Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda aralarında milli ve yerli imkanlarla yapılanların da bulunduğu bazı harp silah ve araçları ilk kez kullanılıyor.
Konak Orduevi'nde düzenlenen basın brifinginde konuşan Piyade Yarbay Taner Balkan, tatbikatın İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde jenerik bir senaryoya dayalı olarak icra edildiğini belirtti.
Efes tatbikatlar serisinin 2016'dan itibaren diğer farklı ülkelerin katılımıyla birleşik formata dönüştüğünü anımsatan Balkan, bu yılki tatbikatın ikinci müşterek birleşik tatbikat olduğunu, 2016'da 8 olan katılımcı ülke sayısının bu yıl 23'e çıktığını söyledi.
Hibrit harekat ortamı
Teröristle Mücadele, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından elde edilen tecrübelerin bu tatbikata yansıtıldığını bildiren Yarbay Balkan, şöyle devam etti:
"Hibrit harekat ortamı esas alındı. Meskun mahal muharebeleri, Özel Kuvvetlerle gece denizden ve havadan sızma, baskın ve kritik personelin kurtarılması konuları eğitim konuları arasındaydı. Birlik eğitimi yanında üst düzey karargah eğitimi de tatbikata dahil edildi. Bir öncekinden daha fazla şirketin katılımıyla, bir fuar anlayışı içerisinde bir savunma sanayi sergimiz oluşturuldu. Tatbikatımızın maksadı birleşik ve müşterek harekatta davet edilen ülke unsurlarıyla birlikte oluşturulan müşterek karargahın ve birliklerinin askeri imkan ve kabiliyetlerinin verilebilecek vazifelerin tamamını kapsayacak şekilde geliştirilmesi, harbe hazırlık seviyesinin idame ettirilemesidir."
Tatbikatın birleşik ve müşterek harekatın planlaması, koordinasyonu ve icrası konusunda personeli yetiştirmeyi, karşılıklı çalışabilirliği geliştirmeyi hedeflediğini anlatan Balkan, hedefler arasında harekatın komuta kontrol usullerini, elektronik harp taktik ve tekniklerini, hava sahasının kontrol ve yönetim usullerini denemek ve geliştirmenin, Taktik Data Link sistemlerinin etkin şekilde kullanılmasını sağlamanın, katılımcı ülkelerin kara deniz ve hava kuvvetleri ile özel kuvvetlerin envanterindeki harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik, yetenek ve tekniklerini denemek ve geliştirmenin de yer aldığını kaydetti.
Balkan, tatbikatta lojistik desteğin planlanması ve icra esaslarını geliştirmenin, siber savunma kapsamında farkındalık seviyesini artırmanın, siber olaylara müdahale esaslarını test etmek ve ortak siber güvenlik anlayışı oluşturmanın, tatbikata katılan birlikler arasında asimetrik tehditlere müşterek olarak karşı koyma, hibrit harekat icra etme imkanı ve kabiliyetlerini geliştirmenin, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve koordinasyonu geliştirmenin de hedeflendiğini dile getirdi.
İlk kez kullanılan silah ve araçlar
Efes-2018'de ilk kez kullanılan harp silah ve araçları hakkında da bilgi veren Yarbay Balkan, "Tank çıkarma gemimiz Bayraktar, MİLGEM projesi kapsamında üretilen ikinci gemi, ada sınıfı korvetlerimizden Büyükada, ağır yük helikopterleri CH-47 Chinook, silahlı insansız hava araçları, hava savunma silah sistemi Korkut, lazer güdümlü füzemiz Cirit, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzemiz Umtas, modern piyade tüfeğimiz MPT-76, amfibi zırhlı muhabere iş makinası Kunduz, 203 milimetrelik obüs ilk kez bu tatbikatta kullanılıyor." dedi.
Balkan, tatbikata 945'i katılımcı ülkelerden olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 personelin katıldığını belirterek, tatbikatı izlemek için 38 ülkeden gözlemci davet edildiğini, bugün itibarıyla 65 gözlemcinin katıldığını söyledi.
Tatbikatın milli ve yabancı gözlemcilere, yabancı ülke askeri ateşelerine, basına, yerel sivil idareci ve yöneticilerle, şehit ve gazi ailelerine açık icra edildiğini bildiren Balkan, 5 Mayıs'ta bir grup şehit ailesi ve gazinin atışlı provaları izlediğini, bu akşamki kısım için de 40 kadar şehit yakını ve gazinin davet edildiği sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?