Essl Sanat Ödülü Yarışması İstanbul'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Essl Sanat Ödülü Yarışması İstanbul'da Yapıldı

Essl Sanat Ödülü Yarışması İstanbul\'da Yapıldı

2005 yılından bu yana her iki yılda bir gerçekleşen Essl Sanat Ödülü yarışması ve sergisi, bu yıl ilk kez İstanbul'da düzenlendi.

30.05.2013 10:35  Güncelleme: 11:25

Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki genç sanatçıları desteklemek, onların yapıtlarının Viyana'daki Essl Müzesi'nde sergilenmesine olanak sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen Essl Sanat Ödülü Yarışması Türkiye adayları sergisi 29 Mayıs 2013 tarihinde, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışı Essl Müzesi'nden Eva Essl, Dünyaca Ünlü Küratör ve Yarışmanın Jüri Başkanı René Block, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mahmut Bozkurt, Ray Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, Essl Müzesi Şef Küratörü Andreas Hoffer ve Essl Sanat Ödülü Türkiye Jürisi Küratör ve Sanat Tarihçisi Lora Sarıaslan ile çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

''Essl Sanat Ödülü '' Yarışması'na; Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Romanya, Slovenya, Slovakya ve Türkiye'den 500'ü aşkın başvuru yapıldı. Yarışmaya katılan 8 ülke ve Avusturya'dan bir araya gelen uzmanların oluşturduğu jüri, daha sonra her ülkeden 10'ar aday seçti. Türkiye'deki ESSL ART AWARD CEE adayları Sabahattin Ömer Akdağ, Emre Anılmış, Ragıp Basmazölmez, Bashir Borlakov, Seçil Büyükkan Atmaca, Hakan Dağdelen, Burak Delier, Nezihe Karakaya, Volkan Kızıltunç ve İrem Tok'tu. Mayıs ayı boyunca yarışmaya katılan tüm ülkelerde, kendi adaylarının sergisi gerçekleştirildi. Jüri üyeleri de bu sergiler süresince her ülkeden, Avusturya'daki Essl Müzesi'nde sergilenmeye değer 2 yapıtı belirledi. MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki serginin açılış gününde de Türk ressamların yapıtları arasından Volkan Kızıltunç ve İrem Tok'un resimleri, Essl Sanat Müzesi'nde sergilenmeye layık bulundu. Aynı gecede düzenlenen bir ödül töreniyle bu 2 yapıtın sahibine ödülleri Essl Müzesi'nden Eva Essl tarafından verildi. Törende konuşan Essl şunları söyledi:

"Bu ödülü diğer ödüllerden farklı kılan en önemli faktör, gerçekleştirilmesindeki ciddiyet ve profesyonelliktir. Benzersiz olan ise, katılan her ülkede bir ön seçimle belirlenen on başvuru sahibinin yapıtları ile sergiler düzenlenmesidir. Jüri sergilenen resimlerin, objelerin, heykellerin, yerleştirmelerin, film ve video çalışmalarının yer aldığı mekanda, tartışarak değerlendirmelerini karara bağlamaktadır. Bu benim gözümde ödülü verenlerin genel olarak sanata ve özellikle de kendini geliştiren genç sanatçılara, yeni yeteneklere olan saygısını göstermektedir."

Essl Sanat Ödülü Yarışması'na Türkiye'den katılarak dereceye giren Volkan Kızıltunç ve İrem Tok 3 bin 500 Euro'luk para ödülü kazandı. Türk sanatçıların yapıtları 2013 yılı Aralık ayında Avusturya'daki Essl Müzesi'nde diğer katılımcı ülkelerden seçilen yapıtlarla birlikte sergilenecek. Yarışmaya katılan Türk sanatçılardan Volkan Kızıltunç kazandığı 3 bin 500 Euro'luk para ödülüne ek olarak yarışma sponsorlarından Vienna Insurance Group'un desteklediği VIG Özel Davetiyesi'ni kazandı.

''Essl Sanat Ödülü 2013 Adayları Sergisi'' 29 Mayıs - 23 Haziran tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde tüm sanatseverlere açık olacaktır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Essl Sanat Ödülü Yarışması İstanbul'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement