"Diyarbakır 4. Kitap Fuarı" Yarın Açılıyor - Son Dakika
Güncel

"Diyarbakır 4. Kitap Fuarı" Yarın Açılıyor

"Diyarbakır 4. Kitap Fuarı" Yarın Açılıyor

TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır 4. Kitap Fuarı, 300 yazarı okurlarıyla buluşturacak.

13.05.2013 14:00  Güncelleme: 14:01

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır 4. Kitap Fuarı, 6 gün boyunca yaklaşık 300 yazarı okurlarıyla buluşturacak.

TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14- 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuara, yaklaşık 130 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu konuk olacak. Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek fuarda; konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 50 kültür etkinliğinin yanı sıra aralarında Can Dündar, Mario Levi, Şeyhmus Diken, Yıldız Çakar, Celile Celil, Ragıp Zarakolu ve Haluk Gerger'in de bulunduğu 300 yazar okurlarıyla buluşma imkanı bulacak.

Diyarbakır Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, bu yıl Diyarbakır'da kitap fuarının dördüncüsünü düzenlediklerini belirtti.

Çözüm sürecinin kendilerini çok mutlu ettiğini ve bunun kalıcı bir barışa dönüşmesini dilediklerini ifade eden Kavukçuoğlu, kitap fuarının, çözüm sürecinin getirdiği rahatlamayla gelecek yıllarda daha renkli, daha boyutlu ve daha güzel geçeceğini kaydetti.

Kavukçuoğlu, Diyarbakır'ın zaten çok güzel bir kent olduğunu ve yüzyıllarca birçok dünya kentine örnek olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla Diyarbakır insanı bu çok çeşitliliğin süzgecinden geçmiş rafine bir insan yapısına sahiptir. Bu Diyarbakır için bir şans. Dilerim Diyarbakırlılar bu şansı iyi kullanırlar. Başından beri afişlerimizde çok dilli bir tavır sergiledik. Bütün dillere saygımız var. Bu çok dillilik ne diye bizi eleştirenler olmuştu. Eşitlik duygusu çok önemli. Dilerim eşitlik konusu da yasalarla yaratılır ve bizler eşit insanların yaşadığı bir ülkenin vatandaşları oluruz."

-Geçen yıl 97 bin kişi fuarı izledi-

Deniz Kavukçuoğlu, geçen yıl Diyarbakır'daki kitap fuarını 97 bin kişinin izlediğini ve göçle gelen yoksulluğun etkisi altındaki kentte bunun azımsanmayacak bir rakam olduğunu vurgulayarak "Ancak nüfusu 2 milyon olan bir kentte neden ziyaretçi sayısı 400 bin olmasın" ifadelerini kullandı.

Geçmiş fuarlardaki gözlemleriyle ziyaretçi profilini de değerlendiren Kavukçuoğlu, Diyarbakır'da ziyaretçilerin daha çok kentten olduğunu ve öğrencilerin ilgisinin daha fazla olduğunu bildirdi.

Kavukçuoğlu, bu yıl bir yenilik de yaparak Ahmed Arif'i, girişi ücretsiz olan bir tiyatro oyunuyla anmış olacaklarını sözlerine ekledi.

Basın toplantısına katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Remzi Durmaz da çözüm sürecine değinerek, "Zaten barışçı bir toplumduk. Bugün de kendi asli mecramıza dönüş için bir süreç yakaladık. Olması gereken olacak. Umuyorum bu kitap fuarı ilelebet devam edecek. Önemli olan fuarın sürekliliğidir. Kitap fuarının, bu bölgenin marka fuarı olacağına inanıyorum" dedi.

Yazar Şeyhmus Diken ise ilkiyle kalmasından korktukları bu fuarın dördüncüsünün düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kürt edebiyatı ve Kürtçe yazımın geliştiğini, bu yıl fuarda Kürtçe eksenli çok geniş etkinlikler olduğunu vurgulayan Diken, fuarın Kürtçe'nin diğer dillerle eşitlenmesine katkısı olacağına inandığını kaydetti.

Gazetecilerin, fuara Dicle Üniversitesi'nin katkısı olup olmadığını sordukları TÜYAP Bölge Müdürü Kadir Baver Paçal, üniversite alanındaki duyurular konusunda destek verildiğini belirtirken, bu arada söz alan Şeyhmus Diken, "Dicle Üniversitesi ile bir diyalog kurulamıyor. Üniversitenin artık suyun öte yanında kaldığını bilin" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Diyarbakır 4. Kitap Fuarı' Yarın Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement