Giresun Fındıkta Sertifikalı Fidan Üretimine Geçiliyor - Son Dakika
Güncel

Giresun Fındıkta Sertifikalı Fidan Üretimine Geçiliyor

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, fındık bahçelerinin yüzde 80'i için yeni dikim sistemleri, uygun dikim mesafesi ve bulunduğu yere göre uygun fındık çeşitleriyle yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirterek bunun için sertifikalı fidan üretimine başladıklarını söyledi.

29.11.2017 16:02

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, fındık bahçelerinin yüzde 80'i için yeni dikim sistemleri, uygun dikim mesafesi ve bulunduğu yere göre uygun fındık çeşitleriyle yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirterek bunun için sertifikalı fidan üretimine başladıklarını söyledi. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, Doğu Karadeniz Bölgesindeki fındık bahçelerinin çok uzun yıllar önce dikildiğini, bu nedenle de verimin düşük olduğunu belirtti. Fındık köklerinin artık topraktaki bitki besin elementlerini yeteri kadar alamamasından dolayı bahçelerin yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Akar, Fındık bahçelerinin yüzde 80'i için yeni dikim sistemleri, uygun dikim mesafesi ve bulunduğu yere göre uygun fındık çeşitleriyle yeniden tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için de bazı altyapıların hazırlanması gerekiyor. Fındık üretim alanına baktığınızda Türkiye'de 702 bin hektarlık bir alan var. Bu alanın peyder pey yenilenmesi gerektiğinin düşünüldüğünde milyonlarca yeni fındık fidanına ihtiyaç varö dedi.

Kitlesel anlamda yeni fındık fidanı üretmeleri gerektiğini ifade eden Akar, şunları dedi

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla kitlesel anlamda fındık fidanı üretim çalışmalarını bir yıldır yapıyoruz. Bunu üretirken de temel üretim materyaline ihtiyacımız var. Temel üretim materyali de fındık fidanının çeşidinin belirli, aynı zamanda virüsten ve kök nematotlarından ari olması gerekiyor. Enstitü olarak iki tane sera kurduk ve içerisinde üretim materyalimizi yetiştirmeye başladık. Virüsten ve kök nematotlarından ari, doğru çeşitlerimizi saksılarda koruma altına aldık. Sertifikalı fındık fidanı üretiminin ilk aşaması olan ön temel üretim materyalinin şu anda sertifikasını almış bulunmaktayızö

Gelecek yıl ünite ikiyi tamamlayarak sertifika alacaklarını da hatırlatan Akar, Gerek bakanlık, gerekse fındık fidanı üreticileri üretim materyali istediğinde rahatlıkla bunu sağlamış olacağız. Bu Türkiye'de ilk yapılan bir çalışma. Sertifikalı fidanın ilk aşamasını Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak çalışmasıyla beraber başarmış bulunmaktayız. ifadelerini kullandı.

Aysun Akar, 18 çeşit sertifikalı fındığın bulunduğunu seralarında ise bunlardan 10'u için üretim yaptıklarını sözlerine ekledi.

Giresun Fındıkta Sertifikalı Fidan Üretimine Geçiliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giresun Fındıkta Sertifikalı Fidan Üretimine Geçiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement