Fırtına İnisiyatifi: Yeşil Yol Sadece Bir Yol Değil, Doğa Alanlarını Ranta Açacak Anahtardır - Son Dakika
Güncel

Fırtına İnisiyatifi: Yeşil Yol Sadece Bir Yol Değil, Doğa Alanlarını Ranta Açacak Anahtardır

Fırtına İnisiyatifi: Yeşil Yol Sadece Bir Yol Değil, Doğa Alanlarını Ranta Açacak Anahtardır

– KARADENİZ Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesine karşı Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde mücadele yürüten Fırtına İnisiyatifi, proje ile yöre halkının yaylalardan uzaklaştırılmak istendiğini öne sürdü, "Yeşil yol sadece bir yol değil, doğa alanlarını ranta açacak anahtardır" açıklaması yaptı.

16.12.2015 15:58

– KARADENİZ Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesine karşı Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde mücadele yürüten Fırtına İnisiyatifi, proje ile yöre halkının yaylalardan uzaklaştırılmak istendiğini öne sürdü, "Yeşil yol sadece bir yol değil, doğa alanlarını ranta açacak anahtardır" açıklaması yaptı.

Fırtına İnisiyatifi adına yapılan açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun önceki gün TRT'de Yeşil Yol projesini anlatırken, 'Doğadan para kazanmak' yönünde ifadeler kullandığı hatırlatıldı, bu açıklamalarla kendilerinin bugüne kadar ifade etmeye çalıştıkları, 'Yeşil yolun, yöre insanına ve yöreye hiçbir ekonomik katkı sağlamayacağı' görüşlerindeki haklılıklarının ortaya çıktığı belirtildi. Bakan Eroğlu'nun bazı yöre sakinlerinin yaylalarda kaçak yapılar inşa ettiği iddialarınında yanıtlandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

EVSİZ YAYLACILIK YAPILAMAZ

"Yaylalarda evleri olan kişiler aleyhine ceza davaları açıldı. Oysa gidenler, görenler, internetten bakanlar bilir ki bu evler, yaylaların doğasıyla uyumlu, en az 100-150 yıllık yapılardır. Yerleşimleri ve mimarileriyle; yaylanın ayrılmaz bir dokusu, kültürel varlıklarıdır. Turistler, hiç bozulmamış ve doğaya uygun özgün yapılı yayla evlerini görmek, o havayı solumak, kültürü tanımak için yöreye gelmektedir. Yayla evleri, ahırları olmaksızın Kaçkarlarda yaylacılık yapılamaz. Yöre halkı, atalarımız Fırtına'da, yaylalarda kadimden beri yaşamaktadır. 1998'den bu yana Kaçkarlar ve Fırtına vadisi, 'Doğal SİT' alanıdır ve yasa gereği idarenin buralarda, 'Koruma amaçlı imar planı' yapması gerekir. Bu vakte kadar bölgede böylesi bir plan yapılmamıştır. Yöre halkı, ne zaman akan damını aktarmak, ahırını onarmak istese ya 'SİT alanı' gerekçesiyle izin verilmemiş, ya da hakkında ceza davası açılmıştır. İmar planı yapma yükümlülüğü yerine getirilmediğinden zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan yöre insanı, 'Kaçakçı, işgalci' türde suçlamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bizleri, 'Kaçak ev' yapmakla suçlayan zihniyet, bir gecede değiştirilen imar planlarıyla yapılan AVM'lere, gökdelenlerde mal sahibi olan bürokratlara, politikacılara baksın. ya da planı değiştirme ihtiyacı dahi duymaksızın inşasına göz yumulan binalara veya mahkemelerin iptal kararları karşın, devam eden inşaatlara baksın. Bakan sıkıysa bunlara da kaçak desin."

AMAÇ YÖRE İNSANININ BU DAĞLARDAKİ VARLIKLARINA SON VERMEKTİR

İdarenin Yeşil Yol projesini dilediği şekilde gerçekleştirip, hayata geçirebilmek için yöre insanını Fırtına'dan, Kaçkarlardaki yaylalarından, meralardan sürme çabasında olduğunun ileri sürüldüğü açıklama şöyle devam etti:

"Bakanın 'kaçak yapılar' sözü, bu manada önemlidir. Bakanının bu sözünü neye dayandırdığını da izah edelim. Yöre insanı, sert doğa ve iklim koşullarında yaşamını, varlığını sürdürmek için; onarım isteyen, çürüdüğü için yenilenmesi gereken evlerine, yaylalarına bakım yapmaktadır. Ancak, 150-200 yıllık yayla evlerinin bulunduğu alanlar, 17 yıldır yapılmayan, 'Koruma Amaçlı İmar Planı' nedeniyle bazen 'Doğal SİT' alanına tecavüz, bazen de Mera Kanunu'na göre 'Meraya tecavüz' davalarına konu olmaktadır. Bakanın anlattığı hikaye ve bizim maruz kaldığımız gerçeklik budur. Ama Bakan bilmelidir ki bu kaçaklık durumu idarenin ihmal ve görevini yapmaması ile ilgilidir. Bahsedilen kaçaklık durumu idarenin 17 yıldır yapmadığı koruma amaçlı imar planları ve Cumhuriyetin öncesinden beri var olan yayla yerleşiminin mera içine oturtan bilinçli ve maksatlı yaklaşımı nedeniyle oluşmaktadır. Amaç yöre insanının varlığını kaçak duruma düşürüp bu dağlardaki varlıklarına son vermektir."

YEŞİL YOL, DOĞA ALANLARINI RANTA AÇACAK ANAHTARDIR

Son yıllarda yoğunlaşan ceza davalarının sonucunda yöre insanlarının, 'İşgalci, tecavüzcü' olarak kabul edilmesi halinde yayla evlerini kendi elleriyle yıkarak idareye terk etmek durumunda kalacakları vurgulanan açıklama şu ifadelerle tamamlandı:

"Böylece bakanın istediği gibi, Yeşil Yol'un önündeki engeller önemli ölçüde kalkmış olacak. Bu şekilde yaylacılardan arındırılmış yaylalar, ki güya amaç yaylaları birleştirmektir, Yeşil Yol aracılığıyla süratli bir şekilde yapılaşmaya açılacaktır. Yürütülen politika, Fırtına Vadisi'nin gerçek sakinlerini yörelerinden söküp atmak, yöre insanının Kaçkar dağlarındaki varlıklarına son vermek, ya da sermayeye uşaklığa razı etmeye dönüktür. Neyin planlandığını görmekteyiz, anlamaktayız. Yeşil Yol sadece bir yol değil, doğa alanlarını ranta açacak anahtardır. Vadimizden de, yaylalarımızdan da, bize emanet doğal ve kültürel miras alanlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Vadimizi, doğal ve kültürel tüm değerleri bu gün olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle savunmaya devam edeceğiz." - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fırtına İnisiyatifi: Yeşil Yol Sadece Bir Yol Değil, Doğa Alanlarını Ranta Açacak Anahtardır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement