Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın 21 Ocak 2014 tarihinde çıktığını, uygulamanın başlaması için beklenen teknik kriterleri içeren uygulama esasları tebliğinin ise bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirerek, "Üreticinin finansman sıkıntısı çektiği bir ortamda, sıfır ve düşük faizli krediler çok önemli bir işlevi yerine getiriyor" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, konusuna göre kredilerde yüzde 25 ile yüzde 100 arasında indirim sağlayarak, yüzde 0 ile yüzde 7,5 arasında değişen faiz oranlarında kredi kullanılabilmesine olanak sağlayan kararla ilgili tebliğin çıkmasını beklemeden Ziraat Bankası'nın kredi kullandırmaya başlamasının üreticiler için olumlu olduğunu belirtti.
Şemsi Bayraktar, üreticinin finansman sıkıntısı çektiği bir ortamda, sıfır ve düşük faizli kredilerin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini, çiftçinin yüksek faizin pençesine düşmesini engellenmesi amacıyla Ziraat Bankası'nın Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayımlanmasıyla birlikte kredi kullandırmaya başladığını bildirdi.
ASGARİ LİMİTLER
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla, çiftçilerin 1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 tarihleri arasında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve muhtelif konularda sıfır ve düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullanabileceklerine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin hayvancılık, arıcılık, kanatlı sektörleri, kontrollü örtü altı tarımı, süs bitkisi üretiminde kredi kullanabilmeleri için tebliğde asgari limitler belirlenmiştir. Çiftçilerimizin asgari limitleri sağlamaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin bu kredileri kullanabilmesi için;
damızlık süt sığırı ve damızlık etçi sığır, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan besiciliği konularında, 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmaları, damızlık düve yetiştiriciliğinde, 50 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 50 baş ve üzerine çıkarmaları zorunludur. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde, koyun için en az 50 baş, keçi (saanen, saanen melezi, Kilis, domaskus, Ankara ve kıl keçisi yetiştiriciliği) için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitesini bu kapasitelerin üzerine çıkarmaları, küçükbaş hayvan besiciliğinde, 100 baş ve üzerinde küçükbaş hayvan besi işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini 100 baş ve üzerine çıkarmaları gerekmektedir. Arıcılıkta, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı asgari 50 adet ve daha fazla sayıda arılı kovanı ile üretim yapmaları veya mevcut arılı kovan sayısını 50 adet ve üzerine çıkarmaları, bombus arısı üreten işletmelerin Bakanlık'tan üretim izni almış olması zorunluluğu vardır. Kanatlı sektöründe, üretim yapacak işletmelerde asgari; etlik piliç yetiştiriciliğinde 10 bin adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 7 bin 500 adet, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2 bin 500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekmektedir. Damızlık kanatlı üretimi yapacak işletmelerde asgari; damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10 bin adet, Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nce ülkemiz için geliştirilmiş hatlarla yapılacak damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde bin adet, damızlık hindi yetiştiriciliğinde 5 bin adet, damızlık kaz, ördek veya bıldırcın yetiştiriciliğinde bin adet, damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde 100 adet ve üzeri kapasitelerde üretim yapılması veya yapılacak olması gerekiyor."
Bayraktar, kontrollü örtüaltı tarımında, kontrollü örtüaltı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralarda Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde (ÖKS) kayıt altına alınan işletmeler ile hazırladıkları fizibilite raporlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerince onaylanan yeni kurulacak işletmelerin, uygun bulunan fizibilite raporlarının dikkate alınacağını bildirdi.
SÜS BİTKİLERİNDE İLK KEZ UYGULAMA BAŞLAYACAK
Bu yıl süs bitkisi üretimi konu başlığı altında işletme ve yatırım döneminde yüzde 50 indirim oranıyla kredi kullandırılmasının ilk kez uygulanmaya başlanacağını da belirten Bayraktar, "Süs bitkileri sektörünün katma değer ve istihdam oluşturma değeri yüksek olan, özelikle atıl işgücünün değerlendirilmesinde önde gelen sektörlerden biri durumunda. Sektörün ihracat hacminin artırılması ve yeni yatırımların gerçekleşmesi bakımından düşük faizli kredi kullanımının önemli. Süs bitkileri konusuna bu yıl ilk kez ayrı başlık altında yüzde 50 indirim oranıyla kredi kullandırılması yeni yatırımların gerçekleşmesine, ihracatın artırılmasına katkı sağlayacak" dedi.
Şemsi Bayraktar, düşük faizli kredi kullanımı için belirtilen asgari ölçülerin dışında, tebliğde her konu için, işletmede kullanılmak üzere kredi verilecek çeşitli alet ve ekipmanların belirtildiğini, çeşitli konular için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tutulan kayıt sistemleri şartının arandığını kaydetti.
Bayraktar, çiftçilerin düşük faizli kredi kullanabilmesi için tebliğde belirtilen şartları sağlamaları, ayrıca, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nin usul, esas ve mevzuatları çerçevesinde kredi kullanımına uygun bulunmaları gerektiğini de belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Düşük Faizli Kredi Tebliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?