Embriyo Canından Ediyordu - Son Dakika
Güncel

Embriyo Canından Ediyordu

Embriyo Canından Ediyordu

Konya'da 36 yaşındaki Esme Aktar, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastane de aşırı iç kanama geçirdiği belirlenince ameliyata alındı.

06.04.2014 11:59

Konya'da 36 yaşındaki Esme Aktar, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastane de aşırı iç kanama geçirdiği belirlenince ameliyata alındı. Ameliyatta, Aktar'ın rahmine yerleşmesi gereken embriyonun kalın bağırsak damarına tutunarak dış gebelik oluşturduğu saptandı. Doktorlar, embriyonun damarı patlatması sonucu 2,5 litre kan kaybeden Aktar'ın, müdahale geç kalınsaydı yaşamını yitirebileceğini söyledi. 2 çocuk annesi, ev hanımı Esma Aktar, geçen cuma günü şiddetli karın ağrısıyla uyandı. Ardından yakınları tarafından Özel Farabi Hastanesi'ne götürülen Aktar'ın iç kanama geçirdiği anlaşılınca ameliyata alındı. Karın boşluğundaki kan temizlenerek yeni kan takviyesi yapılan Aktar'ın, rahmine yerleşmesi gereken embriyonun kalın bağırsağının damarına tutunarak dış gebelik oluşturduğu saptandı. Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Erenoğlu, bu durumun nadir rastlanan türde bir gelişme olduğunu belirtti. Erenoğlu, şunları söyledi: "Hasta karın ağrısı şikayetiyle geldi. Tansiyonu hızla düşüyordu ve genel durumu bozuktu. Acil olarak ameliyata aldık. Ameliyatta karın içerisinden yaklaşık 2,5 litre kan boşalttık. İşin enteresan tarafı bir dış gebelik olmasıdır. Dış gebelik dediğimiz olay, sperm ve yumurtanın ana rahmine yerleşmesi gerekirken, ana rahminden çok daha uzaktaki bir alan yerleşmesidir. Yumurta ve sperm birleştikten sonra oluşan embriyo, en kanlı ağırlığını ve beslenmesini oluşturabileceği en verimli yere yerleşir. Burası da ana rahmidir. Ama değişik nedenlerle başka alanlara yönlendiğinde genellikle damarların üzerine yerleşir."

GEÇ KALSAYDI HASTAYI KAYBEDERDİK

Op. Dr. Bülent Erenoğlu, hastanın geç kalması durumunda ölüm riskinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu hastamızda enteresan olan midenin alt kısmına kadar uzanan ve kalın bağırsağı besleyen damarın üzerine oturmasıdır. Bu damar üzerine oturunca belli bir süre sonra damarında duvarını eriterek orada bir patlamaya neden olmuş, saatler içerisinde vücuttaki kanın büyük bir kısmının karın boşluğuna boşaltmasını sağlamış. Hastamız bize geldiğinde ağrının ikinci saatinin içerisindeydi, eğer hastamız geç kalmış olsaydı bu durum aşırı kan kaybına bağlı ölümle sonuçlanabilirdi. Dış gebelik nadir görülebilen bir durum ama dış gebeliğin en sık görüldüğü yer ana rahmi çevresi, tüpler ve yumurta çevresi. Ama bu hasta da enteresan olan taraf, o bölgenin tamamen dışında midenin alt tarafında kalın bağırsağı besleyen damara yapışması. Çok uzak bir bölge ve çok nadir görülen bir durum. Hastamızın şu an için ciddi bir sıkıntısı kalmadı. Ameliyatta kaybettiği kanı geri verdik. Genel durumu iyi bundan sonra da kanaması olmayacak."

İYİ Kİ GEÇ KALMAMIŞIZ

Şiddetli bir karın ağrısıyla uyandığını söyleyen Esma Aktar, "Hiç bir sorunum yokken şiddetli bir karın ağrısıyla uyandım. Hemen hastaneye geldik, ama ben bayılmışım. Hemen beni ameliyata almışlar çok kan kaybetmişim. Hastaneye iyi ki erken gelmişiz geç kalmış olsaydık hayatta olamayabilirdim." dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Embriyo Canından Ediyordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement