Dolandırıcılar "Meslek ve Eğitim" Ayırt Etmiyor - Son Dakika
Güncel

Dolandırıcılar "Meslek ve Eğitim" Ayırt Etmiyor

Dolandırıcılar "Meslek ve Eğitim" Ayırt Etmiyor

Telefonda aradıkları vatandaşlara kendilerini polis, savcı olarak tanıtan dolandırıcıların tuzağına, kendisine fazla güvenen kişiler de düştü.

13.09.2013 11:51  Güncelleme: 12:21

HAYATİ AKÇAY - Telefonda aradıkları vatandaşlara kendilerini polis, savcı ya da istihbarat görevlisi olarak tanıtan dolandırıcıların tuzağına, eğitim düzeyi yüksek ve kendisine fazla güvenen kişilerin de düştüğü bildirildi.

Ordu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Muzaffer Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce kontör dolandırıcılığı ile başlayan telefonla dolandırıcılığın farklı yöntemlerle devam ettiğini söyledi.

Her yıl yüzlerce vatandaşın değişik yöntemlerle dolandırıcıların tuzağına düştüğünü ifade eden Güneş, "Maalesef dolandırıcıların söylediklerine inanıp bu kişilerin hesaplarına ciddi para yatıranlar oluyor" dedi.

Emniyet ekiplerinin bu dolandırıcılara karşı vatandaşları uyarmaya devam ettiğini anlatan Güneş, şöyle konuştu:

"2013 yılının ilk döneminde telefonla dolandırıcılık biraz azalmıştı ancak daha sonra artmaya başladı. Azalmasının sebebini, basında konunun fazla işlenmesiyle vatandaşların duyarlı olmaya başlamasına bağlamıştık ama bu süreçte insanlar bu olayları unutsa gerek, telefonla dolandırıcılık olayları birden artmaya başladı. Bu yıl sadece ilimizde 350 bin lira civarında para, dolandırıcıların hesabına yatırıldı. Genelde de 'ben kül yutmam', 'ben çok uyanığım' diyen ve kendisine fazla güvenen insanlar dolandırılıyor."

Dolandırılan kişilerin yaş aralığının çoğunlukla 50 ile 60 arası olduğunu vurgulayan Güneş, "Dolandırıcılık olayında bir eğitim seviyesi yok. Telefondan arayan dolandırıcıların tuzağına ilkokul mezunları düştüğü gibi profesör, doktor ve avukatlar da düşüyor, bu yüzden kimse kendisine bu konuda güvenmesin" ifadelerini kullandı.

"Uyarı mesajları dikkate alınmıyor, okunmuyor"

Emniyet Genel Müdürlüğünün dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları sürekli uyardığını belirten Güneş, "Vatandaşlarımız ise uyarı mesajlarını okumuyor ya da dikkate almıyor. Bazı vatandaşlarımız cep telefonlarını sadece konuşma aracı olarak kullanıyor. Mesajlara bakmayan insanlarımız dahi var. Bu konuda gençlere de büyük işler düşüyor. Gençlerimiz yaşlı olan yakınlarına lütfen mesaj okuma konusunda bilgilendirme yapsınlar" diye konuştu.

"İkaz edilen vatandaş 'sen karışma' diyor"

Güneş, vatandaşlara verilen güvenlik hizmetlerinin ücretsiz olduğunu, bu konuda vatandaşların kendilerini arayan kişilere itibar etmemeleri gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımızı uyardığımız gibi kurumları ve yetkilileri de uyararak broşür dağıtıyoruz. Örneğin cep telefonu ile konuşan bir kişi banka ya da PTT şubelerine geldiğinde 'anlamaya çalışın' diyoruz. Bu konuda kendilerini 'ikaz edin' diyoruz ancak bir iki vatandaşımız cep telefonu ile konuşarak şubeye giriyor, oradaki görevli dolandırıcılık konusunda ikaz ediyor ama vatandaşımız görevliye 'sen karışma, ben para yatıracağım' diyor. Maalesef uyarılar yetersiz kalıyor ve vatandaşın ısrarı sonucu işlem yapılıyor. O vatandaşlarımız da böylelikle dolandırılmış oluyor. Unutulmasın, hiçbir polis, savcı, vali veya emniyet müdürü vatandaşlarımızdan güvenlik hizmeti karşılığında para talep etmez. Vatandaşlarımız kesinlikle bu dolandırıcılara inanmasın."

Emniyet ekipleri dolandırıcıların peşinde

Muzaffer Güneş, emniyet ekiplerinin telefonla dolandırıcılık yapan kişilerin peşinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dolandırıcıların kullandıkları GSM hatları başka masum insanların üzerine olduğu için hedefe ulaşmakta biraz zorluk yaşanıyor. Bazı yakalanan dolandırıcıların üzerinde başkalarına ait 30, 40 bin civarında GSM hattı çıkıyor. Bu kişiler işlerini bu hatlarla yürütüyor. Hatların farklı isimler üzerine kayıtlı olması, bu kişilerin yakalanmasını zorlaştırıyor. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli davranarak üzerlerine kaç hat olduğunu araştırmalı. Ayrıca cep telefonlarına gelen 'ödül kazandınız' şeklindeki mesajlara da itibar edilmemeli." - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dolandırıcılar 'Meslek ve Eğitim' Ayırt Etmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement