Diyarbakır'da düzenlenen "Aspir Tarla Günü" etkinliğinde üreticiler bilgilendirildi.
Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile (UTAEM), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen "Aspir Çeşitlerinin Uygun Ekim Zamanının ve Yetiştirme Tekniklerinin Diyarbakır İli Üreticilerine Yayımı Projesi" kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlar tarafından geliştirilen 5 aspir çeşidini bölge çiftçilerine tanıtmak, aspir tarımı ve ekim zamanı hakkında bilgilendirmek için "Aspir Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, geçtiğimiz 15 yılda, yağlı bitkilerin tarımı ve yağlı bitkilere dayalı endüstrinin bütün dünyada önem kazandığını söyledi.
Bitkisel yağların, gıda sanayi haricinde enerji sektöründe de kullanım imkanlarının keşfedilmesiyle insanlık için çok hayati bir seviyeye ulaştığını belirten Sümerli, bu bitkilerin her geçen gün üretim imkanlarının artırılması ve verim artışlarının sağlanmasının çok stratejik bir öneme sahip olduğu ifade etti.
Bölgede çok geniş alanlarda hala sulama imkanı bulunamadığı için tahıla dayalı üretimin devam ettiğini dile getiren Sümerli, "Bu üretim desenini çeşitlendirmek hem biyolojik çeşitliliği artıracak hem de topraklarımızın daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Aspir bitkisi bu amaçla kullanılabilecek bir bitkidir." dedi.
Kuraklığa dayanıklı olan ve tohumunda yüzde 30-40 arasında yağ bulunduğunu, yağının hem yemeklik hem de biodizel yapımında kullanabildiğini aktaran Sümerli, bu bitki yağının, zeytin yağından sonra en kaliteli yağa sahip olduğunu belirtti.
Sümerli, buğday ve arpada, toprağın hazırlanmasından depoya alınmasına kadarki her aşamasında kullanılan alet ve ekipmanların aspir için de kullanıldığına işaret etti.
"2023 aspir üretim hedefi 1 milyon tondur"
Türkiye'de 2015 yılında 427 bin 931 dekar alanda 70 bin ton aspir üretimi gerçekleştirildiğini ve dekardan ortalama 164 kilogram verim elde edildiğini anlatan Sümerli, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de 8 bin 393 dekar alanda ekim yapıldığını ifade etti.
Sümerli, şöyle devam etti:
"Ülkemizde aspir üretimi son yıllarda gittikçe artmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ülkemizde 2023 aspir üretim hedefi 1 milyon tondur. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle aspirde ürün alım garantisi sağlanmıştır. Ayrıca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile aspir dernekleri sözleşmeli aspir ekimi yaptırarak, Türkiye'nin biyodizel açığının giderilmesi hedeflenmektedir. Ülkemiz, akaryakıt ve bitkisel yağ konusunda dışa bağımlıdır, bu yüzden aspir stratejik bir üründür."
Etkiniğe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Şefik Türker de katıldı.
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da 'Aspir Tarla Günü' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?