Gökçen Efe'yi Anma Gecesi - Son Dakika
Güncel

Gökçen Efe'yi Anma Gecesi

Gökçen Efe\'yi Anma Gecesi

Gökçen Hüseyin Efe, Tire Kültür Derneği ve Eğridere Gökçen Efe Derneği işbirliği ile anılacak.

22.11.2012 09:13  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Mücadelenin büyük kahramanı Gökçe Hüseyin Efe, Şehadetinin 93. yılında, 24 Kasım Cumartesi gecesi Eğridere Köyü'nde düzenlenen organizasyon ile anılacak.

Eğridere Gökçen Efe Derneği'nde gerçekleştirilecek olan organizasyonda A.Munis Armağan ve A. Levent Ertekin gibi araştırmacı yazarlar ile Gökçen Efe'nin hayatı katılımcılara anlatılacak.

Gökçen Efe'nin ve tüm Kuvay-i Milliye şehitleri için Kuran okunarak dualar edilecek olan organizasyonda Gökçe Efe için yakılmış türküler seslendirilecek.

Gökçen Efe'nin efe ve zeybek kültürü içerisinde oldukça önemli bir yeri olduğunu ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, "Efemiz, gerek hayatı gerekse milli mücadele esnasında göstermiş olduğu gayretlerle başta Atatürk ve Celal Bayar gibi devlet büyükleri olmak üzere tüm halkımızın büyük sevgisini kazanmıştır. Atatürk'ün 'oğlum' diye hitap ettiği Gökçe Efemiz hiç kuşku yoktur ki Kurtuluş Savaşımız'ın en büyük kahramanlarındandır. Vatanı için her şeyi göze alan Gökçen Efe daha 28 yaşındayken 21 Kasım 1919 günü Kaymakçı Göcen Dağı'nda 5 bin kişilik Yunan ordusu ile kahramanca çarpışırken şehit olmuştur. Efemiz aynı zamanda Halide Edip Adıvar'ın 'Efe'nin Yemini' isimli kitabına da ilham kaynağı olmuştur" dedi.

Gökçen Efe'nin genç kuşaklar tarafından yeterince tanınmadığını hatırlatan Ayvalı, "Gökçen Efe üzerinde yapılan birkaç çalışma ve kitap dışında Efemizle ilgili ciddi bir bilgi ve bilimsel belgeler elimizde bulunmamaktadır. Şu ana kadar yapılan çalışmaları bu yönde ciddi bir kazanım olarak kabul ediyoruz. İleride Gökçen Efe'nin hayatını, kişiliğini ve mücadelesini tüm yönleriyle ele alacak çalışmalar yapılabilmesi için ilk kez gerçekleştireceğimiz bu anma gecesinin bir vesile olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ANMA GECESİNİ GÖKÇEN'DE YAPMAK İSTİYORDUK

Gökçen Efe Anma Gecesi'ni Tire'ye bağlı Gökçen Beldesi'nde yapmak üzere yola çıktıklarını da sözlerine ekleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, "bu geceyi Gökçen Beldesi'nde çok daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmek istiyorduk. Ve düşündük ki ismini efemizin adından alan Gökçen Belediyesi projemize sahip çıkar. Anma gecesi programımızı Gökçen Belediye Başkanı Sayın Mustafa Önem'e götürdük. Kendisi ilk aşamada konuyu değerlendirip bize bilgi vereceğini söylemiş olmasına rağmen günlerce kendisinden olumlu yönde hiçbir yanıt alamadık. En son belediye olarak böyle bir projenin içerisinde yer almak istemiyorsanız bize sadece salonu verin biz dernek olarak bu organizasyonu gerçekleştirelim dedik. Ama çeşitli bahanelerle bu teklifimize de kendisinden destek görmedik. İsmini Kuvay-i Milliye'nin büyük kahramanı Gökçen Hüseyin Efemiz'in adından alan Gökçen Beldesi'nin belediye yönetiminin efemize sahip çıkmaması bizi oldukça üzdü. Unutmamalıyız ki bugün bu topraklarda özgürce yaşayabiliyor ve siyaset yapabiliyorsak bunu Gökçen Efe'nin vermiş olduğu kahramanca mücadelesine borçluyuz. Onun bu vatan için canını feda etmiş olması hepimize çok ciddi sorumluluklar yüklemektedir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gökçen Efe'yi Anma Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement