Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ergene Nehri'ndeki su kalitesi, siyanür kirliliği açısından birinci sınıfa yükseldi. 15 adımlık eylem planını tam anlamıyla hayata geçirdiğimizde Ergene'nin suyu, 2018'de uygun arıtmadan sonra sanayi için kullanma suyu ve sulamada yararlanılacak hale gelecek." bilgisini verdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 15 adımdan oluşan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmaların sonuç vermeye başladığı belirtildi.
Ergene Nehri'nden alınan suyun incelendiği İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi laboratuvarında siyanür miktarının litrede 1,73 mikrogram ölçüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu miktarın, Devlet Su İşleri laboratuvarındaki analizde de litrede 6 mikrogram çıktığı kaydedildi.
Bu değerlerin, nehirdeki suda litrede en fazla 6 mikrogram siyanür tespit edildiğini gösterdiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Böylece AB ile uyumlu Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği'ne göre Ergene Nehri'ndeki su kalitesi, siyanür kirliliği açısından birinci sınıfa yükselmiş oldu. Diğer taraftan uluslararası literatüre göre insan için tek seferde öldürücü siyanür dozunun litrede 200-250 bin mikrogram olduğu dikkate alındığında, siyanür açısından nehirde korkulacak bir durum olmadığı görülecektir."
Ergene Eylem Planı 4 milyar liraya mal olacak
Ergene Nehri'nde kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla 6 Mayıs 2011'de başlatılan eylem planının maliyetinin 4 milyar lira olacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Eylem planıyla, havzadaki su kaynaklarının miktarının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu minvalde yapılması gereken 15 eylem ve bunların gerçekleştirilmesinden mesul kurum ve kuruluşlar belirlendi. Ülkemizde ilk kez bir nehir havzasının korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla, 2013'te Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Başbakanlık Genelgesi yayımlandı. Eylem planıyla, belediye atıksu arıtma tesisleri, sanayi ortak ileri arıtma tesisleri, Marmara Denizi'ne deşarj projesi başta olmak üzere 4 milyar liralık yatırım, vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaya başlandı."
Trakya'ya yeni baraj ve göletler yapılacak
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Eroğlu, eylem planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla, Ergene'de kirliliğin yüzde 79 azaltıldığını vurguladı.
Eroğlu, "Tahlil neticelerinden de görüldüğü üzere su kalitesi, siyanür kirliliği açısından birinci sınıfa yükseldi. 15 adımdan oluşan eylem planını tam anlamıyla hayata geçirdiğimizde Ergene'nin suyu, 2018'de uygun arıtmadan sonra sanayi için kullanma suyu ve sulamada kullanılacak hale gelecek." değerlendirmesinde bulundu.
Trakya'ya yönelik yeni yatırımlara değinen Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı da kapsayan, bakanlığımızca hazırlanan ve uygulanmaya konulan Trakya Gelişim Projesi ile İstanbul hariç bütün Trakya'nın içme suyu, sulama, dere ıslahları, erozyon kontrolü ve ormancılık faaliyetlerini ihtiva eden tesisler inşa edilecek. Toplam maliyeti 10 milyar lira olan bu gelişim projesiyle, barajlar, göletler, içme suyu tesisleri, sulama tesisleri, dere ıslahları ve ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda yatırımlar yaparak, Trakya'nın kalkınmasına destek olacağız."
Son Dakika › Güncel › Ergene Nehri'ndeki Su Kalitesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?