Dünya Kadınlar Günü Antalya'da Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Dünya Kadınlar Günü Antalya'da Kutlanıyor

Dünya Kadınlar Günü Antalya\'da Kutlanıyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Antalya'da bu yıl bir dizi etkinlikle kutlanıyor.

09.03.2012 09:30

Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle gerçekleşen "Biz Birlikte Güçlüyüz" Kadın Emeği İpekböceği Yürüyüşü Büyükşehir Belediyesi önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Kadınlar el emekleriyle oluşturdukları yaklaşık 1 km ipek böceği maketini taşıdılar. Yol boyunca sloganlarla yürüyen kadınların dilinde emek, özgürlük, eğitim konuları en çok yer bulanlar oldu.

Antalyalı Kadınlar yaklaşık 90 cm'den oluşan ve üzerilerine Anadolu'nun desenleri ya da vermek istedikleri mesajlarla bezedikleri ipek böceğinin gövdesini oluşturacak parçaları birbirine bağladılar. Böylece yaklaşık 1 km ipek böceği maketi oluştu. Bazı kadınlar pamuk kozası taşıdılar, bazıları da kelebek kanatları taktılar. Ama mesajlarını tek bir ağızdan tüm dünyaya duyurdular.

"Çocuk Gelin İstemiyoruz", "Eğitim Hakkımız Engellenemez", "Eve Kapatılmak İstemiyoruz", "Yaşasın Kadın Dayanışması", "Bağır Herkes Duysun, Erkek Şiddeti Son Bulsun", "Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa", "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganlarıyla yürüyen kadınlara Antalyalı yurttaşlar da eşlik etti. İpek Böceği maketinde ki mesajlar da dikkat çekici nitelikteydi. Şiddettin son bulmasını isteyen de vardı, Kadının Hayattaki önemine dikkat çekende. "Bakan Parçalamadan Eğit Beni", "4+4+4= Daha Çocuğum Doğuramam" diyerek AKP Hükümetinin eğitimde yapmak istediği değişikliği protesto edende.

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı Hala Yok

Cumhuriyet Meydanı'na coşkuyla gelen kadınlar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından basın açıklamasıyla mesajlarını duyurdular. İlk konuşmayı yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Deniz Filiz, kadınlara yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlerin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı'nın bugüne kadar tamamlanmamış olmasından duyduğu üzgünlüğü dile getirdi. Filiz, Türk Kadınının Kadına yakışır bir yaşam sürmesini istediğini kaydetti.

Türk Kadını Atatürk'le Toplumdaki Yerini Buldu

Ardından Antalya Valiliği adına Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, kadınlarla birlikte güzel şeyleri paylaşmak istediğini söyledi. Cevheroğlu şöyle konuştu; "Bir şeyin değerini geçmişe bakarak ve onu kaybedince anlarsınız. Bundan 10 yıl önce bu meydanda bu kadar kalabalığın toplanacağını, her kesimden kadının burada toplanacağını zannederim düşünemezdiniz. Türkiye'deki kadın hareketi düşündüğümüzden daha iyiye gidiyor. Yeterli mi değil? Ama şunu unutmamak gerekir. Seçme ve seçilme için kendilerini atların önüne kadar atacak şekilde adayan kadınlarımıza, büyük Atatürk İngiltere'den bile önce seçme ve seçilme hakkını ve toplumdaki yerini vermiştir. Onu buradan bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum. Bütün kadınlara söylüyorum ki; Sizinle dünya çok daha güzel. Tüm kadınlarımızın gününü şahsım ve Valiliğimiz adına kutluyorum." dedi.

Ocak Ayının Kara Tablosu

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi katılımcı kuruluşları adına ortak bildiriyi sunan Songül Başkaya, ocak ayının kara tablosunu açıkladı. "8 kadın katledildi. 2 kadın cinayet teşebbüsü ile karşılaştı. 1 kadın intihar etti. 5 kadın yaralandı. 5 kadın tecavüze uğradı. 7 kadın ve çocuk cinsel tacize uğradı. 2 kadın işkenceye maruz kaldı." Ocak ayında basına yansıyan kadın cinayetlerinin 3 'ünün Antalya'da olduğunu söyleyen Başkaya, 2011 yılında en çok şiddetin İstanbul'da, İstanbul'u Adana, Antalya ve İzmir'in izlediğini bildirdi. Başkaya, Antalya'ya yakışmayan bu tablonun 'Kadın Dostu Kentler Projesi'ne de gölge düşüreceğini iddia etti.

Kadınların talepleri

Başkaya, kadınların taleplerini sıraladı; "%50'lik kadın kotasını Siyasi Partiler Kanunu'nda garanti altına alınmalıdır. Pozitif ayrımcılık ilkesi tüm yasal uygulamalarda geçerli kılınmalıdır. Kadın Bakanlığı kurulmalıdır. Tarımda İş yasası çıkarılmalıdır. Kadın cinayetlerinde haksız tahrik indirimi kaldırılmalıdır.Eğitimde getirilmek istenen 4+4+4 sistemiyle kız çocuklarını örgün eğitim dışına itilerek çocuk gelinlerin çoğalmasına neden olacağından 12 yıllık eğitim zorunlu ve kesintisiz olmalıdır." Özellikle bu eğitim talebinin kadınlardan ve katılımcılardan yoğun alkış aldığı görüldü.

Dilek Ağacı Dileklere Boy Verecek

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nca oluşturulan Dilek Ağacı'na Antalyalı Kadınlar dileklerini yazdılar. İlk dileği Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, yazarak astı. Cevheroğlu'na dileğini sorduk. Cevheroğlu, "Ben sadece kadınlar için değil, tüm insanlık için sağlık, mutluluk ve barış diledim" diyerek cevapladı. Antalyalı Kadınlar da şiddetin son bulmasını, kadınlara haklarının tanınmasını, saçma sapan siyasetçi istemediklerini, hayırlı kısmet bularak yuva kurmak istediğini yazarak astılar. En dikkat çeken dilek ise bir görme engelli yurttaşımızdan geldi. Arkadaşına yazdırdığı dilek şöyle; "Görme engelliyim. Antalya sokaklarında özgür yürümek istiyorum." Bizde naçizane dileğimizi yazdık ve astık. Dileğimiz mi ne idi? "Bağımsız, başı dik, onurlu bir ülkede yaşamak istiyorum. Birlikte o günleri yaratmak dileğiyle."

Dilek Ağacına yazılan dilekler saat 18:00' de Cam Piramit'te basınla paylaşılacak. Antalyalı Kadınları konserler, resim sergileri ve başarılı kadınların ödüllendirileceği bir dizi etkinlik daha bekliyor

Cumhuriyet Meydanın'da düzenlenen etkinliklere Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen Mhp İl Başkanı A.Adnan Kaya ve Antalyadaki bir çok sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünya Kadınlar Günü Antalya'da Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement