BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Güney Sudan'da 3.7 milyon kişinin yüksek gıdasızlık riski altında olduğunu belirterek, bazı insanların yabani bitkilerin köklerini yiyerek hayatta kalmaya çalıştığını söyledi.
John Ging, Sudan ve Güney Sudan'da yaptığı incelemelerin ardından döndüğü New York'ta basın toplantısı düzenleyerek bölgedeki sıkıntıları gazetecilerle paylaştı.
Hem Sudan hem de Güney Sudan'da insani durumun son dönemde çok kötüleştiğini ifade eden Ging, çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden insanların sayısında artış olduğunu kaydetti.
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'da geçen yıl aralık ayında şiddetlenen çatışmaların insani yardıma ihtiyacı dramatik düzeye çıkardığını vurgulayan Ging, "Güney Sudan'da çok korkunç olaylar dinledik. Yaşlı kadınlar tecavüze uğruyor. İnsanlar hayatta kalmak için yabani bitkilerinin köklerini yiyor. Çatışmaların durması ve gıda gönderilmesi için uluslararası kamuoyunun yardımını bekliyorlar" dedi.
İnsanlar 3 ay boyunca düzenli yemek görmüyor
Ülkede yaşanan drama ilişkin rakamları da paylaşan Ging, yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkenin 5 milyonunun insani yardıma muhtaç olduğunu, 3.7 milyon kişinin ise gıdasızlık nedeniyle yüksek risk altında bulunduğunu kaydederek, bazı insanların 2-3 ay boyunca bir kez bile düzgün yemek yiyemediğini gördüklerini dile getirdi.
Ülke genelinde 700 bin kişinin yerlerinden edildiğini anlatan Ging, yaklaşık 250 bin kişinin çatışmalar nedeniyle komşu ülkelere sığındığını ifade etti.
John Ging, ülkede insani yardım çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara da değinerek, Güney Sudan Hükümetinden yardım görevlilerine kolaylık sağlamasını talep ettiklerini belirtti.
Yardım konvoylarının sık sık kontrol noktalarında durdurulduğundan ve günlerce bekletildiğinden şikayet eden Ging, yardım fonlarının da yetersiz olduğunu kaydederek, 1.3 milyar dolarlık yardım talebinin henüz yüzde 24'ünün karşılandığını dile getirdi.
Çocuklar savaşa itiliyor
Toplantıya katılan UNICEF Güney Sudan Temsilcisi Yasmin Haque da, ülkede 500 bin çocuğun gıdasızlıktan muzdarip olduğunu söyledi.
Gıdasızlığın yanı sıra çocukları tehdit eden en önemli sorunların güvenlik ve eğitim olduğunu kaydeden Haque, "Çocuklar, çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen aileleriyle birlikte savaşın en büyük mağdurları" dedi.
Haque, çocukların ülkedeki silahlı gruplar tarafından zorla silah altına alındıklarını da belirtti.
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor. - New York
Son Dakika › Güncel › Güney Sudan'da İnsani Dram Had Safhada - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?