"Grizuya Ağıt" Ağlattı

Zonguldaklı Yerel Sanatçının Seslendirdiği "Grizuya Ağıt" İsimli Şarkısı Madencileri Ağlattı.
ZONGULDAKLI yerel satançı Ergin Erdem, 3 Mart 1992 ve 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamalarında ölen 293 maden işçisi anısına şarkı yazıp besteledi. Erdem'in, ilk kez maden ocağında seslendirdiği "Grizuya Ağıt" isimli şarkısını dinleyen madencilerin gözleri doldu.
Zonguldak Valiliği'nde tekniker olarak çalışan Ergin Erdem, 3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 263 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının ardından şehit madenciler anısına şarkı sözü yazmaya başladı. Erdem, yarım kalan şarkının sözlerini tamamlamak için, geçen yıl 17 Mayıs'ta TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen 30 madencinin öldüğü grizu patlamasından sonra yeniden çalışmaya başladı. Erdem, kısa sürede şarkının sözlerini tamamlayıp, besteledi.
35 yıldır müzikle uğraşan ve bir çok bestesi bulunan rock müzik sanatçısı Erdem, "Grizuya Ağıt" adlı şarkısını ilk kez özel bir maden ocağında yerin 400 metre altında çalışan maden işçilerinin arasında seslendirdi. Gitar, bağlama ve kavaldan oluşan orkestrası ile birlikte madenci kıyafetlerini giyerek ocağa giren Erdem, 4 kıtalık şarkısını madenciler için okudu. Erdem'in, "Ocakta grizu patlar, etrafı toz duman kaplar, dışarıda kopan feryatlar, yanar gardaş yürekler yanar, toprak altında kaldı canlar, ağlıyor analar bacılar, yanar gardaş yüreğim yanar" dizelerinin de yer aldığı şarkıyı dinlerken hüzünlenen madencilerin gözleri doldu.
Madencilerin isteği üzerine şarkısını iki defa seslendiren Erdem, şarkısını okurken maden işçilerinin gözlerini görünce kendisinin de duygulandığını söyledi. 1992'deki büyük facianın ardından başlayıp yarım bıraktığı şarkının sözlerini, 8 ay önceki patlamadan sonra 5-6 aylık çalışmayla tamamlayıp bestelediğini anlatan Erdem, "Ben bu yörenin insanıyım. Yaşanan bu büyük olaylara, acı olaylara duyarsız kalamazdım. Onların çalışma şartlarını, duygularını, yaşadıklarını bir şarkı ile bu şekilde gündeme getirmeye çalıştım. İnşallah başarılı olmuşumdur" dedi.
Şarkısında, 1992'de ve geçen yıl meydana gelen grizu facialarının ardından yaşananları anlatmaya çalıştığını belirten Erdem, "İnşallah bir daha bu tür acı olaylar yaşanmaz" diye konuştu. Duygu dolu anlar yaşayan madenciler de Erdem'e teşekkür etti.
GRİZUYA AĞIT
Gün daha ağarmadan düştü yollara
Kazmasını azığını aldı yanına
Güneşe hasret madencim girdi ocağa
Bismillah deyip de başladı kazmaya
Büyük bir gürültü koptu işte o anda
Kıyamet koptu sanki işte o anda
Ocakta grizu patlar
Etrafı toz duman kaplar
Dışarıda kopan feryatlar
Yanar gardaş yürekler yanar
Toprak altında kaldı canlar
Ağlıyor analar bacılar
Yanar gardaş, yüreğim yanar
Yanar gardaş yürekle yanar
Yetim kaldı yine çocuklar
Gözler dolmuş, siyap akar yaşlar
Ağıtlar yürekleri dağlar
Göçükte kaldı canlar
Yanar gardar yürekler yanar
Yanar gardaş yüreğim yanar
İnsanlar bekliyorlar ocak ağzında
Babam diye ağlayan çocuk sarılmış anasına
Saatler günler geçiyor haber yok hala
Alevler yakıp yıkmış imkan yok ulaşmaya
Umutlar tükendi gardaş, işte o anda
Feryatlar yükseldi dostlar, baca ağzında