Füle ve Levandovski, bakanlar kurulu toplantısına katıldı - - Son Dakika
Güncel

Füle ve Levandovski, bakanlar kurulu toplantısına katıldı -

Ukrayna'da temaslarda bulunan genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ve bütçe ve mali planlamadan sorumlu AB Komiseri Yanush Levandovski, Ukrayna Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı.

27.03.2014 00:07

Ukrayna'da temaslarda bulunan genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ve bütçe ve mali planlamadan sorumlu AB Komiseri Yanush Levandovski, Ukrayna Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Füle ve Levandovski'nin katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkesinin AB ile vizesiz rejime geçilmesine ilişkin gereken dokümanların hazırladığını hatırlatarak bu çerçevede bu yıl içerisinde biyometrik (çipli) pasaportların kullanılmasına başlanacağını bildirdi.

Gazetecilerin de kısa bir süreliğine alındığı toplantıda, biyometrik pasaportları gösteren Yatsenyuk, AB heyeti huzurunda, Ukrayna Bakanlar Kurulu'nun AB ile vizesiz rejime geçilmesi için gereken dokümanları hazırlayacağını ve imzalayacağını ifade etti.

Yatsenyuk, Avrupalı partnerlerinin de Ukrayna tarafından söz konusu kararların yürürlüğe konulmasının ardından, vize uygulamasının kaldırılmasına ilişkin süreci hızlandıracaklarına inandığını vurguladı.

Stefan Füle de Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği'nin yardımlarını, ülkenin yeniden yapılandırılması için kullanılacağına inandığını kaydetti.

Ukrayna ile AB arasında Ortaklık Anlaşmasının siyasi kısmını geçen hafta imzaladıklarını hatırlatan Füle, anlaşmanın ekonomik kısmına ilişkin süreçle ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirtti. Füle, bu süreçte Avrupalı komiserlerin de destekte bulunacağı AB'nin siyasi yardımının, Ukrayna'nın daha verimli kararlar almasına katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.

Füle, Ukrayna'ya vizesiz rejimin uygulanması için yol haritasını sunacaklarını belirterek bu dokümanın sadece kağıt üzerinde kalmayacağını ve bunun Ukrayna hükümetinin Avrupalı ortaklarıyla birlikte göstereceği çabalar sonucunda kısa, orta ve uzun vadede Ukrayna için faydalı olacağına inandığını dile getirdi.

Füle, ayrıca Avrupalı komiserler heyetinin Ukrayna'nın desteklenmesi çerçevesinde net yardım teklifleriyle geldiğini, Avrupa'nın vize rejimindeki liberalizasyon sürecinin hızlandırılması için gereken tüm tedbirleri alacağını vurguladı. Füle, Ukrayna'nın daha önce imzalanan AB ile Ortaklık Anlaşmasının siyasi kısmının zamanında uygulanması gerektiğini bildirerek, böyle bir durumda AB'nin de Ukraynalılar için vizesiz bir rejimi başlatmaya hazır olduğunu anlattı.

Levandovski de Ukrayna'da reformlar yapılması için ülke hükümetinin fazla bir zamanı olmadığını, mümkün olan en kısa zamanda çabaların birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

-Basın toplantısı-

Bakanlar kurulu toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Yansenyuk, Kırım'da yaşayan Rusya pasaportu almayan Ukraynalıların biyometrik pasaport alabileceklerini ifade ederek bununla ilgili süreci takip edeceklerini ve Rusya pasaportu alan Kırım'da yaşayan Ukraynalılara biyometrik pasaportların verilmeyeceğini belirtti.

Füle de AB ülkelerine gitmek isteyen Kırımlıların sorunlarının çözümünün AB tarafından araştırılacağını, bu süreç tamamlandığında, biyometrik pasaport sahibi olan Ukraynalıların AB ülkelerine vizesiz girebileceğini kaydetti.

-levandoski

Füle ve Levandovski, bakanlar kurulu toplantısına katıldı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Füle ve Levandovski, bakanlar kurulu toplantısına katıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement