Erdoğan'ın Adaylığı İstikrarı Güçlendirecek' - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'ın Adaylığı İstikrarı Güçlendirecek'

Erdoğan\'ın Adaylığı İstikrarı Güçlendirecek\'

Yabancı ekonomistler ve iş adamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını "İstikrarı güçlendirir" diye yorumladı.

02.07.2014 10:09

Yılbaşında "aynı yıl iki seçim risk" diyerek not görünümünü düşüren kuruluşlara inat, yabancı ekonomistler ve iş adamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını "İstikrarı güçlendirir" diye yorumladı. Standard Bank Gelişen Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, piyasaların Başbakan Erdoğan'ın adaylığını beklediğini belirterek, "Erdoğan'ın adaylığı kısa vadede piyasaların öngürülebilirliğini artırdı. Piyasalar Erdoğan'ın adaylığını istikrarın devamı olarak algılıyor" dedi. Piyasalar tarafından bu kararın beklendiğini dile getiren Ash, "Anketlere göre Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda kazanması bekleniyor. Kısa vadede, piyasalar istikrarı iyi karşılar ve piyasalar için değişiklik genelde olumlu görülmez. Erdoğan'ın adaylığının açıklanmasının ardından lirada değerlenme görüldü" ifadelerini kullandı. Ash, uzun vadede başbakanlık görevini hangi ismin sürdüreceğinin ise yakından takip edildiğini ifade etti.Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise kararın piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirterek, "Piyasalar Başbakan Erdoğan'ın adaylığına göre pozisyon almıştı. Bu açıdan piyasalar için bir sürpriz olmadı" değerlendirmesinde bulundu.Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, "Başbakan'ın adaylığı, mevcut ekonomik programın devam edeceği anlamında olduğu için olumlu algılanırken, başkanlık sistemine geçiş için çalışmaların başlaması ve cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırılması siyasi gündemin seçim sonrasında da dolu olacağını söylemektedir. Sayın Abdullah Gül'ün, Başbakanlık teklifini kabul etmeyeceği görüldü. Bu yüzden yeni başbakan ismi yeni belirsizlik olacaktır" dedi. Burgan Bank Başanalisti Haluk Bürümcekçi, Erdoğan'ın adaylığının gerçekleştiğini, şimdi ise başbakan belirsizliği olduğunu dile getirdi. Bazı uzmanlar da, cumhurbaşkanlığı seçiminin istikrarla sonuçlanıp, kredi notu görünümüne de olumlu etki yapmasını beklediklerini dile getiriyor.

Riskler rafa kalktı

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, anketlerin, Erdoğan'ı en güçlü aday haline getirdiğini belirterek, "Yerel seçimler öncesi piyasaların hatırladığı siyasi risk, önümüzdeki dönemde rafa kalkacak gibi görünüyor" dedi. Economics Consulting Kurucusu Şevin Ekinci de, Erdoğan'ın adaylığına piyasanın tepkisinin pozitif olmasını beklediğini söyledi. Borsada dün görülen yüzde 1.7'lik düşüş ise, başbakan isminin belirsizliği olarak yorumlandı.

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr

Son Dakika Güncel Erdoğan'ın Adaylığı İstikrarı Güçlendirecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement