Durmuş Yılmaz, Akhisarlılar'a Ekonomiyi Anlattı - Son Dakika
Güncel

Durmuş Yılmaz, Akhisarlılar'a Ekonomiyi Anlattı

Durmuş Yılmaz, Akhisarlılar\'a Ekonomiyi Anlattı

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı, Türkiye ekonomisinin istikrar programından ziyade, büyüme programına ihtiyacı olduğunu aktardı.

03.05.2013 19:35  Güncelleme: 19:37

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye ekonomisinin istikrar programından ziyade, büyüme programına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Akhisar Sanayici İş Adamları Derneği (AKİSAD) 'Türkiye Ekonomisinin Dünü ve Bugünü' konulu bir konferans düzenlendi. Akhisar Belediyesi Meclis Salonu'ndaki konferansa Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, konuşmacı olarak katıldı. Konferansa eşi Düriye Yılmaz ile gelen Başdanışman Yılmaz, sinevizyon eşliğinde kriz döneminde Türkiye ekonomisini gösterdiği performansın uluslararası camia tarafından dikkatle izlenip, övgüler yağdırıldığını anlattı. Türkiye'nin bu konuda bir başarı öyküsü olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kendini yönetemeyen ve kaynaklarını doğru kullanamayan toplumlar, sorunları kendisine çekmekte ve bu sorunları çözmek için başkalarının yardımına ihtiyaç duymaktadır. Böyle bir dönemden geçen Türkiye, şu an yeni bir döneme girdi. Bugün gelinen noktada ülkede güven ortamı oluştu. Bu güven bize doğruyu yaptırmanın yer ve şekillerini gösterdi. Bu başarının arkasında özgüven bulunmaktadır" dedi.

TASARRUF AÇIĞIMIZ VAR

Yılmaz, 'Ekonomideki 2023 hedefleri ile ilgili oran ve rakamlar tutturulabilir mi?' tartışmasına da açıklık getirdi. Bu hedefi tutturabilmek için milli gelirimizin yüzde 25'i kadar yatırım yapmamız gerektiğini savunan Yılmaz, "Şu an bu yatırımı finanse edecek, tasarrufumuz yok. Bir kere nüfusumuz genç. Genç nüfus, ev ve araba sahibi olmak istiyor ve alıyor. Dolayısıyla, tasarruf açığımız var. Tasarrufumuz ise şu anda IMF'nin açıkladığı orana göre yüzde 14-15 civanında. Yüzde 25 yatırım yapabilmek için yüzde 10'a yakın tasarruf açığımız var. Bu da aslında bize cari açık olarak geri dönüyor. Bunun çözülmesi gerekiyor. Bu zor bir konu" diye konuştu.

2023 hedeflerinin tam anlamı ile yakalanmasının da o kadar önemli olmadığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: "2001 krizinden sonra ortaya koyduğumuz ve adına 'İstikrar Programı' dediğimiz programın sonuçlarını bugün itibarı ile almış bulunuyoruz. Artık bundan sonra programın da adının değişmesi gerekiyor. Fiyat istikrarını tam olarak sağlayamadık. Artık bizim istikrar programından ziyade büyümeyi teşvik edecek, adı 'Büyüme Programı' olan yeni bir programa ihtiyacımız var. Bu programda merdivenleri hızlı çıkmalıyız ki gelişmiş olan ülkelerle aramızdaki gelir düzeyi farkını kapatalım. Zengin olalım ve çalışanlarımıza iş bulalım."

Konferansı, Akhisar Kaymakam Kamil Köten, Ak Partili Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Özkaya, Akhisar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Harun Çoban, AKSİAD Başkanı Sait Yalçın ve çok sayıda işadamı izledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Durmuş Yılmaz, Akhisarlılar'a Ekonomiyi Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement