Erzurum Kalesi, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce hazırlanan ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen proje ile restore edilecek.
Kentin en eski tarihi eserleri arasında yer alan Erzurum Kalesi'nin dış kısmının restore edilmesinin ardından bu kez de iç kısmının restorasyonunun yapılması için çalışma başlatıldı.
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır ve İl Kültür Turizm Müdürü Cemal Almaz, kalenin iç kısmının restorasyonu için hazırlanan projenin protokolünü Erzurum Kalesi'nde imzaladı.
Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurum olarak destek anlamında bölgedeki tarımsal faaliyetleri ağırlıkla yürüttüklerini hatırlattı.
Geçen yıldan bu yana bölgenin kültür varlıklarının kazandırılması noktasında yapılan projelere de finans sağlamaya başladıklarını söyleyen Demir, şöyle konuştu:
"Erzurum ilimizin geçmişinde önemli bir yere sahip olan kalenin, günümüze kazandırılması noktasında daha önce yapılan çevre düzenlemesi yani dış kısmı yapılmış. Ancak iç kısmının da bir şekilde yapılması gerekiyordu. Bu kapsamda Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz tarafından idaremize sunulan projede kalenin iç kısımda yer alan saat kulesi, hamam ve mescidin restore edilmesi ve kale surlarında yürüyüş yolu yapılması gibi planlamalar var. Bu kapsamda 2017 yılı ödeneği 1,5 milyon lira. Proje toplam tutarı yaklaşık 2,5 milyon lira."
Bakır ise DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sundukları projenin onaylandığını hatırlatarak, "Surların üzerine seyir terasları yapacağız. Şehri görme anlamında ayrı bir güzellik katacak. Projemizin süresi 2 yıl. Ama bu süre teknik nedenlerle değişebilir." diye konuştu.
İl Kültür Turizm Müdürü Almaz da bu düzeyde bir restorasyonun Erzurum tarihinde ilk defa yapıldığını dile getirdi.
Kentte asırlık bir meselenin projeyle çözüleceğini aktaran Almaz, "İlk defa Erzurum'a ve kaleye yakışan bir restorasyon olacak. Yani kalenin her şeyine el atılacak. Yani tepeden tırnağa hepsi restore edilecek." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri kaleyi gezerek incelemede bulundu.
Erzurum Kalesi
İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi'nin MS. 5'inci yüzyılın ilk yarısında Doğu Roma İmparatorluğunca yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Tarih boyunca Asurlar, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11'inci yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.
İç kalede Erzurum'daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadır. Erzurum Kalesi, bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile bunu çevreleyen dış kaleden oluşmaktadır. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surları yok olmuştur. Bugüne ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2,5 metre arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.
Son Dakika › Güncel › Erzurum Kalesi Yeniden Hayat Bulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?