İstanbul Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun düzenlediği "Farklı Disiplinlerde Ailede Sadakat" temalı çalıştay, Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, her yıl "Aile Haftası"nı belirli temalarla idrak etme arzusunda olduklarını, geçen yıl "Sosyal Medyada Mahremiyet" konusunu ele aldıklarını, belirterek, bu yıl da boşanmaların, aile içindeki güven ve sadakat kaybının yoğunlaştığının görülmesi üzerine "Farklı Disiplinlerde Ailede Sadakat" konusunu işlemeye karar verdiklerini söyledi.
Ülke genelinde bu konunun işlendiğini belirten Akbulut, "Biz bu etkinlikle bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Sadakat nedir? Ailedeki sadakatsizliklere yol açan etkenler nedir? Sadakatsizlik sadece fiziksel sadakatsizlik mi, yoksa duygusal sadakatsizlik mi? Bunların konuşularak paylaşılmasını istiyoruz. Ailedeki sadakatsizliğe götüren etkenlere nasıl çözüm bulabiliriz? Diyanet İşleri Başkanlığı olarak aile noktasında ailemizi güçlendirecek her türlü adım ve çalışmada biz varız diyerek yola çıktık." şeklinde konuştu.
Akbulut, şunları kaydetti:
"Sadakat ihlali, sadakat kaybı için bir eğitim süreci gerekiyor. Sadakat sadece doğruluk demek değil. Sadakat evlilikle verilen söze sadık kalmaktır. Hani nikahta diyoruz ya, 'İyilikte, kötülükte, varlıkta, yoklukta.' diye. Aslında bu verdiğimiz söze sadık kalmak demektir. Verdiğimiz sözün bilincini oluşturmak istiyoruz. Aileler de bir söz vermiş olmanın bilincine sahip çıksınlar. Bu söz, akittir, anlaşmadır. Bu anlaşmanın bozulmasına birtakım dış etkenler sebebiyet veriyor mu? Veriyor. Mahremiyet ihlalleri dediğimiz, bir kadınla bir erkeğin sınırları aşması ailede evli tarafların birbirlerini aldatmasına gidiyor."
"Boşanmalarda artma var"
İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz da, "Aile Haftası" nedeniyle müftülüğün Aile ve Dini Rehberlik Büroları çalışanlarına yönelik bir çalıştay düzenlediğini ifade etti.
Yılmaz, sadakatin en önemli problem olduğunu vurgulayarak, "Özellikle ailelerin dağılması, yuvaların yıkılması konusunda büyük tahribatlar meydana getiren bir alan. Bunun etrafa çeşitli etkileri de var. O yüzden bunun tanınması, bilinmesi, insanlara anlatılması önemli bir konu. Bu özellikle modern çağın bir problemi." dedi.
Boşanma hızlarıyla ilgili açıklanan rakamların ürkütücü olduğunu aktaran Yılmaz, " ABD'de her iki kişiden biri, Avrupa'da 3 kişiden biri, maalesef son açıklamalara göre Türkiye'de 5 kişiden biri boşanıyor. Boşanmalarda artma var. Bu tehlikeli bir gidiş. Bu tehlikeli gidişin önemli etkenlerinden biri de sadakat meselesi. Bu sadakatsizliği tanımak, tanımlamak ve insanları sadakat konusunda yuvayı daha sıcak tutacak bir ortama hazırlamak adına çok şey yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, şöyle konuştu:
"Türkiye'de aile konusu çok önemsendiği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, pek çok bakanlığımızın aile ile ilgili birimleri, belediyelerimizin ilgili birimleri ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları var. Ama daha çok şeyler yapılması insanların bilinçlendirilmesi lazım. Yani ailenin bir yük ve kahır şeklinde değil, bir paylaşım, sevgi ortamı, insan neslinin devamı olduğu ve insanların bugün yaygın olan haz ve hız tutkusundan kurtulup, biraz kahır çekmeye, yük taşımaya da alışması lazım. Bizim geleneksel olarak yapımızda bu var. Biz paylaşımcı bir anlayıştan geliyoruz. Annelerimiz, babalarımız, büyüklerimiz ne kahırlar çekerek bizleri büyütüp okuttular. Ama 'ben varım, ben hayatımı yaşarım, beni ben ilgilendirir, altta kalanın canı çıksın' algısı korkunç derecede savurma meydana getiriyor. İşte bu savurmanın temel sebebi olarak sadakatsizlik konusunun önemli olduğunu düşündük ve bunu gündeme taşıdık."
Son Dakika › Güncel › Farklı Disiplinlerde Ailede Sadakat' Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?