Gül, Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Törenine Katıldı - Son Dakika
Güncel

Gül, Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Törenine Katıldı

Gül, Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Törenine Katıldı

Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanlığı görevini Roza Otunbayeva'dan devraldı.

01.12.2011 18:56

"TÜRKİYE KIRGIZİSTAN'IN SONUNA KADAR YANINDADIR VE DOSTUDUR"

Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanlığı görevini Roza Otunbayeva'dan devraldı.

Törenin yapıldığı Filarmoni Binası'na ilk olarak Roza Otunbayeva, daha sonra da Almazbek Atambayev geldi. Binanın dışındaki meydanda bekleyen vatandaşları selamladıktan sonra içeri giren Otunbayeva ve Atambayev, salonda da alkışlarla karşılandı.

Otunbayeva yaptığı konuşmada, Kırgızistan'ın tüm dünyaya barış yoluyla nasıl görev teslim edileceğini gösterdiğini belirterek, "Devletimizin ve milletimizin bütünlüğünü koruduk. Başarılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirdik. Bu bizim için çok önemliydi. Atambayev'e yeni görevine başarılar dilerken, siyasi tecrübesiyle ülkemizi geleceğe taşıyacağına inanıyorum" dedi. Merkez Seçim Kurulu Başkanı Tuygunalı Abdrrahimov kürsüye gelerek, seçim sonuçlarını açıkladı ve Atambayev'i Cumhurbaşkanı ilan etti.

Atambayev'in yemin etmesinden sonra kendisine Cumhurbaşkanlığı kimliği, rozeti ve bayrağı takdim edildi. Atambayev de yaptığı konuşmada, Kırgız halkına kendisine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, törene katılan Cumhurbaşkanları ve üst düzey

yöneticilere hoşgeldiniz dedi. Otunbayeva'ya süreç içindeki tavrı dolayısıyla teşekkür eden Atambayev, seçimlerin geride kaldığını, şimdi ülkenin geleceği için hep birlikte çalışmak gerektiğini söyledi. Kırgızların "tarihi zengin, yüreği temiz" bir halk olduğunu, başka halklarla barış içerisinde yaşadığını kaydeden Atambayev, "Bu yeni dönem, sadece Cumhurbaşkanlığı'nın değil, ülkenin de yeni dönemi olacaktır" dedi.

Kırgızistan'ın zenginlikleri sayesinde kalkınabileceğini ifade eden Atambayev, yargının adaletli olması, Meclis'in iyi çalışması, hükümetin de temiz bir şekilde halka hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Atambayev, "Halk herşeyin hesabını soracaktır. Karabulutumuz olan yolsuzluk ve rüşvet ile sonuna kadar mücadele edilecek. Yasalar karşısında herkes eşittir" dedi.

Konuşmasında ülkenin dış politikasına da değinen Atambayev, belirlenecek dış politikanın Kırgız halkının çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini kaydetti. Rusya'nın Kırgızistan'ın stratejik partneri olduğunu vurgulayan Atambayev, " Türkiye'nin, diğer ülkelerin ve uluslararası kuruluşların destek ve yardımını Kırgız halkı olarak biz unutamayız" dedi.

"AYRIMCILIK YAPANLARA SABIR VE ANLAYIŞ GÖSTERİLMEYECEK"

Atambayev, ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmaların bir daha ortaya çıkmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Rus ve Özbek kökenli Kırgızlardan geçen 20 yılda çok fazla göç eden olduğunu, ancak son dönemlerde onların büyük bir kısmının ülkeye geri döndüğünü hatırlatan Atambayev, "Bu sadece doğduğumuz yerde mutlu olabileceğimiz anlamına geliyor. Bu nedenle onlar da Kırgızistan'da mutlu olabilirler. Bölgesel ayrımcılık yapanlara kimlik ve etnik ayrımcılığı yapanlara, bundan sonra sabır ve

anlayış gösterilmeyecek. Ceza hukuku çerçevesinde gereken yapılacak" dedi. Artık çalışma zamanı geldiğini ve halkına inandığını belirten Atambayev, gerekirse vatan ve millet uğruna kendisinin de canını vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Atambayev'in konuşmasının ardından Kırgız halkının temsilcileri olan ve 10 kişiden oluşan "aksakallılar", yeni cumhurbaşkanı için dua etti. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile bir çok ülkenin üst düzey yöneticileri katıldı.

Törenin ardından Otunbayeva ve Atambayev, Filarmoni Binası'ndan Cumhurbaşkanlığı'na geçerek, makamda görev devir teslimi yaptılar.

GÜL, KIRGIZİSTAN'IN YENİ CUMHURBAŞKANI ATAMBAYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemin ederek göreve başlayan yeni Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile biraraya geldi. Gül, Atambayev'in seçildikten sonra ilk resmi görüşmesini gerçekleştirdiği lider oldu. Beyaz Ev olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleşen basına kapalı görüşmenin başlangıcında basın mensuplarının görüntü almasına izin

verildi. Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, basın mensuplarının görüntü aldığı sırada yaptığı açıklamada, Atambayev'i yeni görevinden dolayı tebrik etti. Uluslararası camianın ve komşu ülkelerden temsilcilerin katıldığı güzel bir devir teslim töreni gerçekleştirildiğini dile getiren Gül, "Bu büyük bir olgunluk. Kardeşiniz ve dostunuz olarak bu tarihi merasime tanıklık etmekten gurur duyduk. Türkiye Kırgızistan'ın sonuna kadar yanındadır ve dostudur" dedi. Türk halkından Kırgız halkına selam getirdiğini söyleyen Gül, yeni görevinde Atambayev'e başarılar diledi. Öte yandan Cumhurbaşkanlarının huzurunda Türkiye adına Büyükelçi Nejat Akçal, Kırgızistan adına da Maliye Bakanı Melis Mambatjanov tarafından Kırgızistan'ın Eximbank borçlarının silinmesine dair anlaşma imzalandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gül, Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement