Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam fıkhında ay ve güneş tutulması için sünnet ve nafile namazlar bulunduğunu belirterek, "Bugün İslam dünyasının bir akıl tutulması namazı kılmaya ihtiyacı var. Bu elbette aklın yeniden Rahman'a secdesiyle olur.

01.04.2015 13:59

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam fıkhında ay ve güneş tutulması için sünnet ve nafile namazlar bulunduğunu belirterek, "Bugün İslam dünyasının bir akıl tutulması namazı kılmaya ihtiyacı var. Bu elbette aklın yeniden Rahman'a secdesiyle olur. Aklımızı işgal eden her türlü yanlış düşüncelerden arındırmakla olur" dedi.

Görmez, makamında Slovenya İslam Birliği Başkanı Nedzad Grabus ve beraberindeki heyetle görüştü.

Mehmet Görmez, bu kadar güler yüzü bir arada görmekten büyük sevinç duyduğunu ve umutlarının artığını söyledi.

İslam dini ve Müslümanların çok zor bir süreçten geçtiğini belirten Görmez, bilhassa Batı idrakinin İslam ile yaşadığı sorun üzerinde hep birlikte düşünmeleri gerektiğini dile getirdi.

Görmez, konuklarının, Batı'nın merkezinden, Viyana'nın yanı başından geldiğini ifade ederek, "4-5 asır farklı inançların, farklı kültür ve medeniyetlerin birlikte barış içerisinde yaşadığı bir coğrafyadan geliyorsunuz. Balkan Müslümanlarının tarihlerinde yaşadıkları bu tecrübeyi bugün insanlık unutmuş görünüyor. Biz Müslümanlar da yaşadığımız tarihteki bu güzel tecrübeleri güncelleme konusunda zayıf kaldık" değerlendirmesinde bulundu.

Birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun yenilenmesi ve güncellenmesi gerektiğine işaret eden Görmez, şöyle konuştu:

"Güncellediğimiz bu anlayışı Batı idrakine de anlatabilmeliyiz. Ta ki bu idrak tarihte olduğu gibi bugün de korku, nefret ve düşmanlık üretmesin. Üzülerek belirtmek isterim ki İslamofobi bir fobi olmaktan çıkmış, nefrete, düşmanlığa ve ayrımcılığa dönüşmüştür. Bu gördüğüm aydın yüzler inşallah bütün bu korkuları ortadan kaldıracaklardır. Tabii ki bunun sebeplerini hep başka yerde aramak doğru değildir. Biz Müslümanların da çok ciddi bir öz eleştiri yapma ihtiyacı vardır."

-"İslam dünyasının akıl tutulması namazı kılmaya ihtiyacı var"

Görmez, dün İranlı bir heyeti ağırladıklarını anımsatarak, "Onlara da dedim ki bugün İslam dünyasında bir akıl tutulması var. İslam fıkhında ay tutulması ve güneş tutulması için sünnet ve nafile olan namazlar vardır. Husuf namazı ve küsuf namazı diyoruz onlara. Bugün İslam dünyasının bir akıl tutulması namazı kılmaya ihtiyacı var. Bu elbette aklın yeniden Rahman'a secdesiyle olur. Aklımızı işgal eden her türlü yanlış düşüncelerden arındırmakla olur. Siz bizim biraz batımızda yaşadığınız için bizim doğumuzda olup bitenleri zaman zaman anlamlandırmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Aslında her mümin anlamlandırmakta zorlanır" şeklinde konuştu.

Bugün İslam coğrafyasının her tarafından ateşler yükseldiğini anlatan Görmez, bu ateşin çocuklar ve bütün insanlarla gelecek kuşakların idraklerini de yaktığını bildirdi.

Görmez, bu idraksizliğin başka dünyalarda korkulara ve endişelere yol açtığını vurgulayarak, "Yahut korku mühendislerinin ekmeğine yağ çalıyor. Biz hem Türkiye hem de Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün kardeşlerimize ulaşarak, İbrahim'in ateşini söndürmeye giden karınca misali ateşi söndürmekle uğraşıyoruz. Ama ışığın düşmanları ateş söndürenleri de sevmez" şeklindeki görüşlerini paylaştı.

-Heyet, şehit savcı için Fatiha okudu

İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğunu hatırlatan Görmez, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de dün çok acı bir terör hadisesi yaşadık. Adliyede adalet işleriyle uğraşan bir savcımız rehin alınarak, katledildi. Bu vesileyle hayatını ebediyete irtihal eden Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum. Eşine, çocuklarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Misafirlerin duası makbuldür. Kıymetli birer misafir olarak her birinizi ona bir Fatiha okumaya davet ediyorum."

-"Dinimizin geleceği muhakkak parlaktır"

Nedzad Grabus da İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını dile getirerek, şehit düşen savcıya Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır dileklerini iletti.

İslam dünyasının gerçekten çok zor zamanlar yaşadığını vurgulayan Grabus, yaşadıkları bölgelerde İslam söz konusu olunca hep doğru olmayan ifadelerin kullanıldığını bildirdi.

"Lakin biz yüce Rabbimize inan kişiler olarak geleceğimiz parlak diye düşünüyoruz. Müslümanlar olarak bizim geleceğimiz nasıl olacak pek emin değilim ama dinimizin yani İslam'ın geleceği muhakkak parlaktır" diyen Grabus, bu zor devirlerde Görmez gibi dostlara ve insanlara sahip oldukları için mutluluk duyduklarını aktardı.

Din görevlileri ve imamlar olarak İslam'ın halis yüzünü göstermeye çalıştıklarının altını çizen Grabus, Diyanet İşleri Başkanlığının sadece Türkiye'de yaşayan Müslümanlar açısından değil kendileri açısından da çok önemli bir teşkilat olduğunu kaydetti.

Grabus, Avrupa'daki küçük bir Müslüman topluluğu olarak Diyanet İşleri Başkanlığını rehber gördüklerini, takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement