Doğa sporları uzmanı Serdar Kılıç, çocukların artık doğayı tanımadan yetiştiğini belirterek, çocukları "doğa günlüğü" tutmaya davet etti.
Çocuklar için ilk "Serüven ve Doğa Sporları Kampı"nı kuran Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirde büyüyen çocukların doğadan kopmaması için doğa günlüğü tutmalarını tavsiye ederek, bu günlüğün çocuklara doğayı sevdireceğini söyledi.
Ailelerin çocuklarına bir defter ve kalem vererek onları doğaya çıkarmasını öneren Kılıç, "Çocuklarınızdan gördükleri bitkiyi, hayvanı not etmelerini isteyin. Bu onların doğayla teması için güzel bir başlangıç olacaktır" dedi.
Doğa günlüğü tutmanın çocuklara bitki ve hayvan türlerini öğreteceğini dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:
"Çocuklar, ileride tuttukları notlara baktıklarında, birçok bitki ve hayvanın artık o alanda yaşamıyor olduğunu fark edecek. Bu durum, onların çevresel farkındalıklarının artmasını sağlayacak. Hiç fırsatınız yoksa bile en az haftada bir gün çocuğunuzu günlükle birlikte doğaya çıkarın ve gördüğü hayvanları, bitkileri not etmesini isteyin. Bundan 20 yıl sonra gördüğü birçok canlı, endemik tür olacak ve bir daha bu türleri görme fırsatları olmayacak."
- "Doğaya temas eden bir insan, günlük sporunu yapar"
"Çocuk toprakla temas ettiğinde kendi potansiyelini fark edecek" diyen Kılıç, doğanın bir çocuğa, anne babasından daha farklı, daha büyük bir dünya sunduğunu ve böylece çocuğun tüm duyularını kullanabildiğini ifade etti.
Doğaya temas eden bir insanın, günlük sporunu yaptığını dile getiren Serdar Kılıç, "Çocuklar 20 sene önce doğal yaşamın bir parçasıydı. Günümüzde ise çocuklar rüzgara değmiyor, ayağı ıslanmıyor, karda üşümüyor ve böylece çocuk nesli doğada tükeniyor" diye konuştu.
Zihinsel ve bedensel gelişim için çocukların mutlaka doğayı hissetmeleri gerektiğini belirten Kılıç, doğal hayatın zaten hareketli olduğunu ve aslında "doğada spor" diye bir ayrımın olmadığını vurguladı.
Kılıç, çocukların doğal hayatın içinde oynadığı tüm oyunlarda bedenini kullandığını ve bu hareketlerin spor dallarında olduğu gibi kategorilere ayırılmasına gerek olmadığını ifade ederek, "Bir çocuk ağaca tırmanırken bacak kasını, belini, karnını çalıştırdı, şu kadar mekik çekti yerine, çocuk doğayla hareket etti demek daha doğru" diye konuştu.
"İnsan bilgi ve deneyimiyle korunur"
İnsanı koruyanın, bilgi ve deneyimi olduğunu kaydeden Kılıç, çocuğa fazla korumacı yaklaşılmasının zarar getireceği uyarısında bulundu. Çocuğun küçük yaşlarda biraz olsun zarar görmesinin, ileriki yaşamı için kalkan vazifesi göreceğini savunan Kılıç, "Çocukları doğal ortamda biraz olsun kendi haline bırakmalısınız. Ebeveynler elbette tedbirli davranmalı fakat bunu abartmamalı" dedi.
"Birçok canlı türünde anne babalar, yavrularının yanına ancak tehlike anında gider" diyen Kılıç, "Ebeveynler doğal yaşamı gözlemleyerek ve canlıların davranış şekillerine bakarak çıkarım yapmalı. Doğada canlılar yavrusuna ancak tehlike anında müdahale eder, yoksa onu kendi haline bırakır. Biz niye çocuklarımıza farklı davranalım ki?" diye konuştu.
- "Dershanelerin kaldırılması konusu, olumlu bir adım"
Eğitim sisteminde birçok yanlış olduğunu savunan Kılıç, gündemde yer alan dershanelerin kaldırılması konusuyla ilgili olarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dershaneler kaldırılırsa, çocuklar en azından haftasonu doğaya zaman ayırabilecek ve bence bu olumlu bir adım. Bizim zamanımızda okula yarı zamanlı giderdik ve hiçbir bilgi eksiğimiz yok. Çocukların her yaşta doğal hayata vakit ayırması gerekiyor." - Ankara
Son Dakika › Güncel › 'Her Çocuğun Bir Doğa Günlüğü Olmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?