İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İnsanların günlük ihtiyaçlarından geleceğine kadar, her sorunun yerelden çok daha etkin çözüleceğine inancımız tamdır" dedi.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanlığı görevini de yürüten Topbaş, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çatışmaları Önlemek ve Durdurmak Adına Siyasi Liderlik" konulu oturumda yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon'un liderliğinde yapılan zirvenin sonuçlara gidecek bir süreci arkasından getirmesini diledi.
"Burada sizlere iki şapkamla, UCLG ve İBB Başkanı olarak hitap ediyorum" diyen Topbaş, 15 milyonu aşan nüfusu ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle imparatorluklar şehri olan İstanbul'un gerçek anlamda bir barış kenti olduğunu, farklı din ve kültürlerden insanların 563 yıldır burada huzur ve barış içinde yaşadığını ifade etti.
Yerel yönetimler olarak BM'nin kararlarında çözüm ortağı olmak için çalıştıklarını ve sorunların yerinden daha hızlı çözülebileceğine inandıklarını dile getiren Topbaş, "Şu anda sadece 15 saniye içinde dünyada neler olduğuna bir baksak, internet üzerinden yüz milyonlarca işlem yapıldı. Amazonlarda yüzlerce ağaç kesildi ve tonlarca buzul eridi. Tonlarca bombalar atıldı ve onlarca insan hayatını kaybetti bu 15 saniye içinde… Sorunların çözüm yollarını ararken, önce bataklığı kurutmak yani nedenlerini ortadan kaldırmak zorundayız. Global köy haline gelen dünyada siyasi sınırların dahi anlamsızlaştığı bir iletişim gücüyle karşı karşıyayız." diye konuştu.
Farklı kıtalarda ve ülkelerde de olsa ortaya çıkan olayların mutlaka çözülmesi gerektiğini aktaran Topbaş, bu konuda yerel yönetimlere düşen sorumlulukların farkında olduklarını, özellikle yereli güçlendirmek suretiyle kentleşme sürecinin daha dengeli gelişmesini ve sorunların yerinde çözülmesini arzu ettiklerini vurguladı.
"Yerel yönetimler, krizlerde aktif rol almalı"
Olumsuzlukların yerel yönetimler ve politize olmamış sivil toplum kuruluşlarıyla çözülebileceğine inandığını dile getiren Topbaş, dünyada ortaya çıkan göçmen nüfusun bütün dünyayı tehdit eder boyuta geldiğini, bu nedenle işgallerin sona erdirilmesi, kan ve gözyaşının bitirilmesi, insanca yaşanacak ortamlar oluşturulması gerektiğini anlattı.
Meseleleri ortaya çıkmadan çözmek gerektiğini belirten Topbaş, "Dünya yerel yönetimleri olarak BM, AB ve hükümetlerle yakın çalışmayı, bu konuda bize destek verilmesini arzu etmekteyiz. Yerel yönetimlerin finans noktasında ciddi ihtiyaçları var. Halk çözüm yeri olarak yerel yönetimleri görmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde yerel yönetimlerin gücünü arttırdı ve İstanbul'da bu sayede ciddi yatırım ve hizmetler yapabildik. Dünya barışı da yerel yönetimlerden geçer" ifadesini kullandı.
Topbaş, "İnsanların günlük ihtiyaçlarından geleceğine kadar, her sorunun yerelden çok daha etkin çözüleceğine inancımız tamdır." dedi.
"Kentsel Krizler İçin Küresel İttifak" oturumu
Zirve kapsamında düzenlenen "Kentsel Krizler için Küresel İttifak" konulu oturuma da Topbaş ile BM Habitat 3 Genel Sekreteri Joan Clos yönetti.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Kadir Topbaş, yerel yönetimlerin dünyada huzur ve barışın temin edilmesinde çok önemli olduğunun altını çizerek, "UCLG olarak BM ve hükümetlerin kararlarının ortağı olalım istiyoruz. Çünkü olayları yerinde biz görüyoruz, sorunları biz yaşıyoruz ve çözümleri biz biliyoruz. Vatandaşlar, görev alanına girmese bile birçok şeyi en yakın ulaşabildiği belediyelerden istiyor. Yerel yönetimlerin halka yakınlığı hiçbir kurumla ölçülemez." dedi.
Yerel yönetimlerin bir kamu kuruluşundan öte yarı sivil toplum kuruluşu gibi çalıştığını dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:
"İBB olarak yurt içi ve dışındaki bütün felaketlere arama kurtarma ve yardım ekibi gönderiyoruz. Reflekslerimiz çok hızlı ve riskleri de göze alarak yardım söz konusu olunca çok hızlı karar alabiliyoruz. İnsan her şeyi affeder, adam yerine konmamayı affetmez. Hayata tutunmaya çalışan insanı iteleyemezsiniz, öteleyemezsiniz. Yoksa başka problemler ortaya çıkar. Öte yandan, hızla gelişen şehirler yoğun nüfusun baskı altında. Bunun mutlaka dengelenmesi lazım. Aksi halde şehirlerde yaşamak çok daha zor hale gelir. Yerel yönetimler arasındaki kent diplomasisini çok önemsiyoruz. Bu diplomasi, dünya barışına, ülkeler arası ilişkilerinin düzelmesine büyük katkı sunuyor. Bizler çözüm ortağı olarak vatandaşları aramıza alabiliyoruz. Teknolojinin en çok geliştiği 21. yüzyılda dünyada hala vahşi bir yaşam, kan ve gözyaşı var. İnsanlığın ölmemesi için her birimize önemli görevler düşüyor. Umarım ki bu toplantıda çok yaldızlı, güzel sözler söylemek yerine çözümler buluruz. Arkasından gideriz ve çözüm modelleri ortaya konulur…"
Son Dakika › Güncel › Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?