Londra'daki Overseas Development Enstitüsü'nün (ODI) yaptığı araştırma dünyada obezitenin giderek arttığını ortaya koydu. Enstitü, sağlık sorunlarının başında gelen ve bir çok başka hastalığa yol açan obeziteye gelişmiş ülkelerde daha sık rastlandığına dikkat çekti.
Dünyada yaşı reşit olan obezite hastası sayısının 1,46 milyar olduğu belirtilirken gelişmemiş ülkelerde de artış gözlenmesi korkuttu. ODI Enstitüsü'nden Araştırmacı Steve Wiggins, gelişmemiş ülkelerde 1980- 2008 yılları arasında obezite hasta sayısının 250 milyondan 904 milyona çıktığını ifade etti. Sanayi ülkelerinde ise sayının 321 milyondan 557 milyona yükseldiğini açıkladı.
BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR
Obezitenin tetiklediği hastalıklar arasında kanser, kalp, şeker, felç, tansiyon, ortopedik hastalıklar başı çekiyor. Çin ve Meksika gibi ülkelerde 1980 yılından sonra daha çok et ve yağlı yemeklerin tüketilmesi obeziteyi ikiye katladı. Çoğu ülkelerde sağlıklı beslenmeye yönelik yeterli çalışma yapılmadığı gibi siyasetçiler de bu konuya duyarsız kalıyorlar. Araştırmaya göre, yaşları reşit olan obezite hastalarının oranı Avrupa'da yüzde 58, Güney Amerika, Kuzey Afrika, İngiltere ve Doğu ülkelerinde yüzde 64, Kuzey Amerika'da ise yüzde 70'e çıktı. Enstitü herkese, Vücut Kütle İndeksi (BMI) değerinin 20- 26 oranını geçmemesini, kilolarına dikkat etmelerini ve egzersiz yapmalarını tavsiye etti. - Kehl
Son Dakika › Güncel › Dünyada Obezite Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?