Elbeyli'deki Yer Altı Mezarında Tadilat Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Elbeyli'deki Yer Altı Mezarında Tadilat Başlıyor

Elbeyli\'deki Yer Altı Mezarında Tadilat Başlıyor

Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Elbeyli beldesinde, M.S.4.veya 5.yüzyıla ait olduğu tahmin edilen yer altı mezarının restorasyonuna başlanıyor.

13.09.2012 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Elbeyli beldesinde, M.S. 4. veya 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen yer altı mezarının restorasyonuna başlanıyor.

Duvarlarını kazarak arkasında hazine arayan definecilerin tahrip ettiği iki tavus kuşu freski ve rutubetten dökülen geometrik şekillerin onarımı için bakanlık ödenek çıkardı. Projesi tamamlanıp ihalesi yapılan Elbeyli yer altı mezarının (hipoje) restorasyonuna başlanıyor. Hesbekli mevkiindeki yer altı mezarı, koruma çalışmalarının yetersizliği ile özelliğini kaybetmeye başlamıştı. Tarihi mezar odasının kurtarılması için Elbeyli Belediyesi'nin teşebbüsleri netice verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hipojenin restorasyonu için 200 bin lira ödenek tahsis ettiği öğrenildi.

Bursa İl Röleve Anıtlar Müdürlüğü'nce proje çalışmalarının ardından ihalesi de tamamlanan yapının restorasyonunu Kayalar Grup Restorasyon İnşaat A.Ş. yapacak.

Rutubet ve definecilerin yol açtığı tahribat yüzünden duvarlarındaki fresklerin döküldüğünü belirten Elbeyli Belediye Başkanı Şakir Yıldız. "Restorasyon 105 gün sürecek. Mezar odasının duvarlarındaki tahrip olmuş tavus kuşu ve geometrik freskler onarılacak. Böyle bir hizmeti beldemize kazandırdığımız için mutluyuz. Hesbekli yer altı mezarının restorasyonu tamamlandığında ilçe turizmine büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyim" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Elbeyli'deki Yer Altı Mezarında Tadilat Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement