Harvard Yaz Okulu'nda iş iletişimi okudu, tesettüre girdi. Bilgi Üniversitesi'ndeki yüksek lisans bitirme teziyse, 'muhafazakârlık, kadın ve moda' üzerineydi. Kendi adını taşıyan markasıyla hazır giyim sektörüne ve iş hayatına atılan Tekin, sosyal sorumluluk projelerinin önemli isimleri arasında geliyor. Genç iş kadını ve modacı Tekin, son olarak Kimse Yok mu Derneği'nin 'Karınca Yuvası' adlı projesinde yetimler için 11 tasarımcıyla birlikte 11 ülkenin kıyafetlerini tasarlıyor. Sudanlı yetimler için gece gündüz çalışan Tekin ile projeyi, modayı ve iş hayatını konuştuk.
Cemil İpekçi Atölyesi'nde ne kadar süre eğitim aldınız?
Cemil İpekçi Atölyesi'ndeki eğitimimin ilk yılı bu dönemin sonunda bitecek. Modayla alakalı bir diğer eğitimi daha önce İstanbul Moda Akademisi'nde stil danışmanlığı üzerine almıştım. Niyetim modayla alakalı A'dan Z'ye herşeyi öğrenmekti ve Cemil İpekçi Atölyesi de diğer moda okullarından farklı olarak Türk motifleri, kumaşları, dantel, dikiş, nakış, oya vs gibi kültürümüze ait olan herşeyi öğreniyoruz. Modadaki hızla batıya yönelmenin aksine bu tutumun karşısında duran bir yerden eğitim almak bana yepyeni bir bakış açısı sundu.
Sudan'lı yetimler için neler tasarlayacaksınız? Nereden ilham alıyorsunuz? Kıyafetlerde Sudan'ın yerel unsurları yer bulunacak mı?
Afrika-Sudan denildiğinde akla gelen klasik motif, kumaş ve donelere yer vermek yerine, hem niyetimizi hem de tasarımcı olarak beni yansıtan ve satın alanın daha sonra rahatlıkla kullanabileceği tarzda elbiseler hazırladım.
Sudan'da Arap ve yerli kabileler arasında ki 'su' kaynaklarını paylaşamama sorunu iç savaşa neden olduğu gibi, ülkedeki temiz su yokluğu sorunu da gittikçe artıyor. Sudan'lı yetim çocukların ümitlerini yeşerten bir damla su olsa bilelim diye, temamı "Su" olarak belirledim. Elbiselerde suyun ışıltısını, bereketini, hafifliğini ve akıcılığını kendimce yorumladım.
Sosyal bir projede yer almak nasıl bir duygu? Sudanlı yetimler hakkında neler düşünüyorsunuz?
Kelimelere dökülmesi zor olan bazı duygular vardır ya bu da onlardan biri. Heyecan, hüzün, mutluluk, gurur gibi duyguları bir arada yaşıyorum. Çocukları düşündükçe hüzünleniyor, onların bir yudum su içmesine ya da bir öğün fazla yemek yemesine sebep olurum belki diye mutlu ve gururlu oluyorum.
Sudan'da ki "yetim çocuklar" denilince aklıma; yetimhane avlusunda, araba lastiğinden yaptıkları kabın içindeki Su ile abdest alan çocukların fotoğrafı geliyor. Sudan'da resmi olmayan sayılara göre 1 milyon çocuk yetim ve yetimhanelerinde ne elektrik, ne su, ne de yatacakları bir yatak var. Bu yüzden ben "SUdan da çocuklar SUdan sebepler ile SUsuz kalmasın ve ümitleri yeşersin diye bir damla SU" olabilme gayesi ile onlar için çalışıyorum.
TENİS KULÜBÜ'NDE SERGİLENECEK
Somali'den Haiti'ye, Endonezya'dan Yemen'e kadar birçok ülkenin renklerini yansıtılacağı kıyafetler, 18 Mayıs'ta İstanbul Tenis Kulübü'nde sergilenecek. Her ülke için yapılacak üç ayrı tasarım 360 dolardan açık artırmayla satılacak. Tasarımların satışından elde edilecek gelir 11 ülkedeki yetimler için harcanacak.
Son Dakika › Güncel › Hacı Boydak'ın Kızı Sosyal Sorumluluk Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?