Geleceğin Arıcıları Yetişiyor - Son Dakika
Güncel

Geleceğin Arıcıları Yetişiyor

Geleceğin Arıcıları Yetişiyor

Türkiye'nin 850 bin kovan varlığı ve 6 bin arıcısıyla, arıcılığının lokomotifi durumunda olmasının yanı sıra dünya çam balı üretiminin merkezi olan Muğla'da, Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı...

03.07.2013 11:28

Türkiye'nin 850 bin kovan varlığı ve 6 bin arıcısıyla, arıcılığının lokomotifi durumunda olmasının yanı sıra dünya çam balı üretiminin merkezi olan Muğla'da, Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı ikinci öğretimini açarak eğitimini genişletti.

Bölge için arıcılığın önemine değinen Arıcılık Programı Başkanı Öğretim Elemanı Veli Türkmen, "Muğla, Türkiye arıcılığı için özel bir öneme sahip. Arıcılık hem ülkemizde hem de ilimizde çok önemli istihdam kaynağı oluşturuyor. Arıcılık genç-yaşlı, kadın-erkek, çalışan-emekli gibi toplumun her kesim tarafından kolayca yapılıyor. Çünkü başlamak ve sürdürmek için sabit bir mekana ve ciddi bir sermayeye ihtiyaç duyulmuyor" dedi. Türkmen, Türkiye'nin gerek kovan sayısı gerekse yıllık bal üretimi bakımından dünyanın ilk birkaç ülkesi içinde yer almasına rağmen, kovan başına yıllık ortalama bal üretimi bakımından daha gerilerde yer aldığını söyledi. Türkmen, "Arıcılığı gelişmiş çoğu ülkede kovan başına yıllık ortalama bal üretimi 35 kilogram dolayındayken bu rakam ülkemizde 18-20 kilogram arasında. Dünya ortalamasının da altında bulunan bu verim düşüklüğünün pek çok nedeni bulunmasına karşın, en önemli nedeni arıcılığın halen dededen-babadan kalma eski usullerle yapılması ve arıcılarımız arasında okuyan, bilgili, teknik gelişmeleri bilen ve takip eden genç arıcıların çok az oluşudur. Ülkemizde arıcılarımızın çoğu ilkokul mezunu olup, yaş ortalaması 60 civarında" diye konuştu.

İlk öğrenci alımını 1994 yılında yapan Ula Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı'na Türkiye'nin her bölgesinden öğrenciler tarafından tercih edildiğini belirten Türkmen, "Arıcılığın özellikle Muğla'da önemli bir istihdam kaynağı oluşturması, ülkemiz arıcılığında mesleki eğitimini almış genç arıcılara ihtiyaç duyulması ve arıcılık programı birinci öğretim kontenjanının talepleri karşılamakta yetersiz kalması, ikinci öğretimin açılmasını zorunlu kılmıştır. Konularında uzman 3 yardımcı doçent ve 1 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 4 öğretim elemanı, arıcılık laboratuvarı ve uygulama arılığı ve kovanlarıyla zengin bir alt yapıya sahiptir. Bu zengin alt yapı, Muğla ilinin arıcılık için çok uygun şartlar taşıması ve arıcılığın özellikle Muğla ilinde istihdam kaynağı oluşturması dikkate alındığında hem birinci hem de ikinci öğretim kontenjanının tamamen dolması beklenmektedir" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geleceğin Arıcıları Yetişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement