Erzurum'daki Kuş Cenneti, Milli Park İlan Edilmeli - Son Dakika
Güncel

Erzurum'daki Kuş Cenneti, Milli Park İlan Edilmeli

Erzurum\'daki Kuş Cenneti, Milli Park İlan Edilmeli

Erzurum'daki Kuş Cenneti, Milli Park ilan edilmeliŞehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, göç yolu üzerinde bulunan Erzurum Sazlığındaki Kuş Cennetinin Milli Park olarak ilan edilmesini istedi.

30.03.2016 19:49

Erzurum'daki Kuş Cenneti, Milli Park ilan edilmeli

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, göç yolu üzerinde bulunan Erzurum Sazlığındaki Kuş Cennetinin Milli Park olarak ilan edilmesini istedi.

Tarih boyunca Erzurum ovasının Akdeniz- Karadeniz ve Doğu Afrika- Batı Asya kuş göç yollarının kesiştiği koridor üzerinde yer aldığına işaret eden ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, bilim insanlarının Erzurum'da 230'un üzerinde kuş türü tespit ettiklerini bildirdi. Kuşların Erzurum'u göç yolunda bir konaklama ya da üreme merkezi olarak kullandıklarına dikkati çeken Murat Ertaş, ancak Erzurum'un bu kuş çeşitliliği ve ekolojik zenginliğin sağladığı turizm olanaklarından yararlanmadığını belirtti. Murat Ertaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Erzurum ovasından karayolu geçirmek zaten ovayı imara açmak anlamına geliyor. Bugünden sonra herkesin Erzurum sazlığı ve kuş cenneti konusunda daha hassas olması gerekir. Erzurum sazlığı için ödeneği iki sene evvel ayrılan kuş gözlem kuleleri bir an evvel yapılmalıdır. Hala daha köylü bilinçsiz biçimde ovanın otunu biçmek için ovadaki suyu her bahar kanallarla daha derine vererek ovadaki sazlıkları ve bataklıkları kurutmaktadır. Sulak arazi, aşırı yıkanmadan dolayı yüksek tuzluluk oranıyla zaten verimsiz arazidir. Köylü bu konuda bilinçlendirilmeli ve bu kurutma alışkanlığından vazgeçmelidir. Kuşlar Erzurum ovasında ve şehir merkezine dağıldıkları için bu durum kuş gribi gibi hastalıkları da tetiklemektedir.

Hem uçakların uçuş güvenliği hem kuşların güvenliği açısından Müdürge ve Kösememmet bataklığı kuş cenneti haline getirilmelidir. Bilindiği gibi kuşlar ovada çevre temizliği yaparak doğal dengeyi korumaktadır. Erzurum sazlığının şehrin tanıtımına katkı sunması için Kuş turizmine açılması gerekir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum'daki Kuş Cenneti, Milli Park İlan Edilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement