İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı olaylarına ilişkin, "Bunun tsunamisi olarak arkasından gelecek dalgalara baktığımız zaman, 1-2 yıl içerisinde toparlayamayacağımız sonuçlar ortaya çıkabilir" dedi.
Topbaş, İBB Yatırım ve Hizmetleri Bilgilendirme Merkezi'nde turizm sektörü temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıya ara vererek, gazetecilere açıklama yaptı.
İstanbul ve Türkiye'nin imajını önemli ölçüde etkileyen Gezi Parkı olayları geride bırakmak ve yaraları sarmak için sabah AK Partili milletvekillerinden bir grupla toplantı yaptıklarını dile getiren Topbaş, sonrasında da turizm sektörü temsilcileriyle toplantı halinde olduklarını söyledi.
Topbaş, İstanbul ne kadar zinde ve başarılı olursa, Türkiye'nin o kadar gelişebildiğini ve İstanbulsuz bir turizmin olmayacağını kaydederek, "Bu bakımdan bir takım organizasyonların ve rezervasyonların iptal edilmesi gibi olaylarla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.
Gezi Parkı'ndaki çalışmaların "ciddi anlamda çevreci anlayışla" tamamlandığını belirten Topbaş, Topçu Kışlası'yla ilgili yürütmeyi durdurma kararı ve yargı süreci bittikten sonra, kararın hükümetin lehine çıkması halinde halkın bilgilendirilerek, kamuoyu yoklaması yapılmak suretiyle değerlendirmenin daha ileriki aşamada olacağını bildirdi. Topbaş, hassasiyeti olan vatandaşlara, "Artık bunun tadını kaçırmayalım. Bu kenti daha fazla sıkıntıya sokmayalım" şeklinde seslendi.
"İdeolojileri bitenlerin, ideolojileri etrafında insanları toplayabilmek için bunu fırsat olarak kullandığını" düşündüğünü söyleyen Topbaş, "68 kuşağından biri olarak bunu söylüyorum" dedi.
Topbaş, bugüne kadar 300'e yakın genç, üniversite mezunu ve sanatçıyla görüştüğünü ve görüşmeye devam ettiğini dile getirerek, "Her biri masumane şekilde 'Hayır biz kullanılmıyoruz. Biz kendi irademizle duruşumuzu sergiliyoruz ve bunun için burada varız, bu mücadeleyi veriyoruz' diyorlar. Kendi açılarından baktıklarında böyle ama birilerinin de ekmeğine yağ sürüldüğü ortada. Türkiye'nin ekonomideki 50 milyarlardan bahsedilen kayıplarına baktığımız zaman Türkiye'nin geleceği karartılmakta" diye konuştu.
Sıkıntıları geride bırakmak adına çekişmeleri ortadan kaldıracak adımların atılması gerektiğine işaret eden Topbaş, şöyle devam etti:
"Özellikle istirham ediyorum; her gün bir başka gerekçe bulunarak, orada toplanma çağrıları yapılabilir. Bir takım gerekçelerle bunu zinde tutmak isteyebilirler. Lütfen buna fırsat vermeyelim. Özellikle hizmet sektörü başta olmak üzere etkilenen turizm sektörünü tekrar ayağa kaldırmak, bu kentin imajını dünyada yeniden düzelmek için inanıyorum ki sosyal medyayı çok iyi kullanan ve lisan bilen gençlerimiz dünyaya bunun mesajlarını vermek suretiyle bu sıkıntıları geride bırakacağımızı ifade edebilirler."
Topbaş, 2020 Olimpiyatlarıyla ilgili karar aşamasına gelindiğini hatırlatarak, "Eğer burada, bu devam ederse, bu sıkıntılar yaşanırsa, 2020 Olimpiyatları hayal olur. Kim kaybeder? Millet olarak biz, İstanbul kaybeder" dedi.
Bundan sonraki süreçte, halkın sıkıntılarını dikkate alarak farklı bir yönetim anlayışı ortaya koyacaklarını söylediklerini hatırlatan Topbaş, " Taksim'deki düzenlemeler şu anda sadece yayalaştırmayla ilgili. Bunu sonradan öğrenen eylemciler, insanlar var ancak bunu kullanmak isteyen buradan fırsat devşiren bir takım gruplar ortaya çıktı. Bunlara fırsat verilmemesini, bu sıkıntıların devam etmemesini arzu ediyoruz" diye konuştu.
Topbaş, turizmcilerin endişe içinde bulunduğunu aktararak, "Bu, biraz daha devam ederse, bu sıkıntıları aşamayacak boyuta gelebiliriz. İstanbul'un başarıları, kazanımlarımız gölgelenebilir. Turizmden aldığımız paylar düşebilir. Hizmet sektörü, otellerdeki istihdamda gerilemeler ortaya çıkabilir" dedi.
-"Bütün projeler halka sorulur diye bir şey yok"
Kadir Topbaş, soruları yanıtlarken, maddi kayba ilişkin bir soruya, "Bunun tsunamisi olarak arkasından gelecek dalgalara baktığımız zaman, 1-2 yıl içerisinde toparlayamayacağımız sonuçlar ortaya çıkabilir. 1-2 yıl daha etkileyebilir, bu sıkıntılar devam edebilir. Otellerde, Talimhane bölgesi başta olmak üzere ciddi anlamda rezervasyon kayıpları var. Talimhane'de yüzde 25-30'lara kadar düştüğü ifade edildi. Buradaki insanların, rezervasyonlarını iptal ederken, İstanbul'un başka noktalarına doğru gittikleri düşünülmüş ama maalesef İstanbul'u terk edenler, hatta Türkiye'deki diğer turizmi etkileyecek boyuta gelmekte olduğunu görenler var" karşılığını verdi.
"Bir durak bile değişecek olsa halka sorulacak" şeklinde bir açıklama yaptığı hatırlatılan Topbaş, bunu otobüs renklerinde, gemilerde vatandaşa sorarak uyguladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bütün projeler halka sorulur diye bir şey yok. Seçim sathına girerken siyasi partiler, ülkede yapmak istediklerini deklare ederler. AK Parti Hükümeti de Sayın Başbakanımız, seçimlere girerken, Kanal İstanbul'u, havaalanını ve yeni şehirleri deklare etti. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'den destek alarak tekrar hükümet oldu ve ilan ettiklerini devreye sokuyor.
Yerel yönetimler olarak da biz, 'Bir otobüs durağı' derken, bunu mecazi anlamda, anlayış, mantık, felsefe anlamında ifade ettik. Ümraniye'ye metro yaparken halka sorulmaz çünkü yanıt bellidir zaten. Bazı ilçe belediyelerimiz, mesela 'Kadıköy Meydanı'nı halka sorsak' diyorlar. Kadıköy Meydanı, İstanbullular'a sorulur, eğer sorulmak gerekirse, sadece bir ilçeye ait değil."
Topbaş, Taksim'de inşaatın yüzde 70-80'inin bittiğini kaydederek, trafiğin alttan geçişi için betonlama, asfalt çalışmalarının yapılması, aydınlatma konulması ve yayalaştırma alanında araçları gören noktalardaki korkulukların takılması gerektiğini söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Gezi Parkı Odaklı Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?