Erzincan'da Siyanür Sızıntısı Yaşanan Altın Madeninde Keşif Yapılıyor: "Çevre Mühendisi Yok, Keşfe Gidiyorlar" - Son Dakika
Güncel

Erzincan'da Siyanür Sızıntısı Yaşanan Altın Madeninde Keşif Yapılıyor: "Çevre Mühendisi Yok, Keşfe Gidiyorlar"

Erzincan'ın İliç ilçesinde, siyanür sızıntısının ardından faaliyeti durdurulan altın madeninde, davacı Sedat Cezayirlioğlu'nun erteleme talebine rağmen bugün keşif yapılıyor. Cezayirlioğlu, bilirkişi heyetinin içinde çevre mühendisi olmadığını ve kendisinin de keşfe gitmediğini belirterek, "Zaten siyanür bölgesini lale bahçesine çevirmişler, lale bahçesi. Bütün Türkiye, burada dönen entrikaları izlesin" dedi.

06.07.2022 16:19  Güncelleme: 18:34

Erzincan'ın İliç ilçesinde, siyanür sızıntısının ardından faaliyeti durdurulan altın madeninde, davacı Sedat Cezayirlioğlu'nun erteleme talebine rağmen bugün keşif yapılıyor. Cezayirlioğlu, bilirkişi heyetinin içinde çevre mühendisi olmadığını ve kendisinin de keşfe gitmediğini belirterek, "Zaten siyanür bölgesini lale bahçesine çevirmişler, lale bahçesi. Bütün Türkiye, burada dönen entrikaları izlesin. Hazırlık yapıyorlar ki (madeni) açsınlar. Çevre mühendisi yok, keşfe gidiyorlar. Davayı açan adam yok, keşfe gidiyorlar" dedi.

İliç'teki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin işlettiği altın madeninde siyanür sızıntısı yaşanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından madene 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Bakanlık, madenin faaliyetini durdurmuştu. Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu'nun altın madenin kapatılması için sızıntıdan önce açtığı davada İliç Asliye Hukuk Mahkemesi, madende keşif yapılmasına karar vermişti. Cezayirlioğlu, madenin fay hattı üzerinde bulunduğunu ve deprem olması durumunda madene ait atık havuzundaki siyanürün doğaya karışma tehlikesi olduğunu savunmuştu. Maden sahasında bugün keşif yapılıyor. Cezayirlioğlu keşfin ertelenmesi için mahkemeye başvurdu, ancak bu talebi reddedildi. Cezayirlioğlu'nun avukatı İsmail Hakkı Atal, şirketin delilleri kararttığını öne sürerek, "10 gündür hummalı bir çalışma ile her tarafı temizledikleri ve delilleri kararttıkları bilgisi geldi. Onun üzerine biz de keşfin ertelenmesini talep ettik. Bağımsız uzmanlar getirmeyi talep ettik. Ancak mahkeme kabul etmedi. Delil tespiti isteyen davacı taraf biz olmamıza rağmen, davacı taraf olmadan biraz önce şirketin avukatları, şirketin yetkilileri ve mahkeme heyeti keşfe gittiler" dedi.

Atal, keşfin şirketin gösterdiği alanda yapıldığını kaydederek, "Şirket, 10 gündür çalışarak bölgedeki bütün siyanür bulaşıklarını temizlemiş. Tonlarca siyanür, 30 tonu aşkın siyanür, İliç'te Fırat Nehri'ne karıştı ve seyrelerek dağıldı. Şu anda Anagold Şirketi'nin siyanür borusu patlağından dağılan siyanür, Harran'da bizim bir yıl sonra yiyeceğimiz buğdayı zehirliyor" diye konuştu.

"BİLİRKİŞİ HEYETİNDE ÇEVRE MÜHENDİSİ YOK"

Cezayirlioğlu ise dört bilirkişi ile de konuştuğunu aktararak, "Kimya mühendisi olan diyor ki 'Burada çevre mühendisi yok, bilirkişi heyetinin içinde'. Kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Bakanlık da burada. Zaten siyanür bölgesini lale bahçesine çevirmişler, lale bahçesi. Bütün Türkiye, burada dönen entrikaları izlesin. Hazırlık yapıyorlar ki (madeni) açsınlar. Çevre mühendisi yok, keşfe gidiyorlar. Davayı açan adam yok, keşfe gidiyorlar" diye tepki gösterdi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Çıkan haberlerle ilgili Anagold Madencilik'ten yapılan açıklama şu şekilde: "İliç Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 06.07.2022 tarihinde Anagold Madencilik Çöpler Madeni'nde gerçekleştirilen yerinde keşife yönelik, Sedat Cezayirlioğlu ve Avukatı İsmail Hakkı Atal'ın asılsız iddialarına karşı kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Cezayirlioğlu ve avukatı Atal'ın keşif yerine alınmadığı iddiası gerçekle bağdaşmayan, tamamen asılsızdır.

Sedat Cezayirlioğlu'nun başvurusu ile şirketimiz hakkında İliç Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yürütülen hukuki süreçte, maden faaliyetlerimizin doğaya zarar verip vermediği, sahamızın deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olup olmadığı vb. konularda bilirkişinin 'delil tespiti' talep edilmiştir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında acele işlerden sayılan tespit davalarında "Bilirkişi isimlerinin" taraflara önceden bildirilmesi şartı aranmamaktadır. Şirketimize de dava dilekçesi haricinde keşif öncesinde herhangi bir bildirim yapılmamıştır. Keşif yapılmasına dair verilen İliç Asliye Hukuk Mahkemesi kararında bilirkişi heyetinde yer alacak kişilerin uzmanlıkları Davacı'ya keşiften çok önce bildirilmiş olduğu ve Davacı Sedat Cezayirlioğlu veya vekili tarafından herhangi bir itirazda bulunulmadığı açıkça tespit edilmiş ve tutanak altına alınmıştır.

Ayrıca sosyal medya mecralarında keşiften önceki süreçte Davacı Sedat Cezayirlioğlu defalarca söz konusu keşiften bahsetmiş ve katılacağını dile getirmiştir. Yine mahkeme tutanağında da Davacının iddialarını karşılayacak bilirkişilerin seçilmiş olduğu açıkça belirtilmiştir. Bilirkişi heyetinin uzmanlık alanlarıyla ilgili iddialar asılsızdır. Heyette yer alan mühendisler Erzurum Bölge Bilirkişilik Kurulu'nda kayıtlı yeminli bilirkişilerdir.

Davacı ve avukatı, bilirkişi heyetinin uzmanlık alanlarına itirazını ise keşiften sadece 10 dakika önce yapmıştır. Davacı ve avukatının keşif yerine alınmamaları söz konusu değildir. Kendileri keşfe katılmayı reddetmiştir. Bu husus da mahkeme tarafından tutanak altına alınmıştır. Davacının ve vekilinin kendi yönlendirdikleri davanın keşfine katılmayı reddetmeleri üzerine keşif mahkeme heyetinin nezaretinde maden alanı içinde yapılmıştır. Keşfin kanunda yazılı usule uygun olarak tamamlandığını kamuoyunun bilgisine sunarız."

Erzincan\'da Siyanür Sızıntısı Yaşanan Altın Madeninde Keşif Yapılıyor: "Çevre Mühendisi Yok, Keşfe Gidiyorlar"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erzincan'da Siyanür Sızıntısı Yaşanan Altın Madeninde Keşif Yapılıyor: 'Çevre Mühendisi Yok, Keşfe Gidiyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement