Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları - Son Dakika
Güncel

Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları

Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları çerçevesinde Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erhan Erkut, "Üniversitelerimizde girişimciliği nasıl geliştirebiliriz" konulu bir sunum yaptı.

04.04.2013 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları çerçevesinde Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, "Üniversitelerimizde girişimciliği nasıl geliştirebiliriz" konulu bir sunum yaptı. Erkut, "Türkiye ekonomide bırakın ilk 10 ekonomi arasına girmeyi, kalkınma hızını bile sürdürülebilir tutmak istiyorsa, girişimciliğin öne çıkması gerekiyor" dedi.

İkincisi düzenlenen Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmalarının açılışını yapan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, bundan sonraki süreç içinde girişimcilik ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi ve bu ekosistemin oluşturulması için Ankara Kalkınma Ajansı'nın daha fazla gayret göstereceğinin altını çizdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınladığı teknokentlerin sıralamasında İlk 5 teknokentlerin arasında 3 tanesinin Ankara teknokentleri olduğunu söyleyen Balcı, "Ankara'da 240 bin üniversite öğrencisi var. 1 milyonun üzerinde ilk ve ortaöğretimde öğrencimiz var, 18 bin öğretim üyesi var, dolayısıyla çok güzel bir ekosistemin parçaları. Ortak iradeyi oluşturarak adımlar attığımız zaman daha iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

İnovasyon ve ar-ge çalışmalarının önemine değinen Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye'nin 2002 yılındaki toplam ar-ge harcamasının 1 milyar 843 milyon lirayken, bu rakam 2011 yılında 6 kat artışla 11 milyar 154 milyon liraya ulaştı. Bu rakamın GSYH'ya oranı açısından bakıldığında 2002 yılında bu harcamanın yüzde 0.53 ilen, 2011 yılında yüzde 0.86'ya ulaştığını belirten Mehmet Ceylan, "GSYH'nın o dönem itibariyle 3 katı arttığını düşünecek olursak bu oran önemli bir artışı ifade etmektedir. 2002 yılında kamunun ar-ge harcamaları için ayırdığı pay 114 milyon lirayken, bugün 2013 yılında 1.9 milyar liraya yükselmiş durumdadır. Girişimcilik, ülkenin gelişmesiyle, kalkınmasıyla son derece doğru orantılı kavram. Devlet olarak girişimciliği önemsiyoruz ve bütün girişimcilere devletimiz destek vermektedir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALKINMA İÇİN GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNE ÇIKMASI GEREKİYOR"

Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmalarına konuşmacı olarak davet edilen Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye'nin yaşlı sayısının az, genç sayısının çok olduğunu, bu nedenle emekli olan insan sayısı az, istihdam piyasasına girmeye çalışanların sayısının fazla olduğunu ifade ederek Türkiye'de net olarak yılda 750 bin yeni istihdam oluşturulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de asker, memur kültürü olduğunu, herkesin beklentisinin devletten ömür boyu maaş almak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erhan Erkut, "Türkiye ekonomide bırakın ilk 10 ekonomi arasına girmeyi, kalkınma hızını bile sürdürülebilir tutmak istiyorsa, bence ilk 10 çok iyi bir hedefe, ben ulaşabileceğimizi düşünmüyorum ama ulaşmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor, sürdürülebilir bir kalkınma için bile Türkiye'de girişimciliğin öne çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"TEKNOGİRİŞİM ÇALIŞMIYOR"

Türkiye'de girişimcilikte olması gereken tüm aktörlerin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erhan Erkut "Türkiye'de devlet özellikle son 3-4 sene içinde girişime inanılmaz yatırımlar yapmaya başladı. Çok doğru işler yapıyorlar. Ama devletin bir iki tane ufak hataları var. 'Teknogirişim' diye bir program var, başvuran çocuklara 100 bin liraya kadar para veriliyor. 'Teknogirişim' sistemi uyuşuk girişimci yetiştiriyor, memur girişimci yetiştiriyor. Ben 4 defa arka arkaya destek almış çocuk tanıyorum. Bu işin çalışmadığının başka ispatını isteyen var mı? Devletin ne kadar iyi niyetle yaptığı iş ne kadar kolay suistimal yapılıyor" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Girişimcilik ve İnovasyon Buluşmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement