sürede Batman'a gitmek için bu salları kullanıyor. Köylüler, dört şişme lastik üzerine tahtalardan yapılan araçla ürünlerini Dicle Nehri'nin azgın suları üzerinden karşıya geçirmeyi başarıyor.

Köy sakinlerinden Ubeydullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetiştirdikleri sebzeleri Dicle Nehri'nden salla Batman tarafına geçirdiklerini belirterek, Batman'da bu ürünleri satarak geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Her sabah saat 05.00'te uyandıklarını kaydeden Üzüm, salla karşıya geçmenin tehlikeli olduğunu ancak geçimlerini sağlayabilmek için bu işi yapmaya mecbur olduklarını kaydetti. Üzüm, geçen yıl salla karşıya geçerken boğulan kuzeninin hayatını kaybettiğini belirtti.

Bu arada keleklerin bölgede 2012 yılında yapımına başlanan Kantar Köprüsü'nün bitmesiyle sadece turistik amaçla kullanılması bekleniyor. Dicle Nehri üzerinde yapılan köprünün yılların çilesini de ortadan kaldıracağı ifade ediliyor. - Batman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dicle Nehri'nden Karşıya Keleklerle Geçiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement