ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesinin devam edeceğini belirterek, "Türkiye özellikle gaz konusunda bağımlılık açısından çok önemli yatırımlara imza atıyor ve atacak. Hedef, 2019-2020 sürecinde önümüzdeki 5 yıllık süreçte gaz konusunda bu alt yapının iyileştirilmesi" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe'de bulunan Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen Türkiye Raporu Lansmanı'na katıldı. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol'un sunduğu programda Bakan Albayrak bir konuşma yaptı. Türkiye'nin doğalgaz altyapısını iyileştirmek için atılan adımlara değinen Albayrak, "Türkiye özellikle gaz konusunda bağımlılık açısından çok önemli yatırımlara imza atıyor ve atacak. Hedef, 2019-2020 sürecinde önümüzdeki 5 yıllık süreçte gaz konusunda bu alt yapının iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor" diye konuştu.
"DOĞALGAZDA YILBAŞINDAN İTİBAREN ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTIK"
Türkiye'nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza attığını vurgulayan Albayrak, "Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan Floating Storage And Regasification (FSRU) gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye'nin gaz piyasasının arz önünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık. Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor. Çok yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye, uzun yıllar altyapı noktasında mevcut ihtiyaçları karşılama açısından yatırımlarını hayata geçirmekte zorlanmış bir ülke. İktidarımız döneminde, hükümetimiz döneminde sadece bunu karşılama yönünde değil büyümeyi de aynı şekilde destekleme yönünde altyapı yatırımlarına imza attık. Yeterli mi? Değil. Enerji noktasında Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha iyi ve verimlisini yapmak zorundasınız" ifadelerini kullandı.
"KİMSE TÜRKİYE'DEN YERLİ KAYNAKLARINI BİR KENARA KOYMASINI BEKLEMESİN"
Çevresel faktörleri dikkate alarak Türkiye'nin yerli kaynaklarına verdiği öneme değinen Albayrak, "Petrol ve gaz ihtiyacımızın yüzde 90-95'ini ithal ediyoruz. Öyle bir ülkeden bahsediyoruz ki bölge coğrafyasında ham madde rezervleri önemli miktarda. Türkiye'nin pazar ülkeleri için transit bir ülke olabilme, kaynak ülkeler için istikrarlı bir yol olabilme rolünü de çok sağlıklı oynaması, ihtiyaç anında hazır olması çok önemli. Türkiye'nin yer altı ve maden zenginliklerini enerji sektörüne verimli bir şekilde kazandırmak yönünde adımlar atılacak. Son yıllardaki arama çalışmalarıyla özellikle yerel kömür konusunda yerli ve yeni stratejimiz çerçevesinde yeni teknolojilerle temiz teknolojiye entegre olmak koşuluyla daha yoğun şekilde çalışacağız ve projeleri hayata geçireceğiz. Çevresellikten taviz veremeyiz ama kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin" açıklamasında bulundu.
"KAMU HER ŞEYE BURNUNU SOKAN DEĞİL DÜZENLEYEN, KONUMDA OLMALI"
Liberal politikaların maliyet avantajı kazanabilmek için önemli olduğunu ifade eden Albayrak, "Kamunun her şeye burnunu sokan konumda değil piyasayı düzenleyen, yatırımcının önünü açan rolünü bundan sonra daha fazla oynamak zorundayız. Bunun bilinciyle hareket ederek adımlarımızı atacağız, atıyoruz" dedi.
"PARİS'TEN ÖNCEKİ SÜREÇTEKİ TÜRKİYE'NİN STATÜSÜNÜN DEVAMI ÇOK ÖNEMLİ"
Berat Albayrak, temiz ve yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılması gerektiğine vurgulayarak, "Türkiye'yle ilgili özel durumun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Paris'te imzalanan, mutabakata varılan son noktadan sonra 2001, 2009, 2011 gibi Paris'ten önceki süreçteki Türkiye'nin statüsünün devamı çok önemli. Çünkü Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Dolayısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülke sınıfının doğru bir şekilde ayrılarak Türkiye'nin hakkettiği gibi bu yeni süreçten faydalanması elzem. Aksi hem adaletsizlik hem haksızlık olur. Bunun için Paris öncesi devlet başkanları düzeyinde hem Fransa, hem Almanya'yla yapılan görüşmeler neticesinde Türkiye'nin sözlü özel durumunun altı bir kez daha çizildi. Her ne kadar Paris sonrası bu süreç zikredilmese de bu sürecin devamında Türkiye'nin özel durumunun devamı Türkiye'yi gelişmiş bir ülke gibi yükümlülük altına finansal yükümlülük altına sokulması hakikaten çok ama çok yanlış olur" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Görüntülü Haber) Enerji Bakanı Albayrak: Kimse Türkiye'den Yerli Kaynaklarını Bir Kenara Koymasını... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?