Fiziksel Aktivite Hayat Kurtarıyor - Son Dakika
Güncel

Fiziksel Aktivite Hayat Kurtarıyor

Fiziksel Aktivite Hayat Kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 10 kişiden 7’sinin düzenli fiziksel aktivite yapmadığından hareketle, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Fiziksel Aktivite Rehberi ve internet sitesi hazırladı.

24.09.2014 13:06

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinin düzenli fiziksel aktivite yapmadığından hareketle, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Fiziksel Aktivite Rehberi ve internet sitesi hazırladı.

Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda, hareketsizliğin neden olduğu hastalıkların önlenmesi başta olmak üzere sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin önemi vurgulandı. Sağlık Bakanlığı ile birlikte akademisyenlerin hazırladığı Fiziksel Aktivite Rehberi ve Sağlık Bakanlığı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği işbirliği ile hazırlanan Fiziksel Aktivite İnternet Sitesi, sağlığı koruyup geliştirmenin yanı sıra fiziksel aktivitenin günlük yaşam içine adapte edilmesini amaçlıyor.

Hekimlerin fiziksel aktivite konusunda hasta ve hasta yakınlarına da tavsiye edebileceği bir doküman niteliğinde olan Fiziksel Aktivite Rehberi ve internet sitesinde, çocuk ve gençler, yetişkinler, yaşlılar ile fiziksel ve zihinsel engelliler için fiziksel aktiviteler ayrı bölümler halinde ele alınıyor. Uzmanların ortak bakış açılarından yararlanılarak fiziksel aktivite konusunda farkındalık oluşturmaya çalışılan rehber ve internet sitesinin, toplumdaki her bireyin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için hazırlandığı ifade ediliyor.

"TOPLUMA RAHATLIK KÜLTÜRÜ YERİNE HAREKET KÜLTÜRÜ AŞILAMALIYIZ"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, sağlıklı yaşamı yükselen değere dönüştürmek gerektiğine işaret ederek, yeni bir halk sağlığı anlayışı doğduğunu belirtti. İnsanların "göbekleriyle gurur duyma" zamanının geçtiğini kaydeden Çelik, "Yeni bir halk sağlığı anlayışı doğuyor. Sağlıklı yaşamı özendiren, bu anlamda bilinçlendirerek sağlıklı yaşam tarzı sunmayı amaçlayan uygulamaları görmeyi amaçlıyoruz. Özellikle anneanneler, babaanneler çocuklarını, torunlarını hareketli olması için özendirmeli" dedi.

Beden kadar ruh ve zihin sağlığını da düşünmemiz gerektiğini belirten Hüseyin Çelik, "İnsanları spora, harekete sağlıklı yaşama davet etmeliyiz. Topluma rahatlık kültürü yerine hareket kültürü aşılamalıyız" diye konuştu.

"KRONİK HASTALIKLAR ÖNLENEBİLİR"

Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım ise düzenli bir fiziksel aktivitenin, doğumdan itibaren yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğuna ve sağlıklı büyüme, gelişim ve sağlığın her yaşta korunması için gerekliliğine dikkat çekti. Doç. Dr. Yardım, fiziksel aktivitenin önemine vurgu yaparken, dünyada ve Türkiye'de kronik hastalıkların oranlarına ilişkin bilgiler verdi. Yardım, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendiriliyor. Türkiye'de bireylerin yüzde 71.9'u düzenli fiziksel aktivite yapmıyor. 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58.4'ü düzenli olarak egzersiz yapmıyor. Kronik hastalıkların önlenebilir hastalıklar olduğunun bilinmesi gerekiyor. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörleri ortadan kaldırılarak kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetlerin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası önlenebilir."

"TOPLUMUN FARKINDALIK DÜZEYİ ARTTI"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların günümüzün sağlık tehditlerinin başında geldiğine dikkat çekerek, "Başta birçok bulaşıcı olmayan hastalık olmak üzere birçok hastalıkta fiziksel aktivite, yeri başka bir şey ile doldurulamayan yegane ilaçtır. Fiziksel olarak aktif olmayan toplumu harekete geçirmek ise yıllarca sürecek uzun soluklu, kolay olmayan bir mücadeledir. Fiziksel inaktivite ile mücadele sağlık konusu olduğu kadar sosyolojik de bir konudur. Son yıllarda Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları sayesinde fiziksel aktivite ile ilgili toplumsal farkındalık düzeyi arttı. Bu anlamda, Sağlık Bakanlığımız ve değerli akademisyenler tarafından özenle hazırlanan Fiziksel Aktivite Rehberi'nin, bu konunun anlaşılması için gerçekten bir rehber, bir kılavuz görevi göreceğine inanıyorum" dedi.

Hareketli Hayatı Teşvik Projesi Koordinatörü Ramazan Murat Aydın ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile birlikte üç yıllık Hareketli Hayatı Teşvik Projesi'nin başladığına dikkat çekti. Bu proje ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen fiziksel aktivite programı ve stratejilerine destek amaçlandığının altını çizen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projenin ilk senesinde; kapasite oluşturma ve mevcut kapasitenin derlenmesi, ikinci senesinde; oluşturulmuş kapasitenin iletişiminin yapılarak yaygınlaştırılması üçüncü senesinde ise sürdürülebilirlik amaçlanmaktadır. Dernek bu proje ile fiziksel aktivitenin farkındalığının artırılması için bu konunun gündeme getirildiği, mesajların yaygınlaştırıldığı platformlardan oluşan diyalog zeminleri kurmaktadır. Toplumsal grupların farklı ihtiyaçları olduğunu tespit ederek, fiziksel aktiviteyi bu grupların hayatına entegre edecek öneriler ve çözümler geliştiren dernek, aile hekimlerinin kendilerini fiziksel aktivite lideri olarak konumlamasını amaçlamaktadır."

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Aile Hekimliği Başkan Yardımcılığı ile koordineli olarak Fiziksel Aktivite Liderlik Programı'nın tasarlandığını belirten Ramazan Murat Aydın, hekimlere fiziksel aktivite eğitimlerinin verileceği ve bu eğitimlere yönelik etki araştırması yapılacağını da belirtti. Aydın, Fiziksel aktivite liderlerinin kendi akranlarını eğitebilmesi ve farkındalığını arttırması için Akran Eğitim Programı ve bu programın yürütüleceği aile hekimleri platformunun oluşturulmasının hedeflendiğini de aktardı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Fiziksel Aktivite Hayat Kurtarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement