Erü Araştırma Merkezleri ile Büyüyor - Son Dakika
Güncel

Erü Araştırma Merkezleri ile Büyüyor

Erü Araştırma Merkezleri ile Büyüyor

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur: "Hayırseverlerimizin de desteğiyle üniversitemiz bünyesinde 20'ye yakın araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Önümüzdeki yıllarda bu merkezlerde Kayseri ve Türk...

28.11.2013 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ÖZYÜREK - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, çok önemli araştırma merkezleri kurduklarını belirterek, "Hayırseverlerimizin de desteğiyle üniversitemiz bünyesinde 20'ye yakın araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Önümüzdeki yıllarda bu merkezlerde Kayseri ve Türkiye'nin adını dünyaya duyuracak çok önemli bilimsel araştırmalar yapılacak" dedi.

Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın artık bilgi toplumu olduğunu ve bu dönemin temel unsurlarının başında akıl ve araştırmanın geldiğini söyledi.

Dünyanın bilimde nereye gittiğinin iyi takip edilmesi ve bu konudaki politikaların ona göre belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Keleştemur, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar değil aynı zamanda bilimsel araştırmaların yapıldığı, bunların topluma, endüstriye sunulduğu, teknolojik ürünlerin bilgi düzeyinde elde edildiği merkezler olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bilimsel çalışmalar konusunda çeşitli nedenlerden dolayı geri kaldığını ifade eden Keleştemur, "Bu alandaki açığı kapatmak için çok çalışmamız gerekiyor. Hayırseverlerimizin de desteğiyle üniversitemiz bünyesinde 20'ye yakın araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Önümüzdeki yıllarda bu merkezlerde Kayseri ve Türkiye'nin adını dünyaya duyuracak çok önemli bilimsel araştırmalar yapılacak. Elbetteki tıp fakültesinde, mühendislik fakültesinde, eğitim fakültesinde, diş hekimliğinde iyi bir eğitim vermeye çalışıyoruz ama bunun yanında evrensel bilime katkısı olan ileri teknoloji üreten bir üniversite olma çabamız var. Bunun için son yıllarda son derece önemli araştırma merkezleri kurduk" diye konuştu.

Merkezler akredite edildi

Aşıyla ilgili kurulan merkezin ilk olarak kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına karşı aşı geliştirdiğini, bunun şimdi faz bir çalışmalarına başlanacağını ve daha sonra da endüstrileşme sürecine gidileceğini belirten Keleştemur, şunları kaydetti:

"Ayrıca klinik mühendislik araştırma merkezi kurduk. Bu merkezin temel amacı Tıbbi teşhis ve tedavi amaçlı cihaz teknolojilerinin geliştirilmesinde, bakımında ve işletilmesinde mühendislik bilgi birikimi ve tekniklerini kullanarak sağlık hizmetlerinin kalitesini ve verimliliğini arttırmak. Aynı zamanda biyomedikal mühendisliği alanında araştırma potansiyelini geliştirmek, tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi ve diğer sağlık bilimlerinin anabilim ve bilim dallarıyla, mühendislik fakültesi ve diğer ilgili fakülte ve bölümler arasında işbirliğini tesis ederek bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve tıbbi teknolojinin gelişmesinde katkı sağlamak. Bunun dışında nanoteknoloji merkezimiz var. Nanoteknoloji artık dünyada çok önemli bir husus. Özellikle malzeme bilimlerinin batı toplumunda çok geliştiğini biliyoruz ve diş hekimliğinden ziraata kadar çok yaygın bir kullanım alanı var. Bu merkez de faaliyete geçti. Bunların dışında faaliyete geçen en önemli merkezlerimizden birisi de Kök Hücre ve Moleküler Araştırma Merkezi. Burası da kendi alanında Türkiye'deki en büyük araştırma merkezi. Kök Hücre Merkezi Avrupa'nın en modern, en önemli kök hücre merkezlerinden birisidir. Bu merkezler gerek ulusal gerekse uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilmiştir."

Bu merkezlerdeki bilim insanlarının hayırseverlerin desteğiyle yurt dışında eğitim gördüğünü ve oradaki gelişmeleri Türkiye'ye taşıdıklarını ifade eden Keleştemur, bu sayede Türkiye'nin Avrupa'daki bilimsel gelişmeleri daha yakından takip etme imkanı olduğunu vurguladı.

Yapay organ üretilecek

Bilimde önümüzdeki 20 yılın organların üretileceği dönem olarak algılandığını ifade eden Keleştemur, bunun da temelinin kök hücre çalışmalarına dayandığını söyledi.

Keleştemur, karaciğer yetmezliği olan bir hastaya kök hücreden karaciğer üretilebileceğini ve nakil olmadan hastanın hayatını devam ettirebilmesi için çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erü Araştırma Merkezleri ile Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement