Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, doktor, emekli asker ve polis, dalgıç, kaptan gibi farklı meslek gruplarından gönüller, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isterken can veren Suriyeli sığınmacı ve farklı milletlerden kaçakların yaşadığı dramdan etkilenerek Denizlerde Arama Kurtarma Derneği çatısı altında birleşmek için çalışma başlattı. Çalışmalarına başlayan gönüllüler bölgeyi daha iyi tanımak için denize açılırken, sahil kesiminde batan ya da su alan, umut yolcuların bindikleri tekne ve geride bıraktığı eşyalar objektiflere takıldı.
Sığınmacı ve kaçakların, umuda yolculuğunda üzücü olayların yaşandığı Bodrum'da kısa adı 'DAKUD' olarak belirlenen Denizlerde Arama Kurtarma Derneği adı altında bir grup gönüllü bir araya geldi. Umuda yolculuktakilerin yanı sıra yaşanabilecek farklı olaylarda canlıların içerisinde bulunduğu zor koşullardan kurtarılmasında gönüllü olarak görev almak ve kolluk kuvvetlerine yardımcı olabilmek amacıyla bir araya gelen farklı meslek gruplarından kişiler çalışmalarına başladı.
SAHİLLERDE DRAMIN İZLERİ
Yönetim kurulunun belirlendiği derneğin resmi olarak işlemlerinin sürdüğü öğrenilirken bu oluşumda yer alanlar çalışmalarına başladı. Bir tekne ile keşif amacıyla denize açılan arama kurtarma gönüllüleri, Gümüşlük ve Yalıkavak Mahallesi sahilinde, umut yolcularının denize açıldıkları noktalarda inceleme yaptı. İhtiyaç halinde görev alınması için sahil kesimini daha iyi tanımak amacıyla kayalık, sığ su mevkilerini inceledi. Grubun denizde çalışması sırasında umuda yolcukların izleri de göze çarptı. Kayalıklarda ve ıssız koylarda sahile vurmuş can yelekleri, yarı batık tekne ve parçalanmış lastik botlara rastlandı. Bu arada yasa dışı geçişlere karşı devriye gezen sahil güvenlik botları da dikkat çekti.
Derneğin Kurucu Başkanı Dr. Ahmet Cevdet Çitoğlu, "Bu bölgede can kaybı çok oluyor. 'Bizler, ne yapabiliriz' diye düşündük. Dernek kurmaya karar verdik. Kolluk kuvvetleri zaten 24 saat görev yapıyor. Biz de elimizden geldiğince onlara destek olmak istiyoruz" dedi.
Derneğin Kurucu Başkan Yardımcısı Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı'ndan emekli Astsubay Sabri Göktaş da "Evlerimizde ahlayıp, vahlamak yerine biz de 'Bir kişiye yardımcı olabilir miyiz?' diyerek yola çıktık. Daha önce bir kolluk görevlisi olarak bunun üzüntüsünü daha öncede yaşadım. Ama üzülmek bir şeyi çözmüyor" dedi. Göktaş, umuda yolculukta batan bazı tekne botların denizin altından yükselen 'topuk' adı verilen ve taşlık ve kayalık bölgeden geçişlerde oluşan küçük yırtıkların büyümesi nedeniyle olabileceğine de dikkati çekip, bu tür noktaları tespite çalıştıklarını da kaydetti.
Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı dönemde tekneleri batan bir kaçak grubunun yaşadıklarını anlatan emekli polis memuru Erkan Karabağ ise "Bir tek can bile kurtarsak bize yeter. Çevreyi bilenler olarak biraraya geldik. Umarım faydalı oluruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Göçmenlerin Dramından Etkilenip Dernek Kurdular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?