Dünya Otizm Farkındalık Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Otizm tanısı almış bireye sahip ailelere, otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz"

02.04.2014 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, otizm tanısı almış bireye sahip ailelere, otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Ankara'da bir otelde, "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla Otizm Ulusal Eylem Planı Taslağındaki Gelişmeler ve Otizm Konusunda Türkiye'deki İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım toplantısı düzenlendi.

Bakan İslam, burada yaptığı konuşmada, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin engellilere sağladığı hizmetlerle ölçülebildiğini söyledi.

Türkiye'de 2002 yılından bu yana engelliler alanında dünyaya örnek teşkil edecek birçok çalışmaya imza attıklarını belirten İslam, toplumun dezavantajlı tüm kesimlerine yönelik hizmetler üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

İslam, otizmin pek çok alanda sorun yaşanan ve sayısının her geçen gün arttığı bir engellilik durumu olduğuna işaret etti.

Bakanlığın otizm konusunu çok boyutlu olarak ele aldığını kaydeden İslam, "Biz bütün bu amaçlarla 'otizm tanısı' almış bireye sahip ailelere otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

İslam, geçen yıl "Otizm Platformu"na üye sivil toplum kuruluşlarınca eylem planı hazırlandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"2013 yılında bakanlığımızca 'Otizm Eylem Planı Taslağı' hazırlandı. Bu taslağın amacı, ülkemizdeki otizmli bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını karşılamak. Otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırmak, ailelere destek vermek, sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için uygun politikaları geliştirmek. Otizm, farklı boyutları olan bir engellilik alanıdır bu çeşitlilik ve çok boyutluluk sebebiyle tüm kurumlarımıza birtakım sorumluluklar düşüyor. Sonuç olarak biz engellerimizi hayatın her alanında görmek istiyoruz. Bakanlık olarak tüm engellilerin bir bütün olarak yaşam standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmaya imkan vermeye çalışıyoruz. Engellilerimiz okullarda, iş hayatında, sokaklarda, parklarda hayatın yaşandığı her alanda var olsunlar, ülkemize hizmet etme yarışında bizlere omuz versinler, destek olsunlar istiyoruz."

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, geçen yıl hazırladıkları eylem planı çerçevesinde çok önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti.

Çiftçi, otizm konusuna çok önem verdiklerine dikkati çekerek, Türkiye'de bu konuda daha çok kat edecek yolları olduğu için bu alana girdiklerini kaydetti.

Bakanlık olarak hazırlanan eylem planında belli başlıklar altında konular olduğunu belirten Çiftçi, bunların tanımlanan erken tanı merkezlerinin ve izleme programlarının, tanılama ve tarama ölçeklerinin, 0-3 yaş erken müdahale modelinin ve aileler için erken tanı ve tarama ölçeklerinin geliştirilmesi gibi konuların üzerinde durduklarını ifade etti.

Çiftçi, yeterli uzman personelin yetiştirilmesi ve uzman personel açığının giderilmesi için YÖK Başkanlığının da uygulaması olduğuna dikkati çekti.

Bakanlık olarak Anadolu Üniversitesi ile bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Çiftçi, TRT Okul kanalında bakım saati programı yapılacağını bildirdi.

Programda İzmir'den Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezinden gelen otizmli öğrenciler, mehter marşı gösterisi yaptıktan sonra Bakan İslam'a hediye verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Otizm Farkındalık Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement