'Eşbaşkanlık Kararımız Yok, Bir Kısım Odakların İşi' - Son Dakika
Güncel

'Eşbaşkanlık Kararımız Yok, Bir Kısım Odakların İşi'

\'Eşbaşkanlık Kararımız Yok, Bir Kısım Odakların İşi\'

BDP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın, belediyelerde uygulanacaklarını söylediği 'Eşbaşkanlık' açıklamasını yalandı.

03.12.2010 17:23

BDP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın, belediyelerde uygulanacaklarını söylediği 'Eşbaşkanlık' açıklamasını yalandı. Çelik, "Bizden bağımsız, bizim dışımızda bazı adını koymakta zorlandığımız, bilemediğimiz odakların girişimidir. Eşbaşkanlık sistemi bizde yok. Öyle bir kararımızda yok. Dolayısıyla özgür demokratik yerel yönetimler modelinde de, öngördüğümüz bir seçenek ve alternatif değil" dedi.

BDP'nin yerele yönetimlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, partisinin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı yalanladı. BDP Diyarbakır il binasında İl Başkanı Nijad Yaruk ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Çelik, eşbaşkanlık tartışmalarına ilişkin yorumları değerlendirdi. Çelik, BDP'nin, hiyerarşik ve tahakkümcü devlet yerine, demokratik katılımcı olan ekolojik yaklaşımı önemseyen, cinsiyet özgürlükçü olmayı temel destur ve paradigması olarak algılayan, tekelci yaklaşımlar yerine katılımcı ekonomi esasını alan bir yerel yönetim modelini savunduğunu söyledi.

ASIL AMACIMIZ BAŞKANLIK KURULU

Türkiye'de her şeyin başkanda tekleştiğini, eril başkanlık sisteminin devam ettiği belirten Çelik, şöyle dedi:

"Yerel yönetimlerin devletin bir kısım sorumluluklarını almaya devam ettiği, küresel gelişmeyi de dikkate aldığımızda, daha katılımcı, daha demokratik nasıl olabiliriz sorusuna da cevap bulmaya çalıştık. Bu çerçevede evrensel hukuka uygun meşruiyet temelinde, bir kısım yaklaşımları kazandığımız belediyeler ve il genel meclislerinde hayata geçirmeye çalıştık. Bunlardan biride başkanlık kuruluydu. Başkanlık kurulu belediye başkanı beraberinde de iki belediye başkan yardımcısından oluşan bir kurul olarak ifade edilmiştir"

EŞBAKANLIK TARTIŞMALARINA SERT TEPKİ: BİR KISIM ODAKLARIN İŞİ

Çelik, tekçi, katı merkeziyetçi bir belediyecilik yerine, eş güdüm, kolektif ilişkiyi ve ortaklaşmayı esas alan belediyenin, halkın temel ihtiyaçlarına cevap olabileceğini savundu. Medya kuruluşlarında çıkan haberleri ağır sözlerle eleştiren BDP Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik şöyle dedi:

"Bizim düşündüğümüz böylesi bir kurulken, basına yansıyan belediye başkanlığına eşbaşkanlık düşünüldüğü ve karar altına alındığı, uygulamaya konulacağı yönlü doğru olmayan manipülatif, toplumu aslında kendi sübjektif niyetleri temelinde yeniden biçimlendirmek isteyen, bir kısım odakların haber kaynağı olarak adlandıracağımız haberler iletildi. Bizden bağımsız, bizim dışımızda bazı adını koymakta zorlandığımız, bilemediğimiz odakların girişimidir. Bizim eşbaşkanlık gibi kararımız da, onun uygulanması pratiği olarak düşünülen Diyarbakır büyükşehirde uygulama koyacağımız yönlü bir niyetimiz olmadı. Ona dönük hiç bir kararlaşma, merkezi yada yerel yapımızda ele alınıp tartışılmış değildir. Ama büyük şehrimizin de içinde olduğu, nüfusu 50 bini aşkın belediyelerimizden başlanarak, bizim oluşturmak istediğimiz başkanlık kuruludur. Demokratik alan kuruludur, ekolojik alan, ekonomik alan kuruludur. Bu kurullarda belediyeler, kolektif ilişkilerle daha işlevsel amacına uygun ve günümüzün temel problemlerine cevap olabilecek bir role kovuşturmaya hizmet etsin dileğimizdir"

EŞBAŞKANLIĞI TARTIŞTIK, UYGUN GÖRMEDİK

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ında 'Eşbaşkanlık kararı' aldıkları yönünde yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Demir Çelik, "Nisan 2010 öncesinde bizim partide genel başkandan başlayarak, il ilçe başkanlıklarına silsile olarak uygulamaya çalıştığımız eşbaşkanlık sistemiz, belediyelerimizde olabilir mi yönlü bir fikir alış verişi ve tartışmanın olduğu bir zemini yaşadık. Ancak Nisan'da kararlaştırdığımız, özgür demokratik yerel yönetimler modeliyle de, eşbaşkanlık sisteminin koşullarımıza uygun olmadığını gördük. Başkan seçiminin tekçi olduğu, meclisinde başkandan bağımsız seçildiği bir ortamda, belediye başkanı ile eşbaşkan seçmenin siyaseten çok mümkün olmadığı kararına vardık" dedi.

GENEL BAŞKAN 'BAŞKANLIK KURULUNU' TARİF ETMEYE ÇALIŞTI

Bu tartışmaların ardından, belediye meclislerinde, belediye başkanında içinde olabileceği bir kısım kurullara ve kurumlaşmalara giderek, görev ve sorumlulukları tabana yaymak ve ortaklaşmayı hedef aldıklarını ifade eden Çelik, "Genel başkanın ifade etmeye çalıştığı Nisan öncesi, konferansımız öncesi döneme ilişkin olanıydı. Ancak bütün bileşenlerimiz ve yapılarımızla yaptığımız tartışmalar sonucu, konferansta karar altına aldığımız başkanlık kuruludur" dedi.

EŞBAŞKANLIK KARARIMIZ YOK

Çelik, başkanlık kurulunu tarif ederek, şöyle dedi:

"Başkanlık kurulunu şöyle ifade edebilirim. Örneğin nüfusa 50 binin üzerinde olan belediyelerimizde uygulama pratiğimizdir. Orada bir belediye başkan yardımcısı, birde daimi encümenden oluşan aynı beraberinde belediye başkanın olduğu bir kuruldur, kurmak istediğimiz. Bu kurulda cins kotasına bağlı, birisinin kadın olması önceliklerimizden ve önemli kriterlerimizden biridir. Bizim yapmak istediğimiz ve oluşturduğumuz yapılar daha çok bu kurullardır.Eşbakanlık sistemi bizde yok. Öyle bir kararımızda yok, dolayısıyla özgür demokratik yerel yönetimler modelinde de öngördüğümüz bir seçenek ve alternatif değil"

Çelik açıklamanın ardından hazırladıkları "Özgür Demokratik Yerel Yönetimlerle Demokratik Özerkliğe" başlıklı kitapçığı basın mensuplarına dağıttı.

-KUTU

BDP Genel Başkanı Demirtaş, 1 Aralık'ta Diyarbakır'da yaptığı açıklamada 'Eşbaşkanlık' tartışmalarına ilişkin şöyle konuşmuştu:

"Eş başkanlık sistemi, 3 ay önce yerel yönetimler konferansımız da ortak olarak uygulanması konusunda alınan bir karardır. ve bir çok belediyede hayata geçilmeye başlanmıştır. Son tartışmalardan bağımsız daha önce alınmış bir karardır. Uygulanması da çok önceden başlamıştır. Kadın belediye başkanı olan yerlerde erkek, erkek belediye başkanı olan yerler de de kadın vekil sistemiyle eş başkanlık sistemini oturtuyoruz. Genel merkezimizde il ve ilçe teşkilatlarımızda her yerde eş başkanlık sistemini oturtuyoruz. Bu da bu şekilde anlaşılmalıdır. Bunun dışındaki anlaşılmalara tamamiyle spekülasyon ve yıpratmaya yöneliktir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Eşbaşkanlık Kararımız Yok, Bir Kısım Odakların İşi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement