Genç Girişimciler Yeni İşbirlikleri İçin İstanbul'da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Genç Girişimciler Yeni İşbirlikleri İçin İstanbul'da Buluştu

Genç Girişimciler Yeni İşbirlikleri İçin İstanbul\'da Buluştu

Türk ve İtalyan genç girişimciler, GYİAD öncülüğünde İstanbul'da buluştu.

28.11.2013 08:16  Güncelleme: 09:03

Türk ve İtalyan genç girişimciler yeni işbirlikleri için İstanbul'da buluştu

Yenilenebilir enerji kaynaklarından, iş makinelerine, tarımdan lojistiğe kadar pek çok alanda işbirliğini geliştirmek amacıyla Türk ve İtalyan genç girişimciler GYİAD öncülüğünde İstanbul'da buluştu.

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, enerjide 70 milyar dolara koşan dışa bağımlılığı düşürebilmek için özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yoğun kullanımının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) ile İtalyan Genç Girişimciler Birliği (Italian Association of Young Entrepreneurs of CONFAPI) üyeleri bir araya gelerek başta yenilenebilir enerji alanı olmak üzere iki ülke arasındaki ticareti geliştirecek işbirliği olanaklarını değerlendirdiler.

GYİAD Ticari İlişkiler Komisyonu'nun düzenlediği buluşmanın açılışında konuşan GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, son yıllarda yıldızı parlayan Türkiye'nin global sermaye gruplarının ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldiğini söyledi. Pek çok alanda olduğu gibi dünya enerji sektörünün de Türkiye'yi mercek altında tuttuğunu ifade eden Burcu Akdarı Toprak, şöyle devam etti:

"TUİK verilerine göre enerji ithalatına 2011 yılında 54 milyar dolar, 2012'de ise 60.1 milyar dolar ödedik. 2012'de 237 milyar dolar olan toplam ithalatımızın dörtte birini enerji kalemleri oluşturdu. Gelinen son durumda, dışa bağımlılığımız petrolde yüzde 91, doğalgazda yüzde 98 ve kömürde ise yaklaşık yüzde 40 oranında seyrediyor. IMF'ye göre Türkiye'nin 2017'deki enerji ithalatı 70 milyar doları geçecek. Bu nedenle hidroelektrik santrallarını bir yana bırakırsak henüz yüzde 1'ler civarında olan jeotermal, rüzgar, hidro ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji üretimimizi hızla artırmamız, bu yolla dışa bağımlılık oranımızı düşürmemiz gerekiyor. Bu noktada İtalyanlar ile önemli işbirliklerine imza atabiliriz."

Burcu Akdarı Toprak, iki ülke arasındaki ticari dengelere bakıldığında 2012'de 6.3 milyar dolar ihracata karşın İtalya'dan 13.5 milyar dolar tutarında ithalat gerçekleştirildiğine dikkat çekti. GYİAD üyelerinin 30 milyar doları aşan büyüklüğe sahip olduğunu vurgulayan Akdarı Toprak, İtalyan girişimcilerle yenilenebilir enerjinin yanı sıra daha pek çok sektörde ortak hareket etme imkanını araştırdıklarını ifade etti.

5 YILLIK HEDEFİNİZE BİZİMLE 1 YILDA VARIRSINIZ

CONFAPI Apulia Bölgesi Genç Girişimciler Başkanı Sergio Ventricelli ise Türkiye'nin dinamik ve güçlü ekonomisi ile önemli bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Beklentilerimizin çok üzerinde bir gelişme gösteren Türkiye'nin bugün geldiği seviye bizim işbirliği yapma heyecanımızı artırdı. Mutlaka ortak projeler içinde yer almalıyız. Önemli başarılara imza atacağımıza hiç şüphem yok. Bizden alacağınız know-how ile 5 yılda varacağınız hedefe 1 yılda ulaşabilirsiniz. Yenilenebilir enerjinin yanı sıra lojistik, iş makineleri, tarım, teknoloji ve denizcilik alanlarında güçlü işbirliklerine açığız" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ikili görüşmelere geçilirken, kurumlar arası işbirliğinin ve etkinliklerin devam ettirilmesine karar verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Genç Girişimciler Yeni İşbirlikleri İçin İstanbul'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement